marți, 21 septembrie 2010

Vizita misionara la romanii din Valea Moravei – Timoc

Image

La invitatia Preasfintitului Parinte Daniil Episcopul Daciei Felix, Preasfintitul Parinte Lucian Episcopul Caransebesului, insotit de o delegatie a eparhiei, va efectua o vizita misionara la romanii din Valea Moravei - Timoc, Serbia, in localitatea Busur unde Preasfintia Sa alaturi de Preasfintitul Parinte Episcop Daniil vor binecuvanta o clopotnita, transmite Romanian Global News, care citeaza Episcopia Caransebesului.

Totodata, Preasfintitul Parinte Episcop Lucian, va imparti daruri credinciosilor prezenti constand in compact discuri cu pricesne, icoane, reviste, carti de rugaciune, menite a pastra treaza constiinta de roman ortodox a credinciosilor romani de pe Valea Moravei.

Romanii din Valea Timocului si din Valea Moravei au fost vaduviti de slujbe in limba proprie din anul 1833, cand in toate bisericile construite in satele de romani au fost adusi preoti sarbi. Biserica parohiei romanesti din Malainita, aflata sub jurisdictia Patriarhiei Romane si pastorita de parintele Boian Alexandrovici protopopul Daciei Ripensis, este un simbol al redefinirii identitatii romanesti a locuitorilor din Timoc. Aici se afla 154 de sate pur romanesti si aproximativ 40 de localitati mixte, unde romanii vietuiesc alaturi de fratii sarbi. Numarul romanilor din regiunea amintita este estimat la 350.000.


Sursa: Romanian Global News

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu