marți, 12 aprilie 2011

Ca reactie la actiunile antiromanesti, la Miercurea Ciuc s-a constituit Grupul de Actiune pentru Demnitatea Nationala

Ca reactie la actiunile antiromanesti, La Miercurea Ciuc s-a constituit Grupul de Actiune pentru Demnitatea NationalaAdunarea generală a Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) a făcut, sâmbătă, la Miercurea Ciuc, un apel pentru apărarea demnităţii naţionale. Forumul Civic al Românilor din Harghita, Covasna şi Mureş Forumul si palaentaii prezenti au hotarât constituirea unui Grup de Actiune pentru Demnitatea Nationala, la care sunt chemati sa adere oameni politici, parlamentari, reprezentanti ai autoritatilor locale si ai societatii civile, care sa militeze pentru stoparea degradarii identitatii nationale si pentru realizarea unui echilibru în spatiul public.

Grupul de Actiune penu Demnitate Nationala va actiona incusiv in Parlamentul României si va fi transpartinic, militand pentru impiedicarea votarii unor legi care duc la pierderea autorităţii statale si a identitatii celor 400.000 din judetele Covana, Harghita si Mures.

Adunarea generală a Forumului, la care au luat parte şi parlamentari apartinand PDL, PSD, PNL, si PC, s-a desfăşurat sub înaltul patronaj al Arhiepiscopului Covasnei şi Harghitei, Ioan, preşedinte de onoare al FCRCHM.

Arhiepiscopul Ioan Selejean a făcut apel către parlamentari şi societatea civilă pentru iniţierea unei acţiuni care să apere demnitatea naţională şi echilibrul naţional. Toţi cei prezenţi au fost de acord că apelul trebuie îndreptat şi către reprezentanţii UDMR, în condiţiile în care drepturile acordate de România minorităţilor respectă cele mai înalte standarde europene.

'Astăzi am considerat de bine ca, în cadrul Forumului Civic al Românilor din Harghita, Covasna şi Mureş, să iniţiem o acţiune pentru apărarea demnităţii naţionale şi a unui echilibru naţional. Pentru că, în ultima vreme, în această parte de ţară s-au desfăşurat unele acţiuni care au adus o anumită atingere atât poporului român, cât şi demnităţii naţionale', a afirmat înaltul ierarh.

În cadrul adunării s-a decis constituirea unui grup de acţiune pentru demnitatea naţională, la care sunt chemaţi să adere oameni politici, parlamentari, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai societăţii civile, care să militeze pentru stoparea degradării identităţii naţionale şi pentru realizarea unui echilibru în spaţiul public.

Cu această ocazie s-a exprimat îngrijorarea faţă de efectele unor acţiuni organizate cu prilejul Zilei maghiarilor de pretutindeni, dar şi faţă de consecinţele pe care le-ar avea adoptarea unor proiecte de legi în forma propusă de UDMR, precum proiectul legii statutului minorităţilor naţionale.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Mircea Duşa, a precizat că parlamentarii români prezenţi la Miercurea Ciuc au luat contact singuri cu adevărurile despre românii din zonă. El a pledat pentru crearea unei mişcări în Parlamentul României, fără culoare politică, 'care să apere Constituţia, demnitatea românilor şi să creeze un astfel de imbold la parlamentari încât să nu fie votate anumite legi care duc la pierderea autorităţii statale'.

'Este necesară o reacţie politică în Parlament, astfel încât deciziile care se vor lua să nu încalce nici Constituţia României şi nici drepturile, tot mai puţine, din păcate, ale românilor din Covasna şi Harghita în special', a spus Presedintele Comisiei de Politica Externa a Senatului Romaniei, Titus Corlăţean, prezent şi el la Miercurea Ciuc.

Preşedintele executiv al FCRHCM, dr.Ioan Lăcătuşu, a susţinut că proiectele de legi ale statutului minorităţilor naţionale şi regionalizării, după adoptarea Legii Educaţiei, ar duce de facto la instituirea autonomiei pe criterii etnice.

'Drepturile colective, principiul teritorialităţii, crearea unor organisme paralele cu cele ale statului nu fac parte din practica şi legislaţia europeană şi a adopta asemenea lucruri reprezintă greşeli de neiertat, cu consecinţe incalculabile pe termen lung care trec peste interesele partidelor. (...)

Normalitate înseamnă convieţuire multietnică şi pluriconfesională şi nu enclavă etnică în inima României. Dacă inima României este bolnavă va fi bolnavă şi România', a declarat Lăcătuşu.

Forumul Civic al Românilor din Harghita, Covasna si Mures este o o organizatie nonguvernamentala ce reprezinta interesele a aproximativ 400 000 de români numeric minoritari în cele trei judete.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu