Bine ati venit! Vizitand blogul ”Stiri Covasna” aveti oportunitatea de a afla cele mai importante stiri din Covasna. Pe portal puteti gasi si o lista cu legaturi de internet spre primariile, pensiunile si publicatiile din judet.
sâmbătă, 31 decembrie 2011
Romanian YouthVoice.ro/English: King Mihai I of Romania blames Winston Churchill: „I cannot ever forgive Churchill, who threw us to the Russians”
“Officially, what I did was get Romania out of the war, in hope of avoiding bloodshed. Although I knew that the Germans would never accept that. In fact, they didn’t, as they bombed us the same day,” the king says.
But during the long years in exile, Mihai was always bothered by what he deems as treason of the West and especially of British leader Winston Churchill. “Romania and all countries east of Germany were abandoned at Yalta,” he said, recalling the February 1945 conference when Stalin, Roosevelt and Churchill re-divided Europe.
“I can of course understand why Churchill thought this was the only possible strategy, from the British point of view at least. But I cannot forgive him and accept it.”
The king does not forget that normal people were to pay the consecuences, “the same nations for which the Alies entered the war”, he continues. “And even though there was no oposition from any leader at Yalta against the re-divided Europe, it was Churchill that considered it as a natural solution and perfectly acceptable”.
More details about the interview: http://www.elpais.com/articulo/Revista/sabado/Comi/Hitler/era/estirado/frio/Mussolini/parecia/humano/elpepirsa/20111224elpepirsa_1/Tes
Source: http://www.youthvoice.ro/english/king-mihai-i-of-romania-blames-winston-churchill-i-cannot-ever-forgive-churchill-who-threw-us-to-the-russians/
Scandalos! Presa maghiară reclamă dreptul poporului secuiesc de a întemeia un stat independent!
Cotidianul de limbă maghiară HAROMSZEK: Poporului SECUIESC i se cuvine inclusiv dreptul de a întemeia un stat independent, însă nu i se permite nici măcar autodeterminarea interioară în cadrul României! Ziua națională a României este o RUȘINE! PROPAGANDĂ NAȚIONALIST-ȘOVINĂ ÎMPOTRIVA ROMÂNIEI ÎN PRESA DE LIMBĂ MAGHIARĂ DIN ROMÂNIA
Dan Tănasă
care tocmai din cauza evenimentelor din 1918 nu pot avea o ţară-patrie, ci doar o ţară-stat? Poate sărbători poporul secuiesc care nu a fost întrebat dacă doreşte sau nu să trăiască sub dominaţie străină? Poate sărbători comunitatea căreia i se cuvine inclusiv dreptul de a întemeia un stat independent, însă nu i se permite nici măcar autodeterminarea interioară în cadrul României, autoguvernarea teritorială?
La 1 decembrie nu am ieşit în Piaţa Libertăţii – de pe pământul meu natal, din oraşul meu natal, aş putea spune. Pentru mine, aceasta nu este piaţa libertăţii, însă este cea mai importantă piaţă în care mă simt acasă.
Pe internet a fost anunţată cu surle şi trâmbiţe sărbătoarea naţională a românimii. Nu le pot lua ceea ce marile puteri europene i-au trântit României existente doar de la 1877 încoace.
La Sfântu Gheorghe şi pe întreg Pământul Secuiesc, în Maramureş şi Satu mare, la Oradea, la Cluj, de fapt peste tot, românii sărbătoresc cu violenţă. Nu suportă nici azi ideea că strămoşii lor au primit gratis această ţară cu care nici acum nu ştiu ce să facă.
Oraşul era părăsit. Am mers până la grupul statuar Mihai Viteazul, iar între timp mă gândeam că aş putea fi legitimat de oricare dintre zecile de poliţişti. Cine sunt, ce caut, chestii de genul ăsta. Si mă mai gândeam şi ce caută aici acest grup statuar nepotrivit din punct de vedere artistic şi istoric.
Plictisit de întreaga pseudo-sărbătoare cu care îşi pecetluiesc an de an Marea Românie încropită, am plecat spre casă.
Străzile erau pline de poliţişti. Ajuns la capătul străzii, la magazinul fără nici o inscripţie în limba maghiară, am privit înapoi şi am constatat că este Sărbătoarea Poliţiştilor Români! Oraşul este plin de poliţişti români puternici, tineri. Da, asta este sărbătoarea lor. Si a lor este fiecare zi atâta timp cât aici vor exista maghiari.
Poate că este o provocare ceea ce am citit în dimineaţa aceea pe internet: pentru că nu i-am gonit de aici pe maghiari, pentru că îi tolerăm, să nu creadă cumva că sunt acasă pe pământul nostru românesc strămoşesc!
Se găseşte oare vreun maghiar care să bată la uşa Bruxellesului, a Strassbourgului, şi să întrebe ce Europă este aceasta în care încolţeşte neofascismul pur?
Nu şi-au amintit cât sânge de maghiar s-a vărsat pentru dăinuirea lor, ţinând piept invaziilor otomanilor, turcilor şi alungând cine ştie câte alte pericole la adresa lor. La 5 decembrie, maghiarimea îşi poate reaminti un alt moment ruşinos, perechea demnă a Trianonului, a Mohacsului – cu diferenţa că această umilinţă nu ne-a fost sortită de alţii, cu arma: partidele lui Gyurcsany şi Kuncze au învins în referendumul privind acordarea dublei cetăţenii, iar UDMR-iştii au ciocnit la Hotelul Kempinsky. Suntem sătui de ei! Intrebarea este ce se va întâmpla cu legea minorităţii la Bucureşti, cu universitatea de medicină de la Târgu Mureş, cu biserica ortodoxă de la Miercurea Nirajului, cu autonomia Pământului Secuiesc. Iar răspunsul este: obţinerea unor funcţii cât mai înalte într-un guvern care ne neagă până şi existenţa şi istoria. Poate fi desfiinţată, declarată nimicită o naţiune? Poate că nu.
Aşteptăm a treia posibilă cale, pe care să putem porni pentru binemeritata noastră dăinuire. Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6462 din 09.12.2011, autor Pal Mihaly
miercuri, 28 decembrie 2011
Senatorul PDL Iulian Urban: Politicienii UDMR sunt vinovați pentru subdezvoltarea din Covasna și Harghita! Maghiarii din România sunt niște marionete
Senatorul PDL Iulian Urban: Politicienii UDMR sunt vinovați pentru subdezvoltarea din Covasna și Harghita! Maghiarii din România sunt niște marionete în mâna găștii UDMR din Parlamentul României!
Senatorul PDL Iulian Urban ataca UDMR pe blogul sau:Istvan Gereb, Molnar Akos si Antal Alfred (componenti ai echipei nationale de hochei a Romaniei Under 16) au fost suspendati pe termen nelimitat de catre Comisia de Etica a Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, dupa ce l-au agresat in vestiar pe Cosmin Marinescu, in data de 1 decembrie, cu ocazia unui cantonament desfasurat la Miercurea Ciuc,informeaza Mediafax.
Problema este insa mult mai grava. Ceea ce nu inteleg etnicii maghiari e faptul ca sunt folositi de elemente politice din zona, care isi umplu buzunarele, in timp ce ei se agita in conditiile in care au primit cele mai multe drepturi pe care le poate obtine o minoritate in Romania. UDMR-ul a fost aproape in toate guvernarile, au primit pasapoarte unguresti, legi speciale etc... cine e de vina ca zona aia e subdezvoltata, daca nu tocmai politicienii de etnie maghiara care ii instiga ? In loc sa se ocupe de dezvoltare ei sunt preocupati de autonomia locala...
P.S.
Copii aia sunt un termomentru al mentalitatii din zona aia... Si nu arata bine deloc...
O mare vina ar trebui sa si-o asume UDMR-ul si celelalte entitati formate pe criterii etnice, care profita de sprijinul etnicilor unguri si in loc sa-i ajute sa se integreze baga zazanie ca sa-si asigure o masa disciplinata de votanti... Tot minoritatile au de pierdut...Ca dovada uite in ce stare de subdezvoltare sunt zonele respective !
Drama etnicilor maghiari din Romania este uriasa pentru ca au permis sa ajunga simple marionete in mana unei gasti de politicieni care isi fac veacul in Parlamentul Romaniei..ei practic copilaresc si devin maturi intr-o tara care sunt invatati de parinti inca de mici sa o urasca si sa o dispretuiasca..
Ajung la maturitate, multi dintre ei nici macar nu vorbesc bine romana, si au probleme de integrare, de ales scoala, .... Cand fac copii, la fel ii invata, ca Romania sucks si romanii la fel, si ca asta nu e tara lor, si ca in inima trebuie sa fie ungaria mare...
Cand se duc in Ungaria dupa facultate plini de entuziasm sa isi caute de lucru, ca vezi-doamne acolo e occident, se lovesc de discriminarea ungurilor adevarati, care ii numesc romani tigani si le spun ca Ungaria nu e tara lor...
Din punctul meu de vedere, ar trebui sa intelegem ca acesti oameni sunt chinuiti in interior, deoarece ei asa sunt educati de mici, de parinti de familii, nu este o alegere pe care o fac constient...si tot prin vorba buna sa ii facem sa se simta aici in Romania bineveniti, si sa inteleaga ca aici este si casa lor...
Cand a venit Horty a ucis romani si a facut epurare etnica, deci e clar ca sub conducere ungureasca nu poti sa fii roman, dar sub conducere romaneasca, poti sa fii ungur in Romania, sa ai facultati in limba ta, biserici, demonstratii impotriva romaniei, paziti de jandarmii, deci, Romania cred ca se poarta destul de ok cu aceasta minoritate...
Romania nu este o inchisoare pentru ei, au toate drepturile posibile si daca stam sa ne gandim acolo unde nu sunt majoritari nu o duc deloc rau. Sunt - multi dintre ei - oameni talentati si muncitori - dar izolarea din secuime le reduce drastic posibilitatile de afirmare iar in zona nu sunt investitii, e saracie si infrastructura e la pamant toacmai datorita izolarii si a temerii ca investitiile ar schimba structura etnica!!! Sunt exemple de mari sportivi - daca tot discutam de sport - care au depasit izolarea si au inregistrat performante mari pentru Romania, unii dintre ei sunt in Panteonul sportului romanesc: Selymes, Birtalan , Vastag , Ionalda Balas , Kati Szabo - cu totii sportivi uriasi.
La multi ani si un gand bun tuturor celor ce simt romaneste indiferent de etnie.
Preluare din http://www.youthvoice.ro/covasna/senatorul-pdl-iulian-urban-politicienii-udmr-sunt-vinovati-pentru-subdezvoltarea-din-covasna-i-harghita-maghiarii-din-romania-sunt-nite-marionete-in-mana-gatii-udmr-din-parlamentul-romaniei/
marți, 27 decembrie 2011
Cel mai patriot sofer din Romania! L-a pus pe Eminescu pe TIR
TIR-ul lui Gheorghe Vlase din Slobozia poate fi declarat de doua ori unic in Romania. In primul rand, datorita dotarilor sale tehnice, camionul este singurul de acest fel din tara noastra si mai are doar trei "frati" in intreaga Europa. In al doilea rand, nimanui nu i-a trecut pana acum prin cap sa-si branduiasca masina cu imaginea poetului national al Romaniei, Mihai Eminescu.
Autor: Ioana Zafira
SURSA: http://www.cancan.ro/actualitate/intern/cel-mai-patriot-sofer-din-romania-l-a-pus-pe-eminescu-pe-tir-183592.html
gandul.info: GALERIE FOTO: Topul celor mai mari oraşe din lume în ultimii 9.000 de ani - de la Ierihon la Tokyo
GALERIE FOTO: Topul celor mai mari oraşe din lume în ultimii 9.000 de ani - de la Ierihon la Tokyo
Timp de nouă mii de ani oraşele, marile aglomerări urbane, au căpătat o importanţă din ce în ce mai mare în dezvoltarea societăţii umane. Jurnaliştii de la Business Insider au prezentat topul celor mai mari 16 oraşe ale omenirii, după populaţia efectivă, din ultimele nouă milenii.
Estimarea cu precizie a populaţiei este un demers foarte greu, majoritatea istoricilor şi a celorlaţi specialişti apelând atât la izvoare scrise cât şi la estimări legate de forţa comercială sau militară a unui anumit oraş pentru a-i estima numărul de locuitori într-un anumit moment în istorie.
Top 16 cele mai mari oraşe ale omenirii din ultimele nouă mii de ani
1. Ierihon - anul 7.000 î.e.n. Populaţie: 2.000. Populaţie actuală: 14.674 locuitori
Ierihonul este, după cum susţin unii istorici, şi cel mai vechi oraş din istorie, respectiv oraşul care a continuat să existe, pe aceeaşi suprafaţă ocupată de la bun început, timp de peste nouă mii de ani. Oraşul, situat între Marea Moartă şi muntele Nebo (actualul teritoriu al Palestinei), avea un sistem de irigaţie care avea ca sursă râul Iordan. La finalul preistoriei speciei umane, locuitorii din Ierihon au dat dovadă de cunoştinţe avansate de arhitectură.
2. Uruk - anul 3.500 î.e.n. Populaţie: 4.000 de persoane
Uruk a fost unul dintre cele mai importante centre culturale şi militare ale civilizaţiei sumeriene. Oraşul, care era situat în partea de sud a ceea ce era atunci Mesopotamia, a înflorit arhitectural mai ales în timpul domniei regelui Hammurabi. Cultivarea grâului şi apropierea de râul Eufrat a permis acestui oraş să se dezvolte rapid, sprijinit de agricultură şi comerţ. În prezent pe teritoriul fostului Uruk se află doar ruine.
3. Mari - anul 2.400 î.e.n. Populaţie: 50.000
Fosta capitală a Mesopotamiei, imperiul situat între Tigru şi Eufrat (de unde şi numele, care înseamnă "Între râuri"), Mari, a înflorit din punct de vedere economic şi cultural mai ales în secolul II î.e.n. pe baza comerţului cu piatră de carieră, cherestea şi produse agricole. Din oraşul situat pe teritoriul actualei Siria au mai rămas doar ruinele. În anii 1930 un arheolog francez a descoperit în această zonă circa 25.000 de tăbliţe, inscripţionate într-o limbă pierdută de-a lungul secolelor: akkadiana, limbă semitică vorbită în perioada aceea mai ales pe teritoriul actualului Irak.
4. Ur - anul 2.100 î.e.n. Populaţie: 100.000
Numele fostei mari metropole sumeriene înseamnă "Cuptor de foc". Dezvoltarea accelerată a acestui oraş s-a datorat şi faptului că a fost unul dintre cele importante porturi din Mesopotamia la acea vreme, toate vasele de comerţ fiind obligată se treacă pe aici şi să plătească taxe. Oraşul, din care acum au rămas doar ruinele, era situat la circa 350 de kilometri sud-est de actualul Bagdad. Unii istorici şi experţii biblici susţin că acesta ar fi oraşul de naştere al profetului Abraham.
5. Yinxu - anul 1.300 î.e.n. Populaţie: 120.000
Yinxu a fost pentru o anumită perioadă de timp capitala imperiului condus de dinastia Shang, în nord-estul Chinei de astăzi. Imperiul cuprindea actualele provincii Henan, Hubei, Shangdong precum şi părţi din actualele provincii Shanxi, Shaanxi şi Anhui. Yinxu este recunoscut mai ales pentru bogaţia de scrieri oraculare descoperite la baza ruinelor fostei mari capitale, scriere aplicază pe carapace de broască ţestoasă şi unele oase. În momentul de faţă pe suprafaţa fostului centru al imperiului dinastiei Shang se regăsesc doar ruine.
6. Babilon - anul 700 î.e.n. Populaţie: 100.000
Babilonul este atestat arheologic ca fiind înfiinţat de cel puţin patru mii de ani. Capitala imperiului babilonian (provine din semiticul Bab ilani - Poarta Zeilor) era situată pe malul Eufratului, dominând timp de secole întregul imperiu. Recunoscut cultural atât pentru scrierea cuneiformă cât mai ales pentru codul lui Hammurabi, Babilonul a fost distrus în secolul VII î.e.n. de către asirieni, învingători în războaiele cu babilonienii. Babilonul a renăscut, după prăbuşirea imperiului asirian, sub domnia lui Nabucodonosor al II-lea.
7. Cartagina - anul 300 î.e.n. Populaţie: 500.000
Situat în partea nord-estică a actualei Tunisii (N-E coastei africane), oraşul Cartagina a ajuns, la vârful dezvoltării ei economice şi militare să poarte războaie cu Roma (războaiele punice - 264-164 î.e.n.). Victoria Romei a garantat supremaţia "Oraşului etern" timp de aproape şapte secole. Oraşul-stat nu îşi obliga cetăţenii să lupte, ci prefera să angajeze mercenari. Poate cel mai cunoscut lider al Cartaginei este Hanibal, considerat unul dintre cei mai iscusiţi tacticieni militari din toată istoria. După o serie de victorii Hanibal a ajuns în imposibilitatea de a cuceri Roma fără întăriri, pe care Cartagina nu a vrut să le mai trimită. El a fost nevoit să se întoarcă pe coasta Africii pentru a apăra Cartagina de armata condusă de Scipio Africanul, bătălia finală fiind dată la Zama, în urma căreia oraşul-stat a fost nevoit să se recunoască înfrânt şi să plătească despăgubiri de război Romei.
8. Roma - anul 200. Populaţie: 1.200.000. Populaţie actuală: peste 2.900.000 de locuitori
"Capitala lumii" a fost întemeiată, conform legendei, de Romulus şi Remus, în 753 î.e.n. şi, până la începutul secolului IV î.e.n. când a fost asediată de celţi a fost neînfrântă. Capitala imperiului roman este situată pe şapte coline, la fel ca fosta capitală a Moldovei, Iaşi. Poate cele mai cunoscute construcţii din Roma sunt Coloseumul, Panteonul şi Columna lui Traian, pe care sunt sculptate inclusiv scene desprinse din războaiele daco-romane.
9. Constantinopol - anul 600. Populaţie 600.000. Populaţie actuală: peste 18.000.000 de locuitori
Actualul Istanbul, fostul Bizanţ, Constantinopol a primit denumirea după împăratul Constantin cel Mare, care a declarat Bizanţul de atunci capitala imperiului roman de răsărit. În limba română s-a folosit până la un moment dat şi denumirea de Ţarigrad. Printre principalele reuşite arhitecturale se numără Catedrala Sfânta Sofia, Hipodromul şi Palatul lui Iustinian. În 1453 Constantinopolul a fost cucerit de imperiul otoman, devenind capitala imperiului până la destrămarea imperiului în 1922. Numele oficial de Istanbul a fost impus în 1930.
10. Bagdad - anul 900. Populaţie: 900.000. Populaţie actuală: circa 7.000.000 de locuitori
Actuala capitală a Irakului era la acea vreme în centrul ascensiunii fulminante a Islamului. Construcţia oraşului a început în 762, la ordinul califului Al Mansur, care a considerat că această zonă este cea mai potrivită pentru a ridica noua capitală a imperiului islamic. Se spune că forţa de muncă necesară pentru a construi Bagdadul în doar patru ani a fost de circa 100.000 de persoane, de la arhitecţi la ingineri. Construcţia a început în iulie, după cum reiese din unele izvoare scrise, pentru ca oraşul să se afle sub semnul zodiei leului. Timp de câteva secole Bagdad a fost centrul cultural al acestei părţi de lume, locul în care putea fi găsite şi studiate manuscrise de pe întreg mapamondul. În 1534 Bagdadul a fost cucerit de Imperiul Otoman. La scurt timp, în urma izbucnirii unor molime de ciumă şi holeră populaţia a scăzut cu circa o treime. În 1917 Bagdadul a trecut de sub stăpânirea otomană sub cea a imperiului colonial britanic. Începând cu 1932 Bagdadul a fost capitala Regatului Irak.
11. Kaifeng - anul 1.200. Populaţie: 1.000.000. Populaţie actuală: circa 5.000.000 în zona metropolitană
Fosta metropolă a imperiului chinez are astăzi rang de prefectură, mărginită geografic de către Fluviul Galben (Huang He) Xinxiang şi Shandong. Kaifeng este una dintre cele şapte foste capitale ale imperiului chinez.
12. Beijing - anul 1.500. Populaţie: 1.000.000. Populaţie actuală: similară cu cea a României - aproape 20.000.000 de locuitori
Actuala capitală a Chinei a fost fondată acum circa 3.000 de ani, înainte de tentativele repetate de unificare a statelor chineze. Beijing (care înseamnă "capitala din nord") a fost pentru prima dată capitala marelui imperiu chinez, cunoscută atunci sub numele de Dadu, sub dinastia mongolă Yuan. De atunci până astăzi, cu doar două "întreruperi" de circa 60 de ani în total, Beijing a ocupat rangul de capitală.
13. Ayutthaya - anul 1.700. Populaţie: 1.000.000. Populaţie actuală: sub 60.000 de locuitori
Actuala capitală a regiunii Ayutthaya din Tailanda a fost una dintre cele mai mari puteri comerciale şi armate din regiuni timp de patru secole. Unii diplomaţi francezi din secolele 17-18 au comparat oraşul cu Parisul în ceea ce priveşte bogăţia şi frumuseţea sa.
14. Londra - anul 1825. Populaţie: 1.335.000. Populaţie actuală: circa 14.000.000 de locuitori
Capitala Marii Britanii şi al fostului imperiu colonial britanic a cunoscut o ascensiune fulminantă mai ales în timpul revoluţiei industriale determinate de descoperirea şi perfecţionarea motoarelor cu abur. În ziele noastre Londra este considerată, alături de New York, capitala financiară a lumii, partea Londrei în care îşi au sediul unele dintre cele mai mari grupuri financiare de pe plan global fiind denumită "The City", respectiv City-u londonez.
15. New York - anul 1925. Populaţie: 7.774.000. Populaţie actuală: similară cu cea a României - aproape 20.000.000 de locuitori
New York-ul modern a început să se dezvolte după 1914, când a fost inclus şi Bronxul ca al cincilea sector al oraşului. Printre cele mai celebre clădiri se numără Empire State Building, Chrysler Building şi Lincoln Building. Poate cea mai celebră stradă este Wall Street, unde îşi are sediul bursa americană dar şi majoritatea grupurilor financiare americane.
16. Tokyo - anul 1968. Populaţie actuală: peste 32.000.000 de locuitori
Capitala Japoniei este considerată de mulţi drept reprezentatul de vârf al celei mai bune perioade economice din istoria ţării, începută la începutul anilor 1950. Tokyo este una dintre cele 47 de prefecturi ale Japoniei. Zona metropolitană a oraşului a început să se dezvolte rapid după sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Este considerată una dintre cele trei mari "capitale economice" ale lumii, alături de New York şi de Londra. Iniţial Tokyo a fost cunoscută sub numele de Edo, care înseamnă estuar. În Era Meiji numele a fost schimbat în Tokei, variaţie fonetică chinezească a formei Tokyo, care înseamnă Capitala de Est.
Gandul.info: Atac dur la adresa lui Mircea Lucescu: "Este de atâţia ani antrenor şi nici limba nu a învăţat-o"
de Loredana VOICULESCU
Atac dur la adresa lui Mircea Lucescu. Cine spune că "este de atâţia ani antrenor şi nici limba nu a învăţat-o" Sursa foto Publimedia//Florin Ardelean
Mircea Lucescu, antrenorul echipei de fotbal Şahtior Doneţk, a fost dur criticat de un coleg de breaslă, Viaceslav Groznîi, tehnicianul de la Arsenal Kiev.
"Antrenorii noştri trebuie să fie protejaţi. Fotbalul ucrainean este invadat de tot felul de oameni, trebuie să introducem o limită. Au venit oameni din Serbia, din România, din Croaţia, dar noi nu suntem primiţi acolo. Ce caută Lucescu, ce caută Ramos? Lucescu este de atâţia ani antrenor şi nici limba nu a învăţat-o", a spus Groznîi, potrivit Prosport.
Grozny mai susţine că antrenori precum Lucescu ar plăti bani grei prin intermediul impresarilor ca să fie păstraţi în funcţiile pe care le deţin.
"Cine dă undă verde aducerii antrenorilor străini? Agenţii de fotbal! Ei vin în faţa managerilor, le promit beneficii financiare şi aşa preiau străinii echipele noastre", a mai spus Groznîi.
Mircea Lucescu a preluat echipa Şahtior Doneţk în 2004, iar de atunci a câştigat cinci titluri ale Ucrainei, trei cupe, trei supercupe şi Cupa UEFA.
ADEVARUL: Separatism cu aer democrat
Foto: eduard bâzgu
Transnistrenii au votat varianta democrată a ofertei electorale, respingându-l pe „omul Moscovei“
Noul lider ales, Evgheni Şevciuk, l-a învins pe „omul Moscovei“, dar mulţi cetăţeni ai republicii separatiste sunt siguri că el va găsi drumul spre Kremlin.
Evgheni Şevciuk a fost ales „preşedinte" al republicii separatiste Transnistria în urma scrutinului desfăşurat duminică, învingându-l pe candidatul susţinut de Rusia, Anatoli Kaminski. Şevciuc a obţinut 73,88% din voturi, conform rezultatelor preliminare anunţate de Comisia Electorală, în timp ce Kaminski a obţinut numai 22,6% din voturi.
Venirea lui Evgheni Şevciuk la putere îi face să creadă pe cetăţenii republicii separatiste transnistrene că vor gusta din schimbarea aşteptată de ani buni. Alegerea unui nou lider în locul lui Igor Smirnov îi lasă însă sceptici pe analiştii politici care consideră că oficialii de la Chişinău nu vor şti să profite de situaţie.
La doi paşi de cele mai importante instituţii din Tiraspol, într-o piaţă ce se întinde pe o alee, se adună bătrâni şi tineri care îşi dau bunurile vechi pentru câteva ruble. Vânzători şi trecători discută derutaţi, dar cu un grăunte de speranţă în gând, ultimele evenimente politice.
Cei care l-au votat pe Evgheni Şevciuk în turul doi al „prezidenţialelor" de duminică din autoproclamata republică transnistreană aşteaptă acum ca noul lider să se pună pe treabă, să schimbe legi şi să facă dreptate. „Era timpul să le dăm tinerilor o şansă. Unii au ajuns să caute prin tomberoane, iar alţii mănâncă pâine albă cu caviar la micul dejun. Ne-au furat cum au putut", spune revoltat pensionarul Iurie Romanov (70 de ani). „Din două rele trebuia să alegem unul singur. Ori Şevciuk, ori Kaminski, oricum vor continua politica lui Smirnov. Pur şi simplu Şevciuk este mai tânăr", susţine Elena Scarnicova (45 de ani).
Chiar dacă Şevciuk nu s-a bucurat în campanie de sprijinul deschis al Rusiei, aşa cum s-a întâmplat în cazul şefului sovietului suprem al Transnistriei, Anatoli Kaminski, etichetat şi „omul Moscovei", cetăţenii sunt siguri că liderul proaspăt ales va găsi drumul spre Kremlin. „El va şti să găsească un limbaj comun cu toţi, inclusiv cu Moscova. Iar Moldova?... La ce ne trebuie Moldova dacă sunteţi sărăntoci ca şi noi şi căutaţi sprijin pe la alte ţări?", intervine Vladimir Kopnin (50 de ani). „Nici la voi (la Chişinău - n.r.) nu e perfect. Ai voştri se bat pentru putere ca păianjenii în borcan", îl susţine pictorul Akbal Tigra (60 de ani). Nostalgicii tânjesc însă după „mâna de fier" care i-a condus 20 de ani. „Ne-am obişnuit cu Smirnov. El ne-a ridicat ţara. Ce va fi mai departe, nu ştim...", oftează ruseşte mătuşa Nadejda (75 de ani).
TÂNĂR, DAR CU SCOPURI VECHI
Cu aproape 30 de ani mai tânăr decât Igor Smirnov, noul lider separatist ales pentru cinci ani, vine la „putere" cu un spirit mai democratic, dar cu scopuri moştenite de la predecesorul său: să transforme autoproclamata republică într-un stat independent cu o economie prosperă. Evgheni Şevciuk promite că va dezvolta „ţara" alături de „statul vecin", Republica Moldova.
„Vom lua toate măsurile pentru a facilita trecerea frontierei. Procedura va fi transparentă, iar oamenii vor circula mai liber. Economia va funcţiona într-un alt cadru, convenabil atât celor din stânga Nistrului, cât celor din Moldova", a declarat noul lider. Promite că va învăţa şi „moldoveneasca" după ce va prelua oficial puterea. Şevciuk afirmă că-l va demite pe „ministrul securităţii" Vladimir Antiufeev care cu doar o zi înainte de alegeri îl acuza de colaborare cu serviciile speciale din Moldova, dar şi cu cele româneşti.
Oficialii moldoveni cred că republica separatistă este marcată de schimbări. „S-a votat pentru o altă generaţie de politicieni care trebuie să aducă schimbarea, standarde de democraţie. Vom avea un alt tip de dialog cu reprezentanţii de la Tiraspol", a declarat pentru „Adevărul" viceprim-ministrul pentru Reintegrare Eugen Carpov.
73,88% este rezultatul obţinut de Evgheni Şevciuc la alegerile de duminică, din Transnistria.
Evgheni Şevciuc: „Prima vizită oficială, la Moscova"
Noul lider transnistrean, Evgheni Şevciuk (43 de ani) a fost preşedinte al sovietului suprem de la Tiraspol între 2005 şi 2009. El a fost totodată unul dintre liderii partidului „Obnovleniye" („înnoire", în rusă) Deşi oficialii de la Kremlin nu l-au susţinut deschis, aşa cum au făcut-o în cazul lui Anatoli Kaminski (actualul şef al sovietului din stânga Nistrului), Evgheni Şevciuk a pus totuşi accent în campania electorală pe relaţia cu Rusia. „Viitorul Transnistriei nu are sens fără Federaţia Rusă", îşi convingea acesta susţinătorii în timpul campaniei. Imediat după anunţarea rezultatelor, Evgheni Şevciuk a declarat că va întreprinde prima sa vizită „oficială" la Moscova, dar va avea relaţii bune şi cu Chişinăul. Ceremonia de învestire în funcţie a noului lider al Transnistriei va avea loc la Tiraspol pe 30 decembrie, informează pagina online a RIA Novosti.
Evgheni Şevciuc (43 de ani) va prelua puterea pe 30 decembrie Foto: Reuters
„Nu vom juca hora unirii mâine"
Analiştii politici moldoveni nu sunt optimişti. „Rezultatele ne arată încă o dată că nu Rusia este atotputernică şi Igor Smirnov veşnic, ci că noi, cei de pe malul drept, suntem laşi, fricoşi şi slabi de duh. Este evident că situaţia în stânga Nistrului se va schimba, dar, uitându-ne la mizeria politică de la Chişinău, ne dăm seama că Moldova nu va fi în stare să profite", susţine expertul în problema transnistreană, Oazu Nantoi. „Nu e cazul să credem că mâine vom dansa hora unirii pe podurile de peste Nistru. Ne bâlbâim de 20 de ani şi aşteptăm ca cineva să ne reîntregească ţara. Halal va fi de noi dacă vom aştepta acest lucru de la Şevciuk", continuă el.
miercuri, 21 decembrie 2011
www.youthvoice.ro: Cine este instigatorul in Hochei? Tanczos Barna (secretar de stat): "O să plec cu toţi jucătorii din România ca să fie toată lumea
Cine este instigatorul in Hochei? Tanczos Barna (secretar de stat): "O să plec cu toţi jucătorii din România ca să fie toată lumea mulţumită şi să jucaţi în Liga H! Încet, încet o să plece toţi din ţara asta minunată"
"Noi trebuie să apreciem rezultatele echipei naţionale după performanţele sportive, nu după cele de etnie, rasă şi-aşa mai departe. Toată lumea îi face nenorociţi pe cei din etnia maghiară, primesc mesaje că mai bine jucăm în Liga Z decît să avem unguri în echipă şi-aşa mai departe. Cei care n-ar simţi nimic pentru România şi pentru ţara natală ar pleca cum s-a mai întîmplat.Cu chiu cu vai acum am reuşit să avem jucători care se bucură la golurile marcate pentru România, la fel ca şi publicul din Miercurea Ciuc, care se bucură pentru victoriile echipei naţionale de hochei.
Nu poţi obliga pe nimeni să se dea cu o etnie anume, sau să se decare român, ungur sau ţigan. Fiecare face ce simte. Că au cîntat sau nu imnul Ungariei eu n-am văzut pe nici o înregistrare. În schimb, imnul Secuiesc se cîntă de 21 de ani în Covasna.
Dacă în România se vrea, o să-i exludem pe toţi maghiarii din Harghita care joacă în echipa asta. O să plec cu toţi jucătorii din România ca să fie toată lumea mulţumită şi să jucaţi în Liga H! Încet, încet o să plece toţi din ţara asta minunată ", a precizat Barna la Radio GSP.
Boooc!
Mai ai minima demnitate sa il demiti pe acest individ din functia de secretar de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale?
Sursa: http://www.youthvoice.ro/sport/cine-este-instigatorul-in-hochei-tanczos-barna-secretar-de-stat-o-sa-plec-cu-toti-jucatorii-din-romania-ca-sa-fie-toata-lumea-multumita-si-sa-jucati-in-liga-h-incet-incet-o-sa-plece-toti-din-tara-asta-minunata-/
sâmbătă, 17 decembrie 2011
CatalinCornea.ro:Cu ce înlocuim punga de plastic?
Pungile de plastic sunt peste tot. În râuri, la ferestrele caselor sau chiar blocurilor, în copaci, în parcuri, pe văi sau plaje, pungile de plastic au devenit un fenomen dăunător denumit şi “poluarea albă”.
Efectele negative ale pungilor de plastic sunt multiple. Estimările arată că unei pungi de plastic îi trebuie între 20 şi 1000 de ani pentru a se degrada (în funcţie de grosimea acesteia), iar dacă eliminarea se face prin ardere, în timpul acestui proces pungile de plastic emit gaze extrem de toxice. Prin ardere, plasticul poluează aerul şi produce degradarea rapidă a solului.
Pungile de plastic sunt o prezenţa masivă în cadrul deşeurilor menajere din comunităţi dar totodată ele reprezintă şi un pericol pentru diferite specii animale care suferă din cauza înghiţirii lor sau a blocării între acestea. Balenele, pescăruşii şi broaştele ţestoase sunt printre vietăţile cele mai expuse morţii cauzate de pungile de plastic.
De asemenea, poluarea vizuală cauzată de pungile aruncate sau purtate de vânt este semnificativă. Pungile de plastic formează “bălti” în care se pot dezvolta microorganisme periculoase, inclusiv insecte ce pot transmite diferite boli, mai ales că pungile de plastic contribuie şi la înfundarea canalizării oraşelor.
Pentru producerea pungilor de plastic se utilizează în general polimeri de plastic ce provin din resurse non-regenerabile, doar o mică parte din pungile de plastic fiind colectate şi reciclate.
În România pungile de plastic umplu gropile de gunoi, stau aruncate pe strada sau în parcuri şi plutesc nestingherite pe cursurile de râu. Din calculele estimative, la ora actuală un român foloseşte în medie pe an circa 250 de pungi de plastic.
Soluţiile implementate în diferite state au avut ca scop descurajarea folosirii acestor tipuri de ambalaje. Prima măsură are în vedere simple campanii de conştientizare a consumatorilor asupra efectelor negative a pungilor de plastic asupra mediului. Din păcate aceste campanii înregistrează rezultate modeste în ceea ce priveşte renunţarea consumatorilor la astfel de ambalaje. O a doua măsură se refera la suprataxarea pungilor de plastic, fiind o măsură cu rezultate mai bune într-un timp mai scurt. A treia şi cea mai drastică măsură prevede interzicerea definitivă a pungilor de plastic.
Din păcate soluţia experimentată în România, ce a suprataxării împreună cu promovarea utilizării pungilor de hârtie nu poate produce efecte semnificative mai ales că pungile de hârtie sunt la rândul lor foarte poluante.
Ideea principală este că atunci când vorbim de poluarea mediului nu ne referim doar la biodegrabilitatea unui material cum ar fi de exemplu plasticul, ci şi la multe alte aspecte cu ar fi energia necesară pentru obţinerea acestuia, materiale de bază şi forţa de muncă şi alte activităţi care duc în mod direct sau indirect la poluarea mediului.
Aproape toată lumea se concentrează pe efectele negative ale pungii de plastic, majoritatea considerând că alternativa este punga de hârtie. GRESIT! Punga de hârtie este şi ea foarte poluantă.
Punga de hârtie ridică o problemă semnificativă în ceea ce priveşte consumul de energie şi resurse naturale. Practic se consumă de patru ori mai mută energie pentru producerea pungilor de hârtie decât a celor din plastic. Energia necesară obţinerii pungilor se măsoară în BTU (British Thermal Unit, BTU= cantitatea de energie termală necesară creşterii cu un grad Fahrenheit a unui font de apă). În cazul pungilor de plastic acest număr este 584 BTU, iar în cazul celor de hârtie este de 2511 BTU. Putem observa faptul că pentru obţinerea pungilor de plastic este nevoie de o cantitate mult mai mică de energie.
Desigur, majoritatea hârtiei este produsă din copaci, de aceea, impactul asupra calităţii aerului este enrorm. Pădurile, cele care absorb gazele cu efect de seră vor fi tăiate, iar apoi, pentru a se produce pungi se vor produce alte gaze cu efect de seră…
O altă problemă pe care o ridică producerea pungilor de hârtie este poluarea. Toate cercetările arată ca soluţiile chimice necesare pentru producerea pungilor de hârtie determină o poluare semnificativă atât a aerului cât şi a apei. Producţia de saci de hârtie determină cu 70% mai multă poluare a aerului şi de 50 de ori mai multă poluare a apei decât producţia de saci de plastic.
Pe de ală parte reciclarea hârtiei consumă cu 91% mai multă energie decât cea a plasticului. În cazul plasticului avem nevoie de 17 BTU, iar în cazul hârtiei avem nevoie de 1444 BTU.
De asemenea, majoritatea studiilor recente demonstrează ca procesul de degradare a hârtiei nu este substanţial mai rapid decât cel al plasticului, mai ales în groapa de gunoi în lipsa apei, luminii şi oxigenului, elemente necesare ale procesului de degradare.
În concluzie, putem observa că niciuna din cele două tipuri de pungi nu duce la o situaţie satisfăcătoare. Şi atunci ce am putea face în scopul protecţiei mediului, sănataţii oamenilor şi animalelor?
Soluţia reală este completa înlocuire a acestor pungi cu plase/pungi produse din materiale biodegradabile şi realizate prin procese de productie nepoluante (sau cu poluare redusă). În tot mai multe ţări se iau deja măsuri de interzicere a pungilor de plastic şi de înlocuire completă a acestora cu pungi din materiale biodegradabile: pungile de plastic biodegradabil (care conţin aditivi biodegradabili) sau pungile refolosibile din diverse materiale/produse cum ar fi faina de porumb, plasele din material textil (cânepa organică, bumbac, iuta etc).
Aşadar trebuie luate măsuri care într-un interval rezonabil de cel mult 1-2 ani să conducă la o schimbare de substanţă.
Sursa: http://catalincornea.ro/2011/12/18/cu-ce-inlocuim-punga-de-plastic/Bănicioiu către Funeriu: "Eu mă pricep cel mai bine la scos dinţii. Vă invit la cabinet!"
Tolerance.ro: Russian elections: the members of the European Parliament call for new free and fair elections
"MEPs stress that the running of the election showed that Russia does not meet election standards as defined by the OSCE, and express deep concern about reports of fraud and the preliminary findings of the OSCE/ODIHR report on procedural violations, lack of media impartiality, harassment of independent monitors and lack of separation between party and state".
Details: http://tolerance.ro/news/russian-elections-the-members-of-the-european-parliament-call-for-new-free-and-fair-elections/
LIGA STUDENȚILOR TÂRGU MUREȘ denunță implicarea ambasadorului Ungariei și a UDMR în segregarea pe criterii etnice a Universității de Medicină
Noi, Liga Studentilor din Tirgu Mures, am decis să luăm atitudine ca reacţie faţă de ceea ce se întâmplă la Ministerul Educatiei prin respingerea de 3 ori a Cartei Universitare, faţă de presiunile politice făcute de către reprezentantul statului Maghiar Excelenţa Sa Füzes Oszkár, faţă de prezenţa domnului Ministru Laszlo Borbely în Universitatea noastră şi declaraţiile susţinute de dânsul, nu în ultimul rând faţă de Ministerul Educaţiei care încearcă să impună modificari ale Cartei Universitare a UMF Tg Mureş.
Liga Studentilor din Tîrgu Mureş are ca scopuri:
a) promovarea si apararea intereselor profesionale, sociale si culturale ale membrilor sai;
b) promovarea spiritului democratic in mediul universitar si societatea romaneasca;
c) consolidarea autonomiei universitare;
d) promovarea legaturilor de solidaritate si prietenie intre membrii sai;
e) propaganda sanitara, culturala si civica in randul populatiei;
f) promovarea si apararea drepturilor si libertatilor cetatenesti.
Aşadar avem următoarele precizări:
Unul dintre principiile susţinute de ANOSR şi de noi ca membri fondatori ai ANOSR este Principiul Libertăţilor Academice şi presupune printre altele: Propaganda politică , religioasă ca şi orice formă de discriminare individuală sau în masă sunt interzise în cadrul Instituţiilor de Învăţământ Superior.
Liga Studenţilor din Tg Mureş este reprezentantul legitim recunoscut la nivel de Senat al Universităţii al tuturor Studenţilor din aceasta Instituţie indiferent de etnie, rasă sau naţionalitate.
Liga Studenţilor îşi exercită acest drept dovada fiind participarea activă , argumentată , omniprezentă la toate deciziile din Senatul Universităţii şi ale Biroului de Senat.
Liga Studenţilor susţine principiul reprezentativităţii tuturor Studenţilor din UMF Tg Mures
Susţinem şi promovăm multiculturalitatea în acest centru Universitar cu condiţia să fie strict în beneficiul studenţilor indiferent de etnie.
Dar nu putem fi de acord ca unii colegi ai noştri să fie nevoiţi să aleagă între a studia exclusiv în limba română si engleză şi să primească diplome recunoscute la nivel european sau limba maghiară şi să nu existe nici o formă de învăţământ acreditată ARACIS cu predare 100% în limba maghiară. Aceasta e o formă de discriminare şi încalcă grav principiul Multuculturalităţii şi a dreptului la învăţământ garantat prin constituţie.
Totodată Liga Studenţilor se opune oricărei forme de discriminare etnică care ar putea exista din partea studenţilor români sau maghiari.
Condamnăm deopotrivă implicarea Partidelor Politice din România în deciziile interne ale UMF Tg Mureş. Noi nu suntem masă electorală şi nu acceptam să fim folosiţi ca subiect de Campanie Electorală. Condamnăm Decizia MECTS de a nu accepta Carta Universitară din nou în forma propusă de Senatul UMF Tg Mureş.
Ca şi date statistice , UMF Tg Mureş are un deficit de aproape 30% de cadre Universitare , în condiţiile în care la linia de predare română predau cadre de linie maghiară şi viceversa. Universitatea nu are resurse Didactice pentru a susţine catedre diferite pe fiecare limbă de predare.
Şi dacă ar fi posibil ar fi dezavantajaţi în a-şi exercita profesia pe tot teritoriul României, la examenul de rezidenţiat care este 100% în limba română….
Mihai Pavel
Membru Reprezentant al Studenţilor în Senatul Universităţii
Sursa: www.lstgm.ro
Romanian Youth Voice.ro: sursele creșterii exporturilor României: telefonul, bujia și mașina
Telefoanele, în mare parte fabricate de Nokia, s-au vândut de 1,22 miliarde de euro, fiind urmate de bujii cu 1,09 miliarde de euro. Pe locul trei în topul produselor de export se află autovehicule diesel care s-au vândut de 921 milioane de euro.
În total, exporturile României la opt luni sunt de 29 de miliarde de euro, mai mult decât în primele nouă luni ale lui 2010 şi un record de după Revoluţie pentru această perioadă din an. România ocupă locul opt la avansul exporturilor din UE din 2011 cu un plus de 25% faţă de 2010.
La import, cele mai cumpărate produse sunt aceleaşi: ţiţei, medicamente, gaze, la fel ca în primele cinci luni ale anului. Ţiţeiul s-a importat de 2,2 miliarde de euro, în primele opt luni de peste două ori mai mult decât medicamentele – 1 miliard de euro în timp ce gaze s-au importat de 794 milioane de euro. Importurile de ţiţei aparţin, în cea mai mare parte, companiilor Rompetrol şi LukOil, care îl procesează în rafinăriile Petromidia şi Petrotel.
Totalul importurilor la opt luni este de 35 de miliarde de euro, mai mare cu 20% faţă de perioada similară a anului trecut.
Cel mai mare partener comercial al României continuă să fie Germania cu o valoare a schimburilor de 11,5 miliarde de euro dintre care exporturi de 5,6 miliarde de euro şi importuri de aproape 6 miliarde de euro. Locul doi este ocupat de Italia cu o valoare a schimburilor bilaterale de aproape 8 miliarde de euro dintre care 3,8 miliarde sunt exporturile noastre. Pe a treia poziţie se află Ungaria cu o valoare a schimburilor de 4,63 miliarde de euro. Balanţa comercială este defavorabilă României care reuşeşte să exporte de doar 1,63 miliarde de euro în timp ce importă de 3 miliarde de euro.
Alţi mari parteneri comerciali ai României mai sunt Franţa, Turcia ori China.
Detalii: http://youthvoice.ro/economie/
vineri, 7 octombrie 2011
StiriBucuresti.blogspot.com: Dan Tanasa castiga o noua batalie: Stema României, obligatorie pe actele oficiale din Covasna
După mai multe sesizări primite, în care era atenţionat despre faptul că preşedintele CJ sfidează Constituţia României şi legislaţia în vigoare, refuzând în mod sfidător să reproducă stema României pe actele oficiale pe care le emite, prefectul judeţului este de acum înainte obligat să-şi monitorizeze colegul. Pentru asta, însă, are nevoie şi un mijloc legal, respectiv de o decizie irevocabilă a instanţei.
Se cere dreptatea în instanţă
Deşi ar fi trebuit să facă acest lucru de foarte mult timp, prefectul de Covasna îl va acţiona abia acum în judecată pe Tamas Sandor, pentru a-l obliga să reproducă stema României pe actele emise de Consiliul Judeţean Covasna. Decizia a luat-o abia acum, în urma insitenţelor cetăţeanului Dan Tanasă din Sfântu-Gheorghe, care a sesizat în repetate rânduri abateri de la Constituţie sau alte nereguli, în judeţele Covasna şi Harghita.
Detalii: http://stiribucuresti.blogspot.com/
marți, 2 august 2011
www.adevarul.ro:Castele şi cetăţi uitate ale României, scoase la lumină cu zeci de milioane de euro
Acolo unde a existat interes şi iniţiativă, şi mai ales bani şi pricepere, unele clădiri adevărate moşteniri istorice au devenit atracţii turistice.
Pe Aceeaşi Temă
Excepţiile pot fi numărate pe degete, se arată într-o amplă analiză publicată în Adevărul. Castelele şi palatele-muzeu, cum ar fi Peleş şi Pelişor, Bran, Castelul Huniazilor, sau cele preluate de organizaţii non-guvernamentale sau oameni de afaceri cum ar fi castelul Miclăuşeni din judeţul Iaşi, Banffy de la Bonţida, Cluj, sau Şofronea din Arad.
Click pe poze pentru a citi povestea celor mai frumoase castele din România în reportajul Românii şi castelel lor
La Craiova, Castelul de poveste din Parcul Nicolae Romanescu va fi redeschis pentru public peste câteva săptămâni, spaţiul fiind amenajat ca terasă-bar.
Lăsat în paragină timp de câţiva ani de firma Coreal, deţinută de omul de afaceri craiovean Iulian Siclitaru, Castelul Fermecat a fost închiriat în urmă cu o lună de către un cunoscut craiovean, care a demarat deja reabilitarea imobilului.
Click pe poze pentru a vedea GALERIA FOTO!
Castelul de la malul mării
Bulgarii atrag sute de mii de turişti anual cu un castel care a aparţinut României. Cel de la Constanţa stă mărturie a unor vremuri de mult apuse. Castelul Reginei Maria de la Balcic, reşedinţa de vară a soţiei regelui Ferdinand, şi vila Şuţu din zona peninsulară a Constanţei ar fi putut fi punct de atracţie turistică.
Chiar dacă arată ca o ruină, vila Şuţu din Constanţa merită vizitată de turişti, fiind unul dintre simbolurile oraşului. Situată lângă portul Tomis, clădirea încântă prin designul său unic. Vila a fost ridicată în anul 1889, după planurile arhitectului Grigore Cerchez. Află aici cine a comandat impunătoarea vilă.
Braşov: Cetatea Rupea se reabilitează din fonduri europene
Lucrările de reabilitare a Cetăţii Rupea, din judeţul Braşov au început încă din luna aprilie a acestui an.
Lucrările la Cetatea Rupea vor dura doi ani şi se execută cu fonduri europene, în valoare de 30,8 milioane de lei.
Practic, lucrările constau în reabilitarea şi consolidarea zidurilor cetăţii, a turnurilor şi a sălilor interioare, introducerea apei curente, a gazului şi a curentului electric. Pentru ca un număr cât mai mare de turişti să viziteze vechea cetate din Rupea, în cadrul proiectului se doreşte şi construirea căilor de acces în cetate.
Bastionul Postăvarilor face parte din cea mai cunoscută şi vizitată fortăreaţă din Braşov
Cu o înălţime de aproape 13 metri şi ziduri de câţiva metri grosime, bastionul s-a conservat relativ bine până în zilele noastre. Acesta nu mai putea fi însă vizitat de turiştii care doreau să vadă Cetatea Braşovului.
Reabilitarea bastionului a fost făcută cu fonduri de la Consiliul Judeţean şi a durat aproape trei ani. Au fost refăcute galeriile de lemn, pe aceeaşi veche structură şi a fost instalat un schelet metalic pentru susţinere.
Click pe poza pentru video de la redeschidere
Renovări de milioane la cetăţile din judeţul Braşov
Cetăţile Făgăraş, Feldioara şi Râşnov vor intra în renovare. Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean, Aristotel Concescu se vor face lucrări şi la Rupea după ce se va rezolva litigiul existent acolo în acest moment.
La Făgăraş, lucrările de acum sunt primele renovări din ultimii 35 de ani. Se vor reabilita corpurile de gardă şi zidurile de apărarea dintre ele. Investiţia se ridică la 3 milioane de euro, bani asiguraţi de Consiliul Judeţean şi autorităţile locale din Făgăraş. Proiectul este acum în faza de licitaţie şi ar putea fi finalizat în următorii doi ani.
Consiliul Local Făgăraş va încerca să obţină şi avizele de la Ministerul Culturii pentru ca în incinta Cetăţii să fie amenajate spaţii pentru vânzare suveniruri, pentru produse şi obiecte tradiţionale. Tot aici ar putea exista şi o Casă a Căsătoriilor. Municipalitatea a reuşit să reintre total în posesia cetăţii după o luptă de 11 ani în justiţie. Mărul Discordiei a fost crama din cetate.
Cetatea Râşnov este deja în şantier, aici începând lucrările de restaurare în regim de urgenţă. „Lucrările ajung la aproximativ un milion de euro. În viitorul apropriat avem în vedere şi alte proiecte pentru reabilitarea cetăţii", a spus Adrian Veştea, primarul din Râşnov.
Cetatea de Scaun a Sucevei va fi reabilitată sub privirile turiştilor
Finanţarea acestui proiect se face cu fonduri europene nerambursabile, iar administraţia locală şi cea judeţeană trebuie să acopere 2% din costurile eligibile ale proiectului şi cele neeligibile. Valoarea proiectului se ridică la 13 milioane de euro, durata de execuţie fiind de 46 de luni. În lipsa unui plan de situaţie detaliat al Cetăţii de Scaun, nu se va realiza o refacere integrală a zidurilor şi a turnurilor, deoarece o serie de normative europene impune reconstrucţia unui asemenea monument doar în limitele în care detaliile iniţiale ale acestora sunt cunoscute clar. Astfel, vor fi restaurate zidurile, capela, baia turcească, închisoarea, camera de gardă, vor fi consolidaţi bolţii, halele de jos şi cele de sus. Pe platoul de deasupra halei de sus va fi amenajat un spaţiu pentru spectacole, pentru diverse manifestări culturale şi va fi refăcută latura de nord.
Click pe poza pentru a afla mai multe amănunte!
GALERIE FOTO Călăraşi: clădirea în care au poposit trei regi a fost reabilitată
Renovarea clădirii, ce a fost construită înainte de anul 1880, a constat în modernizarea şi consolidarea sălilor, dar şi a picturilor de pe pereţi, descoperite între timp. Pentru această lucrare au fost alocate 2,3 milioane de lei. Pe complexul cultural au fost montate déjà trei plăci care amintesc de faptul că aici au poposit trei regi: Regele Mihai, Regele Carol I si Regele Ferdinand. Aici a locuit şi realizatorul primului film românesc, Leon Popescu.
În urma lucrărilor de restaurare, clădirea a fost transformată într-un complex cultural splendid care va găzdui expoziţii, sesiuni ştiinţifice şi chiar o cafenea literară, amenajată într-o hrubă. „Este una dintre cele mai reuşite restaurări din judeţ şi se află pe lista celor 20 de monumente istorice refăcute printr-un program al Ministerului Culturii, printre care Teatrele din Iaşi, Cluj şi Bucureşti, dar şi muzeul Antipa.
Cetatea Alba Iulia, cireaşă pe tortul turistic al Europei. Lucrările de restaurare au costat 50 de milioane de euro
Cetatea Alba Iulia este readusă la viaţă prin ample activităţi de restaurare. Refacerea porţilor şi amenajarea parcului din şanţurile cetăţii sunt principalele lucrări desfăşurate de municipalitate în ultimii ani. Aproximativ 200 de milioane de lei (circa 50 milioane de euro) au fost investiţi sau sunt în curs de cheltuire pentru a pune fortificaţia pe harta turistică a Europei. În procent de 85 la sută, banii provin din fonduri europene şi de la Guvern.
Istoria cetăţii din Alba Iulia îşi începe povestea în urmă cu mai bine de 2.000 de ani şi este o mărturie vie a trei epoci diferite: Castrul Roman Apulum (106 d.Ch.), Cetatea Medievală Bălgrad (sec. XVI-XVII) şi Cetatea Alba Carolina, fortificaţie de tip Vauban (sec. XVIII). Poarta Castrului Roman a fost reconstruită ca pe vremea lui Traian, fiind inaugurată în 2010. Poziţionată în zona Traseului Celor Trei Fortificaţii, este obiectiv unic în Europa. Valoarea lucrărilor de reabilitare a fost de 1,77 milioane lei. Citeşte aici povestea cetăţii.
Galerie foto: Cetatea Alba Iulia, înainte şi după lucrările de restaurare
VIDEO Cetatea Alba Carolina, admirată de la înălţime din autobuzul cu etaj
FOTOGALERIE Cel mai valoros palat din Oltenia este modernizat cu şapte milioane de euro. Meşterii folosesc foiţă de aur şi mătase de Lyon
Palatul Jean Mihail, monument istoric de importanţă naţională, va fi reabilitat graţie unei investiţii de şapte milioane de euro. Constructorii încearcă să salveze cât mai multe ornamente din arhitectura clădirii, pe care le vor restaura. Meşterii vor folosi foiţă de aur şi celebra mătase de Lyon.
Lucrările demarate toamna trecută la comanda Consiliului Judeţean (CJ) Dolj au avansat repede, constructorii atacând toate fronturile de lucru pentru a reuşi să termine proiectul în 24 de luni. Imobilul are trei nivele, şantierul desfăşurându- se în prezent pe toată aria construită de aproape 1.200 de metri pătraţi.
CLICK PE POZĂ PENTRU GALERIE FOTO DE LA LUCRĂRI!
Arheologii scot la suprafață „comorile” de sub Cetatea Severinului
Cetatea Severinului va fi transformată într-un important centru turistic și va intra în circuitul european. Până atunci însă, cercetătorii trebuie să descarce zona de material arheologic, pentru ca lucrările de amenajare a cetății, menite să o introducă în circuitul turistic, să poată demara.
Ei au termen până în luna septembrie să facă acest lucru, însă acesta se poate prelungi, în cazul unor descoperiri care necesită cercetări amănunțite și mai multe săpături.
Până acum, surprizele ivite din adâncurile istoriei se țin lanț. Săpăturile executate în partea de nord a cetății au scos la suprafață o fântână din perioada medievală. Află aici ce descoperiri au făcut arheologii la Severin
Circuitul castrelor romane va fi în sfârşit realizat
Preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc, a afirmat, într-o conferinţă de presă, că speră să semneze contractul de finanţare cât mai repede, apoi să-l implementeze.
„Proiectul acesta este special. Este un proiect lung ca parcurs. Am avut şi probleme pentru că proiectantul iniţial a dispărut, a falimentat. Însă am găsit un alt proiectant şi sper ca totul să meargă repede de acum înainte”, a spus Tiberiu Marc.
Citeşte şi:
Ce se mai poate vedea din Zalăul vechi
Castelul singurului rege născut în Şimleu este o ruină
Proiectul are ca ţel final crearea unui circuit turistic între castrele romane prezente pe limesul din Sălaj şi va fi localizat în comunele Mirşid şi Buciumi. Valoarea totală a proiectului depăşeşte 33 de milioane de lei şi este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, axa prioritară 5, "Restaurarea si valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea şi modernizarea infrastructurilor conexe".
Un castru roman din Prahova va fi scos la lumină
Ascuns mai bine de două mii de ani, sub un deal imens, acesta a fost descoperit în 1887 de săteni, în timp ce desfășurau lucrări agricole. Importanța istorică a acestuia este incontestabilă. Practic, castrul atestă fără dubiu faptul că romanii au trecut și au staționat în această zonă, inclusiv Legiunea a V-a Macedonica, care stătea permanent în Dacia.
Peste 30 de clădiri, ziduri, porți, fântâni și alei, inclusiv un pretoriu, adică o locuință a comandantului, datând din perioada 101-102, construite din pământ, și ulterior întărite cu piatră, la 118, în anul primei reorganizări a Daciei, așteaptă să fie scoase la lumină.
Conacele din Prahova, frumoase, misterioase şi... bântuite
Cetatea Aiudului, propusă pentru a fi inclusa în Lista Patrimoniului Mondial
Cetatea Aiudului este propusă de administraţia locală pentru Lista Patrimoniului Mondial. O hotărâre în acest sens a fost promovată de Consiliul local Aiud. Monumentul istoric are o vechime de peste 600 de ani şi este una dintre cele mai bine păstrate cetăţi urbane din Transilvania.
Cetatea Aiudului este propusă la pachet cu Colegiul Naţional Bethlen Gabor şi zona viticolă Aiud.
Castelul Kemeny din Sâncrai, vechi de 200 de ani, va fi transformat în fermă de trandafiri
Clădirea va fi restaurată de Consiliul Judeţean şi va fi folosită de cultivatorii de flori. Castelul a fost construit de familia nobiliară Kemeny. Timp de 50 de ani a fost centru de plasament pentru copii cu dizabilităţi.
Castelul Kemeny din localitatea Sâncrai, oraşul Aiud, va fi transformat într-o fermă ecologică de trandafiri. Proiectul aparţine Consiliului Judeţean, proprietarul clădirii, şi va costa aproximativ 8 milioane de lei.
Castelul este monument istoric, are o vechime de 200 de ani şi se găseşte într-o stare avansată de degradare.
Spitalul Colţea renaşte din ruine după 11 ani
Saloanele unităţii sanitare veche de peste 300 de ani au fost reabilitate, iar întreaga clădire a fost salvată de la prăbuşire.
Marmura, tâmplăria din lemn stratificat şi lustrele noi sunt câteva dintre modernizările ce se văd după mai bine de un deceniu de restaurare. Cupolele impunătoare ale acoperişului sunt din metal, iar laboratoarele şi sala de reanimare au fost dotate cu centrale de ventilaţie şi răcire.
Grădinile interioare au bănci şi fântâni arteziene, piatră cubică, 360 de arbori tuia şi 4.000 de plante, iar electricienii legau astăzi irele la cele 134 de corpuri de iluminat din exterior.
Reprezentaţii firmei BauTech General Construct SRL, care se ocupă acum de renovare, spun că peste câteva zile principala curte a clădirii, cea dinspre Bulevardul I.C. Brătianu va fi gata. „Mâine (astăzi n.r.) dăm jos schela de pe corpul C1 al spitalului”, a spus şeful de şantier Nicolae Ghiţă, românul venit din Austria pentru a termina lucrările la Spitalul Colţea.
Piaţa Unirii din Oradea va arăta ca la începutul secolului XX, după un „facelift” de 21 de milioane de lei
Pentru a creşte potenţialul turistic al centrului istoric, Piaţa Unirii va fi supusă unui „facelift" de circa 21 de milioane de lei. Experţi ai Agenţiei de Dezvoltare Nord-Vest au făcut astăzi o ultimă verificare a documentelor referitoare la transformarea, cu finanţare europeană, a Pieţei Unirii în zonă pietonală, cu apel turistic.
Click pe poza pentru amănunte
Demolarea României - o campanie adevarul.ro pentru salvarea monumentelor istorice ale românilor
Timp de o săptămână, pe adevarul.ro ati putut citi o serie de materiale în care am prezentat starea deplorabilă în care foarte multe clădiri - monument ale României au ajuns, fie din cauza nepăsării autorităţilor, fie din cauza lipsei de fonduri. Lipsa banilor nu poate reprezenta însă o scuză pentru autorităţile locale atâta timp, după cum am arătat prin exemplele de mai sus, UE ne pune la dispoziţie zeci de milioane de euro pentru asemenea lucrări.
Citește aici articolele din campania DEMOLAREA ROMÂNIEI
BRAȘOV FOTOGALERIE Casele din Centrul Braşovului cad la primul cutremur!
Locuitorii clădirilor încadrate în clasele de risc seismic spun că nu au bani să-şi consolideze casele. Majoritatea construcţiilor de pe „lista neagră" a imobilelor cu grad seismic ridicat sunt cele din Centrul istoric, existând pericolul să se prăbuşească la un cutremur puternic. Citeşte mai multe AICI
ARAD DEMOLAREA ROMÂNIEI Cel mai vechi teatru din ţară „demolat" de urmaşii fostului proprietar
Cu monumente arhitecturale care duc trecătorul cu gândul la o fostă Vienă înfloritoare pe la sfârşit de secol XIX, urbea de pe Mureş ascunde printre cotloanele ei poveşti demult trecute de prima tinereţe, unde istoria rămâne pe locul doi. Ce nu a distrus Ceauşescu, mirajul libertăţii şi a democraţiei de după ’89 a reuşit să scuipe cu interese şi cu sete după avere peste un oraş în care fiecare construieşte unde dă domnu’ şi unde nimeni nu e luat la întrebări. Citeşte mai multe AICI
MOLDOVA FOTOGALERIE Simbolurile Iaşiului riscă să devină istorie
Cel mai cunoscut simbol al Iaşiului se aseamănă pe zi ce trece cu un palat al rromilor din cauza noii culori a acoperişului, aleasă pe criterii financiare. Centrul istoric al oraşului rămâne într-o stare avansată de degradare din cauză că locatarii clădirilor vechi refuză să-şi părăsească locuinţele. Citeşte mai multe AICI
Capitala Banatului se poate lăuda cu un număr de aproximativ 14.000 de clădiri istorice. Cele mai multe sunt însă lăsate în paragină, structura de rezistenţă este şubredă, iar faţadela arată jalnic, fiind un real pericol pentru trecători. Citeşte mai multe AICI
GALAȚI FOTO Centrul istoric este lăsat să moară
Tot mai puţine sunt clădirile care încă amintesc imaginea şi atmosfera Galaţiului de altă dată. Multe dintre construcţiile reprezentative ale urbei noastre sunt lăsate în paragină, în timp ce altora li s-a distrus aspectul original prin aşa zise modernizăr. Citeşte mai multe AICI
ARDEAL FOTOGALERIE Clădirile-emblemă ale Clujului, în paragină
Clădirile istorice din centrul Clujului abandonează, rând pe rând, lupta cu timpul şi nepăsarea. În urmă cu un secol erau considerate embleme ale oraşului de pe Someş. Revendicările şi procesele fără sfârşit au dus, însă, la degradarea lor. Citeşte mai multe AICI
ARDEAL FOTOGALERIE Cetăţuia Clujului se dărâmă, clădirile sunt folosite pe post de WC
Clădirile istorice din fortificaţia situată pe un mic deal din centrul oraşului, una din atracţiile principale ale Clujului, au început să se dărâme la propriu. Din cauza gradului mare de degradare, din clădiri au început să se desprindă tencuiala ori să cadă chiar cărămizile, tavanul şi părţi din acoperiş. Citește mai multe aici!
OLTENIA GALERIE FOTO Casele din centrul istoric al Craiovei, capcane pentru trecători
O plimbare prin centrul istoric al oraşului Craiova s-ar putea transforma într-un adevărat coşmar în orice moment. Zeci de clădiri-monument lăsate în paragină de proprietari sunt într-o avansată stare de degradare, iar primăria nu a ridicat până acum vreun deget pentru remedierea situaţiei. Citește mai multe aici!
CONSTANȚA Istoria de vânzare a Cazinoului Constanţa FOTOGALERIE
Unii îl văd vândut. Alţii nici nu vor să audă de vreo implicare. Unul singur ar vrea să dea bani pentru edificiul-simbol al oraşului. Iată ce păreri au miliardarii locali din Top Forbes România! Citește aici ce spun miliardarii!
GALAŢI: „Casa de Italia" - demolată de ţigani. Nici italienii, nici românii nu se sinchisesc că imobilul a ajuns o ruină
Imobilul este într-o stare avansată de degradare şi are nevoie urgentă de consolidare. Direcţia Judeţeană pentru Cultură a propus Consulatului Italiei de la Bucureşti clasarea clădirii în categoria monumentelor istorice.
Pe un tronson aflat pe strada Gării se află o casă construită la începutul secolului XX, proprietate a guvernului italian. Imobilul nu este declarat monument cu toate că are o arhitectură impunătoare.
FOTOGALERIE
Dă click pe imagini pe a vedea fotogaleria
Demolarea României. Ţiganii distrug ultimele rămăşiţe ale Galaţiului interbelic
Ultimele amintiri ale italienilor din Galaţi au intrat pe mâna ţiganilor
BUCUREȘTI GALERIE FOTO Centenarul morţii lui Spiru Haret, comemorat cu demolarea casei lui
Casa fondatorului sistemului modern de învățământ - care a făcut ca literele să devină cunoscute marii părți a populației românești analfabete de la final de secol XIX și început de secol XX - este locuită, în prezent, de un grup de oameni pentru care aceleaşi literele continuă să ridice probleme. Este vorba de casa memorială a lui Spiru Haret, din centrul Bucureștiului, pe care, de câțiva ani, a pus stăpânire o familie de romi. Citește aici detalii!
BUCUREȘTI FOTO Castelul lui Dracula din Capitală, ţinut la secret de Armată
Castelul Ţepeş din Bucureşti, o adevărată bijuterie arhitectonică, stă închis de mai bine de doi ani, pentru lucrări de reconsolidare şi reabilitare. Stăpânul castelului, Ministerul Apărării Naţionale (MApN), refuză să dea detalii despre soarta fortăreţei care ar putea atrage foarte mulţi turişti. Citește mai multe aici!
Citeşte şi:
Centrul vechi al Capitalei pierdut în mizerie, zgomot şi goana după bani
FOTOGALERIE
Dă click pe imagini pe a vedea fotogaleria
Clădirile istorice periculoase Timisoara
Clădirile istorice din Timişoara se prăbuşesc peste maşini
RESITA "Perla Banatului", abandonată în paragină
FOTOGALERIE
Dă click pe imagini pe a vedea fotogaleria
"Perla Banatului", abandonată în paragină
"Perla Banatului" a ajuns o ruină
IAŞI Palatul Cultrurii cu turnuleţe ţigăneşti
FOTOGALERIE
Dă click pe imagini pe a vedea fotogaleria
Noul acoperiş al Palatului Culturii îi duce pe turişti şi pe ieşeni cu gândul la turnuleţele rromilor
Palatul Culturii, reabilitat cu turnuleţe ţigăneşti
ARAD Cel mai vechi teatru din ţară rămâne o ruină
FOTOGALERIE
Dă click pe imagini pe a vedea fotogaleria
Clădiri care necesită restaurare
CRAIOVA Casele din centrul istoric, capcane pentru trecători
FOTOGALERIE
Dă click pe imagini pe a vedea fotogaleria
Hanul Puţureanu, lăsat în paragină de proprietari, e într-o stare avansată de degradare
Hanul Puţureanu, clădire-monument, este un real pericol pentru trecători
CONSTANŢA Cazinoul, clădirea simbol a oraşului, stă să cadă
FOTOGALERIE
Dă click pe imagini pe a vedea fotogaleria
Faleza Cazinoului, zona de promenadă preferată de constănţeni
BRAŞOV Centrul stă să cadă
FOTOGALERIE
Dă click pe imagini pe a vedea fotogaleria
Case in paragina in centrul Brasovului
GALAŢI: „Casa de Italia" - demolată de ţigani. Nici italienii, nici românii nu se sinchisesc că imobilul a ajuns o ruină
FOTOGALERIE
Dă click pe imagini pe a vedea fotogaleria
Demolarea României. Ţiganii distrug ultimele rămăşiţe ale Galaţiului interbelic
Ultimele amintiri ale italienilor din Galaţi au intrat pe mâna ţiganilor
CLUJ Clădirile-emblemă ale Clujului, în paragină
Sursa: http://www.adevarul.ro/actualitate/Castelele-poveste-Romaniei_0_527947537.html