Noul lider ales, Evgheni Şevciuk, l-a învins pe „omul Moscovei“, dar mulţi cetăţeni ai republicii separatiste sunt siguri că el va găsi drumul spre Kremlin.
Evgheni Şevciuk a fost ales „preşedinte" al republicii separatiste Transnistria în urma scrutinului desfăşurat duminică, învingându-l pe candidatul susţinut de Rusia, Anatoli Kaminski. Şevciuc a obţinut 73,88% din voturi, conform rezultatelor preliminare anunţate de Comisia Electorală, în timp ce Kaminski a obţinut numai 22,6% din voturi.
Venirea lui Evgheni Şevciuk la putere îi face să creadă pe cetăţenii republicii separatiste transnistrene că vor gusta din schimbarea aşteptată de ani buni. Alegerea unui nou lider în locul lui Igor Smirnov îi lasă însă sceptici pe analiştii politici care consideră că oficialii de la Chişinău nu vor şti să profite de situaţie.
La doi paşi de cele mai importante instituţii din Tiraspol, într-o piaţă ce se întinde pe o alee, se adună bătrâni şi tineri care îşi dau bunurile vechi pentru câteva ruble. Vânzători şi trecători discută derutaţi, dar cu un grăunte de speranţă în gând, ultimele evenimente politice.
Cei care l-au votat pe Evgheni Şevciuk în turul doi al „prezidenţialelor" de duminică din autoproclamata republică transnistreană aşteaptă acum ca noul lider să se pună pe treabă, să schimbe legi şi să facă dreptate. „Era timpul să le dăm tinerilor o şansă. Unii au ajuns să caute prin tomberoane, iar alţii mănâncă pâine albă cu caviar la micul dejun. Ne-au furat cum au putut", spune revoltat pensionarul Iurie Romanov (70 de ani). „Din două rele trebuia să alegem unul singur. Ori Şevciuk, ori Kaminski, oricum vor continua politica lui Smirnov. Pur şi simplu Şevciuk este mai tânăr", susţine Elena Scarnicova (45 de ani).
Chiar dacă Şevciuk nu s-a bucurat în campanie de sprijinul deschis al Rusiei, aşa cum s-a întâmplat în cazul şefului sovietului suprem al Transnistriei, Anatoli Kaminski, etichetat şi „omul Moscovei", cetăţenii sunt siguri că liderul proaspăt ales va găsi drumul spre Kremlin. „El va şti să găsească un limbaj comun cu toţi, inclusiv cu Moscova. Iar Moldova?... La ce ne trebuie Moldova dacă sunteţi sărăntoci ca şi noi şi căutaţi sprijin pe la alte ţări?", intervine Vladimir Kopnin (50 de ani). „Nici la voi (la Chişinău - n.r.) nu e perfect. Ai voştri se bat pentru putere ca păianjenii în borcan", îl susţine pictorul Akbal Tigra (60 de ani). Nostalgicii tânjesc însă după „mâna de fier" care i-a condus 20 de ani. „Ne-am obişnuit cu Smirnov. El ne-a ridicat ţara. Ce va fi mai departe, nu ştim...", oftează ruseşte mătuşa Nadejda (75 de ani).
TÂNĂR, DAR CU SCOPURI VECHI
Cu aproape 30 de ani mai tânăr decât Igor Smirnov, noul lider separatist ales pentru cinci ani, vine la „putere" cu un spirit mai democratic, dar cu scopuri moştenite de la predecesorul său: să transforme autoproclamata republică într-un stat independent cu o economie prosperă. Evgheni Şevciuk promite că va dezvolta „ţara" alături de „statul vecin", Republica Moldova.
„Vom lua toate măsurile pentru a facilita trecerea frontierei. Procedura va fi transparentă, iar oamenii vor circula mai liber. Economia va funcţiona într-un alt cadru, convenabil atât celor din stânga Nistrului, cât celor din Moldova", a declarat noul lider. Promite că va învăţa şi „moldoveneasca" după ce va prelua oficial puterea. Şevciuk afirmă că-l va demite pe „ministrul securităţii" Vladimir Antiufeev care cu doar o zi înainte de alegeri îl acuza de colaborare cu serviciile speciale din Moldova, dar şi cu cele româneşti.
Oficialii moldoveni cred că republica separatistă este marcată de schimbări. „S-a votat pentru o altă generaţie de politicieni care trebuie să aducă schimbarea, standarde de democraţie. Vom avea un alt tip de dialog cu reprezentanţii de la Tiraspol", a declarat pentru „Adevărul" viceprim-ministrul pentru Reintegrare Eugen Carpov.
73,88% este rezultatul obţinut de Evgheni Şevciuc la alegerile de duminică, din Transnistria.
Evgheni Şevciuc: „Prima vizită oficială, la Moscova"
Noul lider transnistrean, Evgheni Şevciuk (43 de ani) a fost preşedinte al sovietului suprem de la Tiraspol între 2005 şi 2009. El a fost totodată unul dintre liderii partidului „Obnovleniye" („înnoire", în rusă) Deşi oficialii de la Kremlin nu l-au susţinut deschis, aşa cum au făcut-o în cazul lui Anatoli Kaminski (actualul şef al sovietului din stânga Nistrului), Evgheni Şevciuk a pus totuşi accent în campania electorală pe relaţia cu Rusia. „Viitorul Transnistriei nu are sens fără Federaţia Rusă", îşi convingea acesta susţinătorii în timpul campaniei. Imediat după anunţarea rezultatelor, Evgheni Şevciuk a declarat că va întreprinde prima sa vizită „oficială" la Moscova, dar va avea relaţii bune şi cu Chişinăul. Ceremonia de învestire în funcţie a noului lider al Transnistriei va avea loc la Tiraspol pe 30 decembrie, informează pagina online a RIA Novosti.
Evgheni Şevciuc (43 de ani) va prelua puterea pe 30 decembrie Foto: Reuters
„Nu vom juca hora unirii mâine"
Analiştii politici moldoveni nu sunt optimişti. „Rezultatele ne arată încă o dată că nu Rusia este atotputernică şi Igor Smirnov veşnic, ci că noi, cei de pe malul drept, suntem laşi, fricoşi şi slabi de duh. Este evident că situaţia în stânga Nistrului se va schimba, dar, uitându-ne la mizeria politică de la Chişinău, ne dăm seama că Moldova nu va fi în stare să profite", susţine expertul în problema transnistreană, Oazu Nantoi. „Nu e cazul să credem că mâine vom dansa hora unirii pe podurile de peste Nistru. Ne bâlbâim de 20 de ani şi aşteptăm ca cineva să ne reîntregească ţara. Halal va fi de noi dacă vom aştepta acest lucru de la Şevciuk", continuă el.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu