joi, 10 iunie 2010

Europarlamentar cu demnitate nationala. Corina Cretu: Susţinerea lui Tokes de PDL pentru funcţia de la PE e condamnabilă

Creţu: Susţinerea lui Tokes de PDL pentru funcţia de la PE e condamnabilă


Eurodeputatul PSD Corina Creţu se declară surprinsă că Laszlo Tokes este desemnat să ocupe funcţia de vicepreşedinte al PE, ea opinând că mesajul "revizionist" al acestuia contravine valorilor UE , iar susţinerea pe care a primit-o din partea grupului PDL este "condamnabilă".


"Am aflat cu îngrijorare propunerea grupului Popularilor Europeni pentru postul de vicepreşedinte al Parlamentului European, în urma alegerii fostului titular, dl. Pal Schmitt, ca preşedinte al Parlamentului Ungariei. Desemnarea d-lui Tokes Laszlo pentru a ocupa funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului European este surprinzătoare, având în vedere consecvenţa cu care acesta promovează un discurs iredentist şi şovin, atât prin declaraţiile susţinute în plenul acestui for, cât şi prin declaraţiile publice şi conferinţele organizate la Bruxelles, pentru promovarea unui mesaj revizionist şi separatist care contravine valorilor Europei Unite.

Nu cred că Parlamentul European are nevoie de un vicepreşedinte care atacă actualul sistem de graniţe din Uniunea Europeană, cerând anularea Tratatului de la Trianon, şi care susţine revendicările de separare teritorială pe criterii etnice ale unor formaţiuni extremiste", declară Creţu, într-un comunicat de presă remis miercuri NewsIn. Corina Creţu critică susţinerea pe care grupul eurodeputaţilor PDL i-a oferit-o lui Tokes pentru funcţia de vicepreşedinte PE şi spune că validarea fostul episcop reformat pe această funcţie poate fi interpretată ca un semnal de sprijin al curentului extremist.

"În aceste condiţii, este condamnabilă susţinerea de către delegaţia PD-L din Parlamentul European a acestei candidaturi. PD-L arată astfel că este dispus să plăteasca pentru asocierea la guvernare cu UDMR orice preţ, oricât ar fi de periculos pentru cetăţenii români şi pentru spiritul european. Consider că propunerea Popularilor Europeni, ce urmează să fie votată marţi, 15 iunie, la Strasbourg, este cu atât mai regretabilă, cu cât vine în sprijinul unui curent extremist deja consistent reprezentat în Parlamentul European şi care se află în plină ofensivă în numeroase state ale UE", mai susţine europarlamentarul PSD. "România este un model la nivel european pentru modul în care, în ultimele două decenii mai ales, a soluţionat problemele minorităţilor naţionale, asigurându-le o consistentă reprezentare, atât la nivelul administraţiilor locale, cât şi din punct de vedere parlamentar şi guvernamental. Cea mai elocventă ilustrare în acest sens este prezenţa constantă a Uniunii Democrate a Maghiarilor din România în Parlamentul României, din 1990 încoace, şi în coaliţiile guvernamentale, începând din 1996 şi până în prezent. Cu toate acestea, dl Tokes Laszlo, fost preşedinte de onoare al UDMR, vehiculează cu obstinaţie o viziune deformată asupra realităţilor din societatea românească, încercând să învenineze climatul de armonie interetnică şi incitând la segregare şi separatism", mai subliniază Corina Creţu.

Eurodeputatul Laszlo Tokes a fost propus de grupul PPE să ocupe funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului European, în locul lui Pál Schmitt, care a devenit recent preşedinte al Parlamentului de la Budapesta.

Sursa: Amosnews

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu