joi, 30 septembrie 2010

Căile Ferate ale Moldovei au pus în vânzare bilete la trenul Chişinău-Odesa, care va circula prin Transnistria




Embed: " style="width: 555px;" type="text">

Căile Ferate ale Moldovei au pus în vânzare bilete la trenul Chişinău-Odesa, care îşi va relua circulaţia de pe 1 octombrie prin Transnistria. Preţul unui bilet este de 100 de lei, cu zece lei mai mult decât al celui la autobuzul care porneşte de la Chişinău din oră în oră, de la 6 dimineaţa, până la 6 seara.

Sebastian Bodu cere Parlamentului European inlocuirea termenului de „rom” cu cel de „tigan”

sebastian_bodu_ue.jpg

Parlamentul European ar putea decide înlocuirea termenului de “rom” cu cel de “ţigan”, la propunerea europarlamentarului Sebastian Bodu. Acesta a depus o moţiune de rezoluţie care, daca va trece de votul legislativului european, va ajunge pe masa Comisiei Europene.

Inlocuirea termenului de rom este justificată de europarlamentarul român prin confuzia pe care cuvântul respectiv o creează, acesta făcând trimitere atât la poporul român cât şi la locuitorii oraşului Roma.

În textul moţiunii de rezoluţie, Sebastian Bodu spune că această confuzie este regretabilă atât pentru români, pentru locuitorii Romei dar şi pentru reprezentanţii unei minorităţi numeroase a Europei, a căror identitate se pierde.

“Avem în Europa chiar şi un stat care doreşte să îşi schimbe numele doar pentru a îndeplini nişte criterii, şi aici mă refer la Macedonia. Consider că este important ca toată această confuzie între român, rom şi roman să înceteze pentru că nimeni nu are nici un avantaj de pe urma ei. La urma urmei, sunt asociaţii ale celor care acum se numesc romi care solicită revenirea la numele de ţigan. Aşadar, sper că Uniunea Europeană va înlocui termenul de rom cu cel de ţigan în toate actele oficiale. De la bun început impunerea termenului de rom a fost o greşeală pe care acum trebuie să o reparăm”, a declarat Sebastian Bodu. Europarlamentarul român spune că avea în plan înaintarea acestei propuneri de rezoluţie încă dinainte de izbucnirea scandalului legat de repatrierile din Franţa. “Este oarecum o coincidenţă faptul că vin cu această propunere acum. Pentru că îmi era clar de mult timp că reinstaurarea termenului de ţigan trebuie făcută. Dar în acest context devine cu atât mai importantă”, a declarat Sebastian Bodu.

Sursa: http://www.timocpress.info/?p=3208

Descoperă Bucovina

putna-1-373x209.jpg

Cernauti, Bucovina, Ucraina/DRPP/joi, 30 septembrie 2010/ - Pe data de 2 octombrie 2010, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni lansează proiectul “Descoperă Bucovina”. Acţiunea constă în organizarea unor excursii în Bucovina pentru elevii şi profesorii români din regiunea Cernăuţi (Ucraina).

Pe parcursul a nouă săptămâni (2 octombrie – 28 noiembrie 2010), 900 de români din Ucraina vor vizita principalele obiective din judeţele Botoşani, Suceava şi Neamţ (Memorialul Ipoteşti, Mănăstirea Humorului, Cetatea de scaun a Sucevei, Mănăstirile Voroneţ, Moldoviţa, Suceviţa, Agapia, Văratic, Neamţ).

Acţiunea este organizată cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe – Consulatul general al României la Cernăuţi, iar participanţii vor fi selectaţi de către profesorii din şcolile româneşti din Regiunea Cernăuţi.

Un cetatean se ofera sa plateasca executorul judecatoresc pentru inlaturarea panoului "Tinutul secuiesc"

Un roman nascut in municipiul Sfantu Gheorghe, care locuieste in prezent la Madrid (Spania), se ofera sa plateasca din banii proprii un executor judecatoresc pentru a demonta panoul 'Tinutul secuiesc' din localitatea Aita Mare, in baza unei sentinte definitive si irevocabile pronuntate de Curtea de Apel.

Intr-o scrisoare deschisa adresata conducerii Prefecturii Covasna, cetateanul Dan Tanasa mentioneaza ca desi au trecut aproape cinci luni de la pronuntarea sentintei judecatoresti, aceasta nu a fost pusa inca in executare.

In opinia acestuia, atat prefectul, cat si subprefectul se fac "partasi la obstructionarea justitiei si la impiedicarea executarii unei sentinte judecatoresti".

Intrucat conducerea Prefecturii a invocat lipsa de fonduri pentru angajarea unui executor judecatoresc care sa inlature panoul in locul autoritatilor locale, Dan Tanasa a solicitat sa i se comunice suma necesara, aratandu-si totodata disponibilitatea de a suporta onorariul.

"Va solicit public sa imi comunicati care este suma de care Prefectura Covasna are nevoie pentru a angaja un executor judecatoresc si imi manifest public disponibilitatea de a achita onorariul acestuia pentru ca legea si sentinta Curtii de Apel Brasov sa fie respectate, iar panoul instalat de Consiliul Judetean la Aita Mare sa fie indepartat", se arata in scrisoarea deschisa remisa miercuri presei.

Panoul de la Aita Mare inscriptionat "Tinutul Secuiesc" in limbile maghiara, romana si engleza ("Szekelyfold-Tinutul Secuiesc-Szeklerland") a fost amplasat in mai 2008, dorindu-se a fi, potrivit conducerii Consiliului Judetean, un "panou publicitar, de promovare turistica a zonei".

Prefectura Covasna a atacat hotararea in contencios administrativ pe considerentul ca autorizatia de constructie nu indeplineste conditiile de legalitate si a castigat procesul la Curtea de Apel Brasov.

Prefectul Gyorgy Ervin a declarat recent ca demontarea panoului nu intra in atributiile institutiei pe care o conduce, ci a celor care au montat-o. "Noi am atentionat si Consiliul Judetean si Primaria Aita Mare sa scoata tablita. (...)

Nu intra in competenta noastra sa facem acest lucru si nici nu avem fonduri ca sa platim un executor judecatoresc pentru a da jos panoul", a spus prefectul Gyorgy Ervin.

Vicepresedintele Consiliului Judetean Covasna, Demeter Janos, a declarat in repetate randuri ca autoritatile locale intentioneaza sa monteze astfel de panouri publicitare si turistice in mai multe locatii aflate in apropierea judetelor limitrofe.
Joi, 23 Septembrie 2010,

Sursa: AGERPRES

EPURAREA ETNICA A ROMANILOR. CJ Covasna organizeaza "Ziua ciupercilor". Bani publici, manifestare 100% in limba maghiara!

Consiliul Judetean Covasna si Muzeul National Secuiesc organizeaza sambata, 2 octombrie 2010, Ziua Ciupercilor.
Informatia apare pe pagina CJ Covasna exclusiv in limba maghiara.

Detalii aici.

Cum îşi tratează România viitorul: Guvernul i-a plătit unui tânăr un master de 70.000 de euro, l-a chemat acasă şi apoi l-a restructurat

Cum îşi tratează România viitorul: Guvernul i-a plătit unui tânăr un master de 70.000 de euro, l-a chemat acasă şi apoi l-a restructurat

Radu Oprea a obţinut o bursă guvernamentală la o universitate din SUA, apoi a primit o slujbă în România, dar a fost dat afară din motive de criză. Timp de patru ani, Guvernul României a investit 6 milioane de euro pentru şcolirea tinerilor în străinătate, apoi nu i-a mai angajat sau le-a dat posturi sub pregătirea lor.

Radu Oprea are 30 de ani şi până acum o săptămână, când a primit notificarea că a fost restructurat era inspector la Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret (ANST), la Direcţia de Strategii şi Politici de Tineret. Radu este unul dintre bursierii Guvernului României care a primit din partea statului 70.000 de euro pentru un masterat la Universitatea Pepperdine, din Los Angeles, SUA. Când Guvernul a investit aceşti bani în el i-a condiţionat întoarcerea în România şi angajarea în sistemul public pe o funcţie de management.

Radu fusese admis la patru universităţi, dar a ales-o pe cea din L.A., pentru că acolo putea studia politici publice, ceea ce îşi dorea să facă. De când s-a întors din America, Radu s-a reangajat la Autoritatea de Tineret, unde lucrase şi înainte de bursă. Potrivit contractului, Radu trebuia să lucreze pe o funcţie de conducere. Numai că, spune el, „funcţiile de conducere se dau pe criterii politice până la cel mai mic post de director adjunct. Iar pe funcţii pe execuţie nu se merită să stai. De la începutul anului am lucrat efectiv 18 ore pentru stat”, susţine Radu Oprea. De când s-a întors din America, Radu a mai făcut nişte cursuri de administraţie pentru a deveni manager. Tot degeaba.

Vestea că a rămas fără loc de muncă a primit-o printr-o notificare în care erau enumerate numai legile în baza cărora s-a făcut restructurarea, nu şi motivele ei. Din departamentul lui de 15 oameni au fost daţi afară nouă, iar din toată agenţia de 205 au zburat 40.

„Nu stătea el în banii ăştia”

Preşedinta ANST, Doina Melinte, spune că angajaţii au fost restructuraţi în baza legilor în vigoare. „Sunt criterii stabilite împreună cu sindicatele, cu care toată lumea a fost de acord. S-a ţinut cont de situaţia personală a fiecăruia”, a spus Doina Melinte. Despre Radu, Melinte a spus că el „este un băiat foarte deştept şi nu stătea în banii pe care îi primea de aici. Era şi singur. Era pregătit din toate punctele de vedere şi avea şi proiectele lui”.

Radu Oprea se simte uşurat acum că „a scăpat” de contractul de la stat. „Legat de situaţia mea, personal mă avantajează că ­m-au dat afară, deoarece pot acum să-mi coordonez proiectele mai bine. Am pro­iecte legate de Dezvoltarea Metodei SMART de Politici Publice, de Patronatul Tinerilor Întreprinzători din Regiunea Sud – Est, unde sunt preşedinte şi avem un proiect POSDRU. Am făcut tot posibilul să lucrez în sistemul public, chiar de pe funcţie de execuţie, şi nu de conducere, aşa cum trebuia”, ne-a spus el.

Niciun bursier nu a fost angajat ca manager

Guvernul român a cheltuit şase milioane de euro, în perioada 2004-2007, pentru studiile a 148 de tineri pe care trebuia să-i angajeze la stat, pe posturi de conducere. Tinerii întorşi de la bursă şi-au organizat o asociaţie prin care ţin legătura unii cu ceilalţi. „Majoritatea bursierilor şi-au respectat cu vârf şi îndesat contractele pe care le-au semnat. De mai bine de doi ani, de când s-au întors în ţară primii bursieri, instituţiile statului nu au fost în stare să-i plaseze în posturile în care ar fi putut juca rolul de vectori ai schimbării. Niciunul dintre ei nu a fost angajat conform contractului”, a spus Simion Ilie, preşedintele asociaţiei, el însuşi fost bursier la Universitatea „Paul Sabatier” din Toulouse 3, din Franţa.


Cine supervizează programul

Absolvenţii burselor Guvernului României sunt supervizaţi de o comisie care aparţine de Ministerul Educaţiei şi al cărei preşedinte este numit de către prim-ministru. Pentru că nu au fost candidaţi, în prezent, comisia nu are un preşedinte oficial. Reprezentanţii de la Ministerul Educaţiei spun că noul preşedinte va fi rectorul Luca Iamandi, de la Academia de Poliţie din Bucureşti.

“Funcţiile de conducere se dau pe criterii politice până la cel mai mic post de director adjunct. Iar pe funcţii pe execuţie nu se merită să stai.”

Tinerii au fost primii concediaţi

Şefa directă a lui Radu, Manuela Mureşan, de la Direcţia de Strategii şi Politici de Tineret a ANST, spune că nu ştia de oamenii care vor fi daţi afară. A primit un telefon de la conducerea instituţiei şi a aflat că din 15 angajaţi va rămâne cu 6. „Când am întrebat «de ce aceşti oameni?», mi s-a spus că nu aveau în întreţinere copii sau pe altcineva. Se merge pe principiul că tinerii pleacă primii”, a spus şefa departamentului.

Despre Radu spune că este un băiat deştept, dar că i se potriveşte mai bine funcţia de lider. „Prima dată el a fost consilier la cabinetul doamnei ministru Sorina Plăcintă (n.r. – fost ministru al Tineretului şi Sportului) şi atunci lucram cu el pe mai multe proiecte, pentru că ministrul îl recomanda. Apoi, când a plecat ministrul, a fost dat la mine în direcţie. Dar el nu venea tot timpul la program pentru că avea mai multe proiecte”. Manuela Mureşan spune că Radu Oprea a cerut în luna mai 2010 să lucreze cu jumătate de normă, adică doar patru ore pe zi, „pentru că avea de lucru la mai multe proiecte şi la doctorat”. Radu Oprea recunoaşte că el a cerut să lucreze doar patru ore pe zi, dar susţine că nu primea de lucru şi atunci mergea la întâlniri pentru alte proiecte.

Cine nu are copii, primul pe listă

Secretarul general de la ANST, Codrin Nedelcu, susţine că nu s-a ţinut cont de nume atunci când s-a hotărât restructurarea, ci de organigrama şi de criteriile stabilite de comun acord cu sindicatele: să nu fie unic întreţinător de familie şi să nu fie în prag de pensie.

sursa: Adevarul

PRIMARIA SFANTU GHEORGHE, afacere de familie. Primarul UDMR Antal Arpad a platit sute de mii de euro firmei socrului sau!

Firma socrului primarului Antal Arpad a incasat in doi ani de zile peste 500.000 de euro din fonduri publice in urma contractelor acordate preferential de primaria Sfantu Gheorghe


Un domn pe care nu il cunosc personal a fost amabil sa imi impartaseasca ce afacere de familie a devenit Primaria Sfantu Gheorghe dupa ce UDMR-istul Antal Arpad (foto) a fost ales primar al urbei din judetul Covasna. Informatiile privind sutele de mii de euro care se scurg in fiecare an in conturile firmei socrului primarului au fost confirmate chiar de catre primarul Antal Arpad, urmare a unei cereri adresate de subsemnatul in baza Legii nr. 544/2001.

From: Simion Valeriu
To: dantanasa@yahoo.com
Sent: Fri, August 27, 2010 8:25:35 PM
Subject: Zakarias Attila


V-am promis ca de fiecare data cand sesizez nereguli, abuzuri sau pur si simplu acte de nesimtire din partea autoritatilor locale sau a clientelei care paraziteaza in jurul acestora, vi le voi aduce la cunostinta in mod negresit.
De altfel, imi face o mare placere de fiecare data cand va scriu intrucat am un mare respect pentru dumneavoastra si pentru ceea ce incercati sa faceti in aceasta zona atat de greu incercata de trecut si de prezent. De acesta data as dori sa vi-l prezint pe Zakarias Attila.
Dacã numele de Zakarias Attila nu vã spune nimic, vã pot dezvãlui eu cã acest personaj nu este nimeni altul decât socrul lui Antal Arpad si este detinãtor a mai multe societãti comerciale în judetul Covasna, printre care si S.C. Productie Prod Ax S.R.L. Sfântu Gheorghe.

De remarcat cã în special începând cu anul 2008 (care întâmplãtor a fost si anul în care tânãrul "ginericã" a ajuns primar), firma în cauzã a început sã înregistreze o spectaculoasã crestere economicã, demnã de publicatia Forbes, îndeosebi de pe urma contractelor încheiate cu autoritãtile locale/judetene (binenteles, cu finantare din fonduri publice, de stat sau europene, si cu licitatii "mai rãrute, cã-s mai dragute", cum spune romanul).

Astfel, S.C. Productie Prod Ax S.R.L. Sfântu Gheorghe a întocmit în ultimii ani proiecte de consultantã tehnicã pentru Primãria Municipiului Sfântu Gheorghe, proiecte ce vizeazã planul de dezvoltare urbanã al localitãtii (schimbarea bordurilor, reabilitarea asfaltului, ridicarea nivelului gurilor de canal, sistemul subteran de retele de cabluri, reabilitarea strãzii Ciucului, înlocuirea stâlpilor de beton cu stâlpi de fier în centrul orasului), proiectul "Reabilitarea, modernizarea si extinderea clãdirilor liceului teoretic Szekely Miko" din Sfântu Gheorghe, proiectul "Reabilitarea Ansamblului Muzeului National Secuiesc" din Sfântu Gheorghe.
De asemenea, a obtinut (tot contra cost si tot din fonduri publice, fireste) si lucrãri care au vizat achizitionarea de echipamente si amenajarea terenurilor de joacã pentru copii (10 seturi ansambluri de joacã pentru copii în municipiul Sfântu Gheorghe, 10 seturi ansambluri de joacã pentru copii în parcul din orasul Covasna, locuri de joacã pentru Grãdinita din comuna Bodoc) precum si mobilare interioarã completã la Liceul de artã "Plugor Sandor" sau la Tabãra din Micfalãu. Gurile rele zic cã numai în ultimii 2 ani, "tata-socru" ar fi încasat de la stat o sumã aproximatã la valoarea de 800.000 EURO, bani fãcuti din scãunele, tobogane, caluti de lemn, un mic proiect tehnic ici, unul colo s.a.m.d.
Câstigi, nu câstigi, banul trebuie sã circule...îndeosebi din directia visteriei publice cãtre buzunarele grupului de interese. Si dacã este si în familie, atunci este cu atât mai bine.
Si dacã sunteti interesat sã publicati pe blogul dumneavoastrã un articol despre acest subiect, vã trimit cu proxima ocazie si niste fotografii cu vila lui Zakarias Attila sau cea a lui Antal Arpad din Sfântu Gheorghe (binenteles, construite din venituri obþinute pe cãi absolut legale si cinstite) ca sã vedeti ce lux îsi permit unii nesimtiti în timp ce majoritatea moare de foame, înecatã în datorii la bancã si impozite la stat.

Cu stimã, ing. Simion Valeriu


40412

Servicii Prestate SC Productie Prod Ax SRL

From: Simion Valeriu
To: dantanasa@yahoo.com
Sent: Tue, September 14, 2010 9:45:16 PM
Subject: Zakarias

Sincer, am avut o satisfactie imensa cand am vazut pe blogul dumneavoastra articolul despre Zakarias! si mai ales cand am vazut ca lumea stie cine este de fapt acest personaj!! Toata stima pentru ceea ce faceti!
Si apropo! Va declarati uluit de banii incasati de Productie Prod Ax dar nu cred ca ati vazut inca tot!In primul rand pentru ca acest Zakarias Attila mai detine inca doua firme avand ca obiect de activitate tot lucrari de arhitectura, si anume SC Zaki Studi SRL si SC Prestari D 32 SRL, ambele din judetul Covasna, ambele firme fiind (binenteles) implicate intr-o intensa activitate cu autoritatile locale.In al doilea rand, dumneavoastra ati vazut numai sumele platite de catre Primaria Sfantu Gheorghe, dar eu sunt absolut convins ca si Consiliul Judetean Covasna l-a acoperit cu bani pe acest ilustru arhitect de talie locala, maxim judeteana.
Si iata si cum se rasplatesc din cand in cand astfel de servicii:
Potrivit portalului www.kuruc.info, in intervalul 13-15.08.2010, in Marea iurta ridicata in localitatea Szeged a avut loc prima editie a Intalnirii Mondiale a Secuilor, sub titulatura "Tinutul Secuiesc este vesnic!" (!?), un rol major in organizarea acestui eveniment avandu-l Patrubany Miklos, presedintele Uniunii Mondiale a Maghiarilor, organizatie care nu cred ca mai are rost sa va prezint cu ce se ocupa.
In cadrul manifestarii au fost inaugurate si sfintite si 8 porti secuiesti, porti construite si finantate prin "bunavointa" lui Antal Arpad Andras, primarul din Sfantu Gheorghe, Bunta Levente, primarul din Odorheiu Secuiesc, Lorincz Zsigmond, primarul din Covasna, Raduly Robert, primarul din Miercurea Ciuc, Nagy Jozsef, secretar de stat, Zakarias Attila, sculptor, "scaunul Bradut-Miclosoara", Hegedus Ferenc, om de afaceri, "scaunul" Targu Secuiesc, Sandor Pongracz si Csiki Marton, oameni de afaceri, "scaunul" Gheorgheni, Magyari Pal, sculptor, Mihaly Jozsef si Szotyori Nagy Aron, toti din "scaunul" Mures.
Mai mult chiar, Zakarias Attila a luat parte la acest eveniment din Ungaria, figurand in programul manifestarii cu prezentarea unei expozitii proprii de arhitectura, desi cred ca mai bine s-ar fi descurcat in prezentarea unei expozitii proprii de metode si tehnici avansate de a face afaceri cu autoritatile locale pe bani publici, fara a atrage atentia contribuabilului.
Cu scuzele de rigoare, va marturisesc ca nu am reusit sa obtin poze cu vila lui Zakarias pentru ca este ascunsa in spatele unui gard mare cat nesimtirea proprietarului insa va trimit doua fotografii (cam prost realizate, ce-i drept) cu vila lui Antal (in care s-a mutat de curand, cam dupa "tunul" cu bordurile din 2008-2009). Sa-i dea Dumnezeu sanatate lui Rety Odon si celorlalti ca el!!!
Simion Valeriu





Nota: am solicitat deja CJ Covasna sa imi comunice sumele platite aceleiasi firme dar pana la aceasta data CJ Covasna a refuzat sa faca acest lucru, urmand a ma adresa instantei!
Nota: am schimbat numele cetateanului care mi-a furnizat informatiile pentru a-l proteja!

miercuri, 22 septembrie 2010

Adevarul: Cum explică primarul din Sfântu Gheorghe tichetele de parcare în limba maghiară: "Graniţele s-au mutat peste capul nostru"

articol de Ionel Dancu

Primarul din Sfântu Gheorghe îşi apără decizia

Primarul din Sfântu Gheorghe îşi apără decizia

Prefectura Covasnei a somat primăria municipiului Sfântu Gheorghe să schimbe de urgenţă tichetele de parcare inscripţionate mai întâi în limba maghiară.


Somaţia Prefecturii

• "Potrivit prevederilor constituţionale, aplicabile inclusiv pe teritorul municipiului Sfântu Gheorghe, limba oficială este limba română şi ca atare urmează a fi folosită cu prioritate în faţa limbilor aparţinând minorităţilor naţionale sau a celor de largă circulaţie internaţională, la inscripţionarea diverselor aparate destinate utilizării de către cetăţeni"

• "Astfel, apreciem că un refuz de remediere a situaţiei descrise ar putea fi determinat numai de rea-voinţă şi lipsă de respect faţă de limba oficială, faţă de legea fundamentală a statului şi nu în ultimul rând faţă de cetăţenii români, indiferent de naţionalitatea acestora".

• "Vă solicităm ca în cel mai scurt timp să dispuneţi reprogramarea aparatelor de taxare, astfel încât inscripţionarea să se facă mai întâi în limba română".

(Notă: sursa extraselor este adresa nr.11529 din 30.08.2010 a Prefecturii Covasna şi este adresată şi Ministerului de Interne)

Primăria: "Am ales acest model din respect"

• "Am ales acest model din respect pentru potenţialii utilizatori ai automatelor, deoarece majoritatea (75%) dintre aceştia cu mare probabilitate aparţin minorităţii maghiare, procent care reprezintă de fapt procentul locuitorilor de etnie maghiară din municipiul Sfântu Gheorghe, conform ultimului recensământ al populaţiei" (extras din adresa primăriei nr.37551 din 26.08.2010)

Prima parte din "Cum a ajuns limba maghiară peste limba română: inscripţii, plăcuţe"


Sursa: http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/romana-maghiara-episodul-tichete-parcare_0_339566633.html

NU VRETI SAU NU PUTETI? Scrisoare deschisa conducerii Prefecturii Covasna in chestiunea panoului publicitar al UDMR de la Aita Mare

From: Dan Tanasa
To: Prefectura Covasna
Cc: Valentin Ionascu ; Gyorgy Ervin ; Monica Rizea (AMOS News) ; Oana Negrea ; Edit Kiss ; Condeiul ardelean ; Mesagerul de Covasna ; Observatorul de Covasna ; Adrian Popescu ; Carmen Anghel ; Antena 3 ; Realitatea Brasov ; Haromszek ; Claudiu Sere ; Kovacs Anna ; Napoca News ; Victor Roncea ; Ioan Rosiianu (Redactor Sef Necenzurat Baia Mare) ; Agerpres ; Mediafax
Sent: Tue, September 21, 2010 6:46:12 PM
Subject: Scrisoare deschisa conducerii Prefecturii Covasna in chestiunea panoului publicitar al UDMR de la Aita Mare

Scrisoare deschisa

Domnului Gyorgy Ervin,
Prefect, Institutia Prefectului Judetului Covasna,

Domnului Valentin Ionascu,
Subprefect, Institutia Prefectului Judetului Covasna

Domnilor,

Spre rusinea domniilor voastre, desi va aflati, inca din data de 30 aprilie 2010, in posesia sentintei definitive si irevocabile pronuntata de Curtea de Apel Brasov in dosarul 1128/119/2009 in cazul panoului „publicitar” instalat de Consiliul Judetean Covasna la Aita Mare in mai 2008, nici pana la aceasta data, la aproape cinci luni, nu ati reusit sa puneti in executare o sentinta judecatoreasca cu titlu executoriu.
Va multumiti doar sa faceti pe papagalii in fata dorintelor liderilor UDMR din conducerea CJ Covasna, invocand tot felul de motive abjecte, facandu-va voi insiva partasi la obstructionarea justitiei si la impiedicarea executarii unei sentinte judecatoresti. De parca Statul Roman va plateste sa constatati nu sa actionati pentru respectarea legilor.
Ultima oara cand presa v-a chestionat in legatura cu motivele pentru care aceasta sentinta judecatoreasca definitiva si irevocabila nu este pusa in aplicare ati invocat lipsa fondurile banesti pentru angajarea unui executor judecatoresc.

Va solicit public sa imi comunicati care este suma de care Prefectura Covasna are nevoie pentru a angaja un executor judecatoresc si imi manifest public disponilitatea de a achita onorariul executorului judecatoresc in acest caz, pentru ca legea si sentinta Curtii de Apel Brasov sa fie respectate iar panoul instalat de CJ Covasna la Aita Mare sa fie indepartat.

Cu rezervata si decenta consideratie,

Dan Tanasa

21 septembrie 2010

NU VRETI SAU NU PUTETI? Scrisoare deschisa conducerii Prefecturii Covasna in chestiunea panoului publicitar al UDMR de la Aita Mare

La Vărzăreşti a fost inaugurat Cimitirul ostaşilor români

La Vărzăreşti a fost inaugurat Cimitirul ostaşilor români
Ieri, în satul Vărzăreşti, Nisporeni, a fost inaugurat Cimitirul ostaşilor români. Acolo sunt înmormântaţi 178 de ostaşi români căzuţi în luptele din 1941. La eveniment a participat unul din soldaţii români care a supravieţuit. Alexandru Enache, gradatul diviziei 35 infanterie, are în prezent 92 de ani şi a venit să povestească despre ororile acelor lupte, când în ei se trăgea doar pentru faptul că i-au mânat pe ocupanţii sovietici dincolo de linia trasată de odiosul pact Ribbentrop-Molotov. Bărbatul a rămas în viaţă datorită unui medic sanitar care, găsindu-l printre trupuri, a observat că i s-a mişcat un deget.

La Vărzăreşti mai sunt martori ai acelor evenimente. Ei povestesc că soldaţii şi-au găsit sfârşitul în luptele de pe Valea Plângerii sau Valea Dolnei, cum i se mai spune. Când s-au dus să-i ia de acolo ca să-i îngroape, toată valea era presărată de trupuri, multe fiind fără mâini, fără picioare, fără capete. Au încărcat cadavrele în căruţe şi le-au dus la Vărzăreşti. Sătenii i-au înmormântat creştineşte. Le-au pus cruci. Însă la ordinul oficialităţilor comuniste, crucile au fost smulse şi duse cu carele la Nisporeni ca să se facă trotuar din ele. Mulţi ani pe acest loc păşteau animalele.

Primele lucrări la cimitir le-a efectuat, în 1990, primarul de Vărzăreşti de pe atunci, Mihai Guidea. El a început să strângă de prin sat crucile rămase şi le-a adus aici. În fiecare an, de Ziua Eroilor (Ispas), Societatea culturală „Ginta Latină" (filialele Nisporeni-Vărzăreşti şi Sângeorz-Băi) organiza slujbe religioase de pomenire a eroilor. Din păcate, primarul s-a stins din viaţă fără a-şi vedea visul împlinit.

Lucrările au fost reluate în 1998, Societatea culturală „Ginta Latină", cu mijloace proprii şi cu sprijinul primarilor de atunci: Vasile Arteni (Nisporeni) şi Ştefan Guţu (Vărzăreşti) şi a românilor din aceste localităţi, a reamenajat cimitirul de la Vărzăreşti, însă nu la nivelul exigenţelor unui cimitir de onoare. Din cauza lipsei banilor, de mai multe ori lucrările au fost întrerupte. Au fost stabilite şi zilele de inaugurare, dar şi acestea au fost amânate de câteva ori. Ultimele lucrări s-au efectuat cu susţinerea financiară a Agenţiei naţionale pentru cultul eroilor din Bucureşti, precum şi a familiei Filat, care a procurat cele peste o sută de cruci, a Consiliului raional Nisporeni şi a conducerii locale.

Astăzi, cimitirul e foarte bine amenajat, fiind situat în cel mai înalt loc din Vărzăreşti, la vreo 500 de metri de una dintre cele mai vechi mănăstiri de la noi. Satul se află în vale şi, după felul cum sunt aranjate casele, ai impresia că se închină acestor eroi.


Ceremonia a început cu o slujbă de pomenire oficiată de către Înalt Preasfinţitul Petru, Mitropolit al Basarabiei, şi un sobor de preoţi de la Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla", condus de Ioan Ciuntu. În omagiul său de cinstire şi înaltă plecăciune celor căzuţi pentru reîntregirea ţării, deputatul şi poetul Ion Hadârcă a numit ziua de inaugurare a cimitirului sfântă şi binecuvântată, „ziua care parcă a deschis cerurile luminate şi a vărsat lumină peste aceste plaiuri ca să ne adune cât mai aproape, să aline această rană care a sângerat atâţia ani de zile".


În faţa eroilor şi-a plecat fruntea şi ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase. „Noi, cei care locuim pe acest pământ am fost aruncaţi, timp de peste 60 de ani, într-o gaură a minciunii. Ni s-a negat identitatea noastră, ni s-au spus minciuni despre limba pe care o vorbim, ni s-a interzis să mergem în biserici. Aceşti ofiţeri ai armatei române care zac în aceste morminte, prin jertfa lor, au contribuit ca astăzi noi să fim ceea ce suntem, să vorbim limba română şi ca pe acest meleag să se fluture tricolorul", a menţionat Tănase. Vasile Apostol, general în rezervă al armatei române, a menţionat următoarele: „În aceste momente de adâncă vibraţie patriotică românească pe care dumneavoastră, cetăţenii acestor plaiuri de legendă, aţi reuşit să le creaţi, se cuvine să ne închinăm cu veneraţie în faţa ostaşului român din toate timpurile pentru demersul său istoric legendar de apărare a independenţei şi suveranităţii ţării, a integrităţii ei teritoriale, a însăşi fiinţei naţionale a poporului român".


Evenimentul de ieri a adunat mari personalităţi de pe ambele maluri ale Prutului: Marian Popescu, directorul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, Traian Şoricău, secretarul Consiliului orăşenesc Sângeorz-Băi, renumiţi interpreţi din România şi din R. Moldova, reprezentanţi ai Societăţii culturale „Ginta Latină", Ion Berghea, preşedintele Asociaţiei „Pro-Basarabia şi Bucovina", Leonid Bujor, ministrul Educaţiei, mai mulţi preşedinţi de raioane din R. Moldova şi mulţi alţii.

Natalia Hadârcă, timpul.md

marți, 21 septembrie 2010

Vicepremierul Marko Bela: „Nu se prăbuşeşte lumea dacă limba maghiară stă deasupra limbii române”

Vicepremierul Marko Bela: „Nu se prăbuşeşte lumea dacă limba maghiară stă deasupra limbii române”

Marko BelaVicepremierul Marko Bela susţine că problema inscripţiilor în limba maghiară, aşezate deasupra celor în limba română, este una ridicolă. Într-un interviu acordat „adevarul.ro”, liderul UDMR a vorbit şi despre presiunile formaţiunii sale pentru adoptarea Legii Educaţiei.

Reporter: „Adevărul.ro” a relatat că în mai multe localităţi din Covasna şi Harghita, în cazul inscripţiilor oficiale, cele în limba maghiară sunt aşezate deasupra celor în limba română. Consideraţi normal?

Marko Bela: Legislaţia în vigoare dispune în mod clar locul şi felul în care aceste inscripţii sunt amplasate. În cazul indicatoarelor de localităţi şi a celor de instituţii se prevede că pot fi amplasate ambele indicatoare. Pentru cele informative, cum sunt cele turistice, limba în care sunt afişate diferă de la caz la caz, de la zonă la zonă, depinde de interesele populaţiei.

R: Legislaţia de care vorbiţi prevede însă că indicatoarele în limba română trebuie aşezate deasupra celor în limba maghiară.

MB: Şi dacă e deasupra limba maghiară înseamnă că limba română este umilită? În aceeaşi interpretare ridicolă am putea crede că limba maghiară este umilită dacă liba română este deasupra. Din câte ştiu eu legislaţia se respectă în cele mai multe dintre cazuri. Nu am cunoştinţă de nereguli în privinţa incripţiilor oficiale.

R: Cazurile semnalate se referă şi la instituţii oficiale.

MB: Important este ca informaţia să fie în ambele limbi. Nu se prăbuţeşte lumea dacă limba maghiară stă deasupra limbii române. Informaţiile trebuie să fie vizibile. Nu ar trebui să acceptăm acest joc ridicol în care limba care stă pe inscripţiile de jos este umilită.

„UDMR nu mai aceeptă amânări la Legea Educaţiei”

R: Aţi cerut urgentarea dezbaterilor pe Legea Educaţiei? Aveţi susţinerea Coaliţiei în acest sens?

MB: Ceea ce am convenit în urmă cu câteva luni în Coaliţie rămâne valabil. Vom încerca să urgentăm aceste dezbateri pentru că deja am pierdut un an, iar UDMR nu mai acceptă amânări.

R: Au fost voci critice şi în PDL cu privire la articolul care prevede predarea istoriei şi geografiei în limba maternă pentru minorităţi. Veţi avea susţinere din partea PDL?

MB: Nu avem o problemă în Coaliţie, ci una la Senat pentru că nu avem majoritate. În Coaliţie am discutat de mai multe ori problema legii educaţiei, chiar şi în ultima vreme. Din punctul meu de vedere nu Coaliţia este de vină.

R: Aveţi un termen până la care veţi presa adoptarea legii?

MB: Această lege ar trebui adoptată cât mai repede. Ne batem atât pentru amendamentul prin care istoria şi geografia vor fi predate în limba maghiară, dar şi pentru descentralizarea în educaţie. Termenul iniţial era ca legea să fie adoptată sesiunea trecută. Deja am pierdut foarte mult.

Mihaela Dincă, Sursa: www.adevarul.ro

PRIMARUL UDMR Antal Arpad: "Trebuie sa recunoastem realitatea: in Secuime, in afara de politisti, nimeni nu e roman"

Aceasta declaratie incalificabila a primarului UDMR-ist din Sfantu Gheorghe a fost consemnata de catre ziaristul Ionel Dancu, cel care a semnat in editia de ieri a cotidianului Adevarul articolul "Secuime: cum a ajuns limba maghiară peste limba română".
Asadar, pentru Antal Arpad in judetele Covasna si Harghita nu traieste niciun roman, in fara bineinteles de politisti, care sunt considerati de UDMR, alaturi de trupele Armatei Romane, forte de ocupatie ale "secuimii".
Nu cred ca exista vreun cuvant in limba romana care sa caracterizeze aceasta declaratie a unui functionar al statului roman, care neaga existenta celor 400.000 de romani din cele doua judete. Aceasta declaratie este dovada faptului ca pentru UDMR nu este suficienta maghiarizarea romanilor din cele doua judete, epurarea lor etnica fiind deja un proces foarte activ, ci se doreste indepartarea lor din cele doua judete, expulzarea lor, poate chiar deportarea lor!

Vezi si http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Secuime-_cum_a_ajuns_limba_maghiara_peste_limba_romana_0_338366442.html

Prima biserică a Mitropoliei Basarabiei la Soroca


Image

La Soroca a fost sfinţit locul pe care va fi înălţată Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva", locaş de cult aparţinând Mitropoliei Basarabiei parte a Bisericii Ortodoxe Romane. Consiliul orăşenesc a oferit terenul necesar pentru construcţie în Parcul „Mihai Eminescu", scrie Timpul.md.

La eveniment a participat Înalt Preasfinţitul Petru, Mitropolit al Basarabiei, Exarh al Plaiurilor, însoţit de un sobor de preoţi şi studenţi de la facultăţile de teologie din România, precum şi enoriaşi din raionul Soroca.

După tradiţia creştinească, au fost citite rugăciuni, iar apoi ÎPS Petru a sfinţit şi a binecuvântat locul unde urmează se fie înălţată o biserică somptuoasă. Puţinii creştini prezenţi la eveniment s-au arătat mulţumiţi de faptul că va apare încă un lăcaş sfânt al Bisericii neamului.
În fostul judeţ şi în actualul raion Soroca drumul spre o biserică a Mitropoliei Basarabiei a fost anevoios. Abia în 2006 s-a realizat visul mai multor români de aici, când a fost deschis paraclisul Bisericii „Sfânta Cuvioasă Parascheva", sub oblăduirea preotului Radu Russu, care activează şi în prezent. Atunci, într-o clădire aproape ruinată, în doar trei zile a fost efectuată reparaţia necesară şi a fost amenajat şi sfinţit paraclisul. Lucrările au fost posibile datorită susţinerii venite din partea enoriaşilor şi, în mod special, din partea celor care au devenit ctitorii viitoarei biserici - preotul profesor doctor Mihail Milea de la Catedrala „Sfântul Sava" de la Buzău, şi preotul profesor Gheorgi Saftiuc din oraşul Dolhasca, jud. Suceava.

Vizita misionara la romanii din Valea Moravei – Timoc

Image

La invitatia Preasfintitului Parinte Daniil Episcopul Daciei Felix, Preasfintitul Parinte Lucian Episcopul Caransebesului, insotit de o delegatie a eparhiei, va efectua o vizita misionara la romanii din Valea Moravei - Timoc, Serbia, in localitatea Busur unde Preasfintia Sa alaturi de Preasfintitul Parinte Episcop Daniil vor binecuvanta o clopotnita, transmite Romanian Global News, care citeaza Episcopia Caransebesului.

Totodata, Preasfintitul Parinte Episcop Lucian, va imparti daruri credinciosilor prezenti constand in compact discuri cu pricesne, icoane, reviste, carti de rugaciune, menite a pastra treaza constiinta de roman ortodox a credinciosilor romani de pe Valea Moravei.

Romanii din Valea Timocului si din Valea Moravei au fost vaduviti de slujbe in limba proprie din anul 1833, cand in toate bisericile construite in satele de romani au fost adusi preoti sarbi. Biserica parohiei romanesti din Malainita, aflata sub jurisdictia Patriarhiei Romane si pastorita de parintele Boian Alexandrovici protopopul Daciei Ripensis, este un simbol al redefinirii identitatii romanesti a locuitorilor din Timoc. Aici se afla 154 de sate pur romanesti si aproximativ 40 de localitati mixte, unde romanii vietuiesc alaturi de fratii sarbi. Numarul romanilor din regiunea amintita este estimat la 350.000.


Sursa: Romanian Global News

luni, 20 septembrie 2010

FOTO DOCUMENT. Panou exclusiv in limba maghiara la intrarea in satul Hatuica din judetul Covasna

Judetul Covasna, Romania, Uniunea Europeana, anul Domnului 2010.
Panoul din imagine, inscriptionat exclusiv in limba maghiara, marcheaza intrarea in satul Hatuica, comuna Catalina, din judetul Covasna.

DOCUMENT. Prefectura Covasna catre Primaria Sfantu Gheorghe: Respectati limba romana, Constitutia Romaniei si cetatenii Romaniei, indiferent de etnie!

Dupa cum am sesizat aici si aici, Primaria Sfantu Gheorghe explica inscriptionarea tichetelor de parcare emise de automatele de parcare din Sfantu Gheorghe mai intai in limba maghiara si abia mai apoi in limba romana prin faptul ca 75% dintre cetatenii municipiului sunt unguri !?
Prefectura Covasna a solicitat Primariei Sfantu Gheorghe, urmare petitiei Asociatiei "Noi Romanii" adresate MAI, si DOAR pentru ca Asociatia "Noi Ro0manii" a sesizat acest lucru, ca tichetele de parcare sa fie inscriptionate mai intai in limba romana si abia mai apoi in limba maghiara. Sa-l vedem acum pe Antal Arpad si pe cei din UDMR si PCM!
De remarcat faptul ca Prefectura Covasna nu specifica care sunt sanctiunile in cazul in care Primaria Sfantu Gheorghe nu se va conforma si nici nu da un termen pana la care primaria sa se conformeze!

ADEVARUL. Secuime: cum a ajuns limba maghiară peste limba română

de Ionel Dancu

În judeţele Harghita şi Covasna, mai multe denumiri de pe primării, case de cultură, indicatoare rutiere, intrări în sate, drumuri forestiere, săli de sport, plăcuţe turistice, sunt mai întâi în limba maghiară, apoi în limba română.

În comuna Bodoc din Covasna, un panou din lemn te informează că "KOZSEGI UT". Abia dedesubt, cu litere mai mici, afli în limba română că eşti pe drumul forestier al comunei. Sala de sport e mai întâi "SPORTCSARNOK" şi abia apoi "Sala de sport", iar mesajul de intrare în comună sună aşa: "Isten Hozta Bodok Kozsegbe".

Integral in Adevarul

GALERIE FOTO. Carpa secuiasca a iredentistilor maghiari din UDMR si PCM arborata pe zeci de institutii publice din Covasna si Harghita!

Carpa secuiasca careia UDMR si PCM ii spun "drapel secuiesc" este in acest moment arborata, sub nasul autoritatilor romane, pe zeci de institutii publice ale autoritatilor publice locale din Covasna si Harghita, de foarte multe fiind insotita de drapelul Ungariei si de lipsa drapelului Romaniei.































Lista completa aici.

UDMR ANTIROMANIA. CJ Covasna organizeaza "Zilele patrimoniului cultural" si promoveaza exclusiv cultura maghiara! Romanii exclusi de la manifestare!

Consiliul Judetean Covasna organizeaza in perioada 17-19 septembrie 2010 "Zilele patrimoniului cultural". Anuntul privind organizarea acestei manifestari este postat pe pagina de internet a CJ Covasna exclusiv in limba maghiara. Manifestarea, finantata din fonduri publice, promoveaza exclusiv cultura maghiara, motiv pentru care CJ Covasna nici nu s-a mai deranjat sa promoveze aceasta manifestare si in limba romana, limba oficiala de stat in Romania. Detalii aici.

După 70 de ani de la Dictatul de la Viena: victimele uitate, călăii omagiaţi

Cu două săptămâni în urmă s-au împlinit 70 de ani de la Dictatul de la Viena din 30 august 1940, prin care marile puteri fasciste Germania şi Italia au cedat nord - vestul Transilvaniei Ungariei horthyste. Dictatul de la Viena a rămas în memoria poporului român drept un act odios soldat cu sute de crime abominabile şi sute de mii de români prigoniţi, expulzaţi sau refugiaţi. Actuala putere portocalie nu a acordat nicio atenţie acestui moment comemorativ, neorganizând nicio manifestare oficială în memoria victimelor Dictatului de la Viena. Mai mult ca sigur că actuala guvernare n-a dorit să supere UDMR, formaţiune de care depinde soarta sa. Nici partidele politice, societatea civilă şi presa n-au acordat evenimentului importanţa de altă dată, probabil datorită unei false pudori europeniste.

Dacă noi nu am dorit ori am uitat să comemorăm victimele Dictatului de la Viena, alţii au început să reinterpreteze istoria, respectiv odiosul act din 30 august 1940, şi să-i omagieze pe călăi. Astfel, în zilele de 2 şi 3 septembrie 2010, Muzeul Judeţean din Satu Mare a organizat un simpozion, la care au participat câţiva istorici mai puţin cunoscuţi din România şi din Ungaria şi care a avut un titlu care a iritat majoritatea românească: "Arbitrajul de la Viena din 30 august 1940. Antecedente şi consecinţe". Organizatorii simpozionului au ales termenul de "Arbitrajul de la Viena", folosit în 1940 şi ulterior de oficialii şi istoricii maghiari, germani şi italieni, deşi în istoriografia românească şi internaţională a fost consacrat termenul "Dictatul de la Viena". Pe de altă parte, în mod ostentativ, organizatorii simpozionului au reprodus pe afişul şi pe programul simpozionului ultima parte a textului dictatului, pe care se vede semnătura ministrului român de externe Mihail Manoilescu, pentru a sugera astfel că românii au semnat şi deci au acceptat actul de la Viena.

După nicio săptămână, respectiv în data de 7 septembrie 2010, la Satu Mare a fost organizată o manifestare dedicată aniversării a 70 de ani de la intrarea în municipiul Satu Mare a armatei ungare, în frunte cu regentul Horthy Miklos, în urma Dictatului de la Viena. Aniversarea acestei invazii cu consecinţe tragice pentru sătmăreni a fost organizată de o asociaţie revizionistă maghiară din Satu Mare, intitulată Podul, recent înfiinţată, împreună cu Asociaţia Horthy Miklos şi ordinul Vitejilor Istorici, organizaţii revizioniste din Ungaria. Manifestarea s-a desfăşurat în sala de şedinţe a Protopopiatului reformat din Satu Mare, unde au fost ţinute mai multe discursuri de omagiere a lui Horthy Miklos şi a Dictatului de la Viena. A fost prima celebrare publică a Dictatului de la Viena la Satu Mare, iar autorităţile române nu au avut nicio reacţie.
Senator PSD de Satu Mare

Valer Marian

Integral pe Agentia de Investigatii Media