„Fenomenul de înstrăinare este mai prezent în mediul urban decât la sat, unde oamenii sunt mai legaţi între ei, mai solidari, în plus și închiderea între patru pereţi de bloc, lipsa unui loc de muncă și a perspectivelor fac să apară mai ușor asemenea cazuri de disperare la oraș“, a mai explicat directorul Serviciului de Ambulanţă Covasna, Tiberiu Poștoacă.
Judeţele Covasna și Harghita sau „remarcat” și în anii anteriori pe primele locuri în ţară la numărul de sinucideri. Acum doi ani, cele două judeţe au fost primele două la acest capitol, cu 28,8 și 24,9 sinucideri la 100.000 de locuitori, iar ulterior s-a estimat că numărul sinuciderilor va crește, pe fondul prăbușirii economice.
Metoda cea mai la îndemână pentru a-și pune capăt zilelor este în general spânzurătoarea – 75% din cazuri -, dar nu lipsesc nici intoxicările cu pastile sau diverse substanţe. Potrivit specialiștilor, sinuciderea privită ca o moarte prematură inutilă și nejustificată reprezintă expresia unei crize existenţiale și de conștiinţă determinată de o stare de disperare și de o mare tensiune afectivă și relaţională. Statisticile mai arată că tentativele de sinucidere sunt mult mai frecvente la femei, în proporţie de 67%, faţă de bărbaţi, 33%. Raportul femei – bărbaţi arată însă că bărbaţii duc la capăt tentativele în proporţie de 75%, în timp ce doar 25% dintre femei își iau, cu adevărat, viaţa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu