marți, 2 august 2011

YouthVoice.ro/Covasna: Secretarul de Stat american HILARY CLINTON, sesizata in legatura cu incalcarea drepturilor religioase ale romanilor din Bugeac

Secretarul de Stat american HILARY CLINTON, sesizata in legatura cu incalcarea drepturilor religioase ale romanilor din Sudul Basarabiei.

"Luand in considerare angajamentul SUA de aparare a libertatii religioase, dar si convingerile internationale care garanteaz dreptul de netagaduit a fiecarei fiinte umane la credinta pe care o practica, Consiliul Mondial Roman, Consiliul Roman American, Fundatia Grigore Vieru, Forul Romanilor de Pretutindeni, impreuna cu membrii lor, parte a comunitatii Romano-Americane, dar si alte organizatii care se alatura noua, va aduc la cunostinta persecutiile la care sunt supusi credinciosii Romani Crestini-Ortodox din satul Kamashovca, regiunea Ismail, Ucraina", se aratata in scrisoarea adresata lui HILARY CLINTON de catre mai multe asociatii romanesti din SUA, preluata de Romanian Global News.

"Incepand cu anul 1944, Autoritatile Sovietice au lucrat sistematic la desnationalizarea populatiei romane care traia pe aceste locuri, in trecut teritorii romanesti. In 1979 Biserica Ortodoxa Romana din satul Hagi-Curda, azi Kamashovka, a fost demolata de catre autoritati, iar credinciosii persecutati daca incercau sa-si salveze biserica.

In ultimii cinci ani, cu ajutorul financiar al organizatiilor sus mentionate si al Departamentului Romanilor de Pretutindeni, Biserica din Hagi-Curda a fost reconstruita si sfintita in ziua de 16 Iulie 2011, de catre IPS Petru, Mitropolit al Basarabiei si Exarh al Plaiurilor.

Incepand cu aceasta zi autoritatile ucrainiene au inceput persecutia credinciosilor si a fruntasului Comunitatii Romanesti, Vasile Iordachescu.

Sunt temeri ca ucrainienii vor incerca din nou sa demoleze biserica recent construita.

Conform Oficiului International pentru Libertati Religioase, principiile drepturilor religioase fac parte din preocuparea de capetenie a politicii externe a Statelor Unite ale Americii. De aceia noi va rugam sa insistati pe langa Guvernul Ucrainian sa dispuna incetarea persecutiilor indreptate impotriva populatiei romanesti. Cetatenii ucranieni de nationalitate romana trebuie sa aiba dreptul de a practica credinta in limba in care s-au nascut.

Suntem increzatori ca apelul nostru va gasi intelegere" se arata in scrisoarea organizatiilor romanesti din SUA, adresata secretarului de stat HILARY CLINTON.

Sursa: http://www.youthvoice.ro/covasna/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu