marți, 7 decembrie 2010

George Bara: Ce căuta Antal Arpad la Gala 10 pentru România? O melodie populară românească, desigur

Doctorul Streinu Cercel, miliţianul Aureliu Şoric şi Bercea Mondialu mai trebuia să fie premiaţi la Gala 10 pentru România, care a avut loc vineri la Cluj-Napoca, pentru ca atmosfera de circ să fie completă. Dintre nelipsiţii politicieni ai zilei nu au putut să lipsească Daniel Buda, care a ridicat un premiu în numele celui mai prost premier din istoria acestei ţări, Emil Boc, şi primarul comunei Sălişte, Dumitru Banciu. Acest Dumitru Banciu, care este şi Preşedintele Asociaţiei Oraşelor din România (AOR), a fost prezent şi premiat la această gală din motive care încă ne scapă. Dar, după cum a observat foarte bine colaboratorul nostru Dan Tănasă, Banciu a ţinut un discurs pro-regionalizare, cu o tentă evident separatistă şi iredentistă, de parcă ar fi acţionat din partea UDMR-ului.

Mare supriză a acestei gale, care a adunat alături adevărate personalităţi ale vieţii publice româneşti, este primarul municipiului Sfântu Gheorghe, ungurul şovin Antal Arpad. Anunţat că va fi premiat pentru evoluţia urbanistică a muncipiului pe care îl conduce, UDMR-istul a primit pe scenă un premiul de excelență pentru contribuția adusă emancipării României. Nici dacă era premiat Adolf Hitler pentru serviciile aduse promovării păcii mondiale, nu putea aceste eveniment să fie unul mai ipocrit, mai greţos. Pe aceeaşi scenă a Teatrului Naţional din Cluj-Napoca, unde au urcat chirurgul urolog Mihai Lucan, interpretul de muzică populară Nicolae Furdui-Iancu, chirurgul cardiolog Radu Deac de la Târgu-Mureş, pictorul clujean Mircea Cantor, actorul Dorel Vişan, cântăreaţa de muzică populară Veta Biriş şi preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, Antal Arpad a primit un premiu pentru emanciparea României! Ocazie cu care nu a evitat să se dea în spectacol, în acelaşi stil greţos care l-a branduit de când este primar în Sf. Gheorghe: a salutat publicul în limbile română, germană şi maghiară, a vorbit despre Transilvania şi a cerut autorităţilor clujene să instaleze plăcuţe bilingve în oraş.

Dar să reluăm, în mod alert, măreţele realizări recente ale lui Antal Arpad în Sfântu Gheorghe. Piaţa Mihai Viteazul din Sf. Gheorghe, unde se află instalată statuia domnitorului şi reprezintă un spaţiu public drag românilor din acest oraş, este într-o stare avansată de degradare de câţiva ani buni. Cu toate că au fost alocaţi 500 de mii de lei pentru reabilitarea pieţei în 2009, şi alte 2,5 milioane sunt în stand by de la fondul de rezervă al Guvernului, lucrările încă nu au început. Dacă e să ne legăm şi de faptul că un deputat UDMR a cerut schimbare denumirii pieţei în “Piaţa Vaszi Janos”, este clar că Mihai Viteazu a devenit persona non grata în oraşul lui Antal Arpad.

Integral in Napocanews

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu