luni, 20 septembrie 2010

După 70 de ani de la Dictatul de la Viena: victimele uitate, călăii omagiaţi

Cu două săptămâni în urmă s-au împlinit 70 de ani de la Dictatul de la Viena din 30 august 1940, prin care marile puteri fasciste Germania şi Italia au cedat nord - vestul Transilvaniei Ungariei horthyste. Dictatul de la Viena a rămas în memoria poporului român drept un act odios soldat cu sute de crime abominabile şi sute de mii de români prigoniţi, expulzaţi sau refugiaţi. Actuala putere portocalie nu a acordat nicio atenţie acestui moment comemorativ, neorganizând nicio manifestare oficială în memoria victimelor Dictatului de la Viena. Mai mult ca sigur că actuala guvernare n-a dorit să supere UDMR, formaţiune de care depinde soarta sa. Nici partidele politice, societatea civilă şi presa n-au acordat evenimentului importanţa de altă dată, probabil datorită unei false pudori europeniste.

Dacă noi nu am dorit ori am uitat să comemorăm victimele Dictatului de la Viena, alţii au început să reinterpreteze istoria, respectiv odiosul act din 30 august 1940, şi să-i omagieze pe călăi. Astfel, în zilele de 2 şi 3 septembrie 2010, Muzeul Judeţean din Satu Mare a organizat un simpozion, la care au participat câţiva istorici mai puţin cunoscuţi din România şi din Ungaria şi care a avut un titlu care a iritat majoritatea românească: "Arbitrajul de la Viena din 30 august 1940. Antecedente şi consecinţe". Organizatorii simpozionului au ales termenul de "Arbitrajul de la Viena", folosit în 1940 şi ulterior de oficialii şi istoricii maghiari, germani şi italieni, deşi în istoriografia românească şi internaţională a fost consacrat termenul "Dictatul de la Viena". Pe de altă parte, în mod ostentativ, organizatorii simpozionului au reprodus pe afişul şi pe programul simpozionului ultima parte a textului dictatului, pe care se vede semnătura ministrului român de externe Mihail Manoilescu, pentru a sugera astfel că românii au semnat şi deci au acceptat actul de la Viena.

După nicio săptămână, respectiv în data de 7 septembrie 2010, la Satu Mare a fost organizată o manifestare dedicată aniversării a 70 de ani de la intrarea în municipiul Satu Mare a armatei ungare, în frunte cu regentul Horthy Miklos, în urma Dictatului de la Viena. Aniversarea acestei invazii cu consecinţe tragice pentru sătmăreni a fost organizată de o asociaţie revizionistă maghiară din Satu Mare, intitulată Podul, recent înfiinţată, împreună cu Asociaţia Horthy Miklos şi ordinul Vitejilor Istorici, organizaţii revizioniste din Ungaria. Manifestarea s-a desfăşurat în sala de şedinţe a Protopopiatului reformat din Satu Mare, unde au fost ţinute mai multe discursuri de omagiere a lui Horthy Miklos şi a Dictatului de la Viena. A fost prima celebrare publică a Dictatului de la Viena la Satu Mare, iar autorităţile române nu au avut nicio reacţie.
Senator PSD de Satu Mare

Valer Marian

Integral pe Agentia de Investigatii Media

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu