sâmbătă, 17 decembrie 2011

LIGA STUDENȚILOR TÂRGU MUREȘ denunță implicarea ambasadorului Ungariei și a UDMR în segregarea pe criterii etnice a Universității de Medicină

LIGA STUDENȚILOR TÂRGU MUREȘ denunță implicarea ambasadorului Ungariei și a UDMR în segregarea pe criterii etnice a Universității de Medicină și Farmacie Târgu Mureș!

Noi, Liga Studentilor din Tirgu Mures, am decis să luăm atitudine ca reacţie faţă de ceea ce se întâmplă la Ministerul Educatiei prin respingerea de 3 ori a Cartei Universitare, faţă de presiunile politice făcute de către reprezentantul statului Maghiar Excelenţa Sa Füzes Oszkár, faţă de prezenţa domnului Ministru Laszlo Borbely în Universitatea noastră şi declaraţiile susţinute de dânsul, nu în ultimul rând faţă de Ministerul Educaţiei care încearcă să impună modificari ale Cartei Universitare a UMF Tg Mureş.

Liga Studentilor din Tîrgu Mureş are ca scopuri:

a) promovarea si apararea intereselor profesionale, sociale si culturale ale membrilor sai;
b) promovarea spiritului democratic in mediul universitar si societatea romaneasca;
c) consolidarea autonomiei universitare;
d) promovarea legaturilor de solidaritate si prietenie intre membrii sai;
e) propaganda sanitara, culturala si civica in randul populatiei;
f) promovarea si apararea drepturilor si libertatilor cetatenesti.

Aşadar avem următoarele precizări:

Unul dintre principiile susţinute de ANOSR şi de noi ca membri fondatori ai ANOSR este Principiul Libertăţilor Academice şi presupune printre altele: Propaganda politică , religioasă ca şi orice formă de discriminare individuală sau în masă sunt interzise în cadrul Instituţiilor de Învăţământ Superior.

Liga Studenţilor din Tg Mureş este reprezentantul legitim recunoscut la nivel de Senat al Universităţii al tuturor Studenţilor din aceasta Instituţie indiferent de etnie, rasă sau naţionalitate.

Liga Studenţilor îşi exercită acest drept dovada fiind participarea activă , argumentată , omniprezentă la toate deciziile din Senatul Universităţii şi ale Biroului de Senat.

Liga Studenţilor susţine principiul reprezentativităţii tuturor Studenţilor din UMF Tg Mures
Susţinem şi promovăm multiculturalitatea în acest centru Universitar cu condiţia să fie strict în beneficiul studenţilor indiferent de etnie.

Dar nu putem fi de acord ca unii colegi ai noştri să fie nevoiţi să aleagă între a studia exclusiv în limba română si engleză şi să primească diplome recunoscute la nivel european sau limba maghiară şi să nu existe nici o formă de învăţământ acreditată ARACIS cu predare 100% în limba maghiară. Aceasta e o formă de discriminare şi încalcă grav principiul Multuculturalităţii şi a dreptului la învăţământ garantat prin constituţie.

Totodată Liga Studenţilor se opune oricărei forme de discriminare etnică care ar putea exista din partea studenţilor români sau maghiari.

Condamnăm deopotrivă implicarea Partidelor Politice din România în deciziile interne ale UMF Tg Mureş. Noi nu suntem masă electorală şi nu acceptam să fim folosiţi ca subiect de Campanie Electorală. Condamnăm Decizia MECTS de a nu accepta Carta Universitară din nou în forma propusă de Senatul UMF Tg Mureş.

Ca şi date statistice , UMF Tg Mureş are un deficit de aproape 30% de cadre Universitare , în condiţiile în care la linia de predare română predau cadre de linie maghiară şi viceversa. Universitatea nu are resurse Didactice pentru a susţine catedre diferite pe fiecare limbă de predare.

Şi dacă ar fi posibil ar fi dezavantajaţi în a-şi exercita profesia pe tot teritoriul României, la examenul de rezidenţiat care este 100% în limba română….

Mihai Pavel
Membru Reprezentant al Studenţilor în Senatul Universităţii
Sursa: www.lstgm.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu