vineri, 25 iunie 2010

Horia Grama a fost reales președinte al PSD Covasna

Cei 125 de delegaţi ai organizaţiei PSD din judeţul nostru și-au ales ieri conducerea: cu 84 de voturi, președintele Horia Grama a rămas în fruntea partidului, în timp ce contracandidatul lui, Gheorghe Marin, primar la Barcani, s-a apropiat vertiginos de jumătate din voturile exprimate, atrăgând 41 dintre opţiunile votanţilor. Tot ieri au fost aleși primvicepreședinte primarul din Vâlcele, Dumitru Marinescu, precum și vicepreședinţii și membrii consiliului judeţean.

DOCUMENT. La Sfantu Gheorghe, 470.000 lei in 2010 pentru un singur club sportiv de baschet!

In Covasna si Harghita, UDMR intelege altceva prin "reducerea cheltuielilor publice"


La Sfantu Gheorghe baschetul pare sa tina de foame locuitorilor municipiului condus de UDMR-istul Antal Arpad. Din bugetul public al orasului au fost alocati 950.000 lei (peste 225.000 euro!) in 2009 si 2010 pentru sprijinirea cluburilor sportive, fundatiilor si asociatiilor care intretin echipe de baschet. Alti 326.000 de lei au fost acordati ca sprijin acestor cluburi in 2008.

Criza economica nu a afectat finantarea baschetului

De departe favorita edilului din Sfantu Gheorghe este Clubul Sportiv Sepsi Bc, caruia i-au fost alocate majoritatea sumelor. Astfel, in 2009 clubul a primit 430.000 lei iar pentru 2010 clubul are, din partea bugetului public, suma de 470.000 lei.

ALEGERI IN PDL COVASNA: Gasca lui Dan Manolachescu vrea neaparat la ciolan si simuleaza alegeri in...statii de bezina!

La Intorsura Buzaului au avut loc "alegeri" in cadrul organizatiei locale a PDL. Pentru ca rezultatul sa iasa ”asa cum trebuie”, adica pro-veterinarul si laureatul Premiului Julianus Dan Manolachescu (foto), alegerile pedeliste din cea mai importanta localitate romaneasca din judetul Covasna au fost organizate clandestin de catre Dan Manolachescu, in prezenta a circa 10 membri PDL ”corecti” din Intorsura Buzaului si a catorva pupincuristi si aplaudaci de-ai veterinarului.

Alegerile au avut loc fara anuntarea membrilor PDL din Intorsura Buzaului sau a presedintelui organizatiei judetene PDL Covasna, Gheorghe Baciu, care este intorsurean si a fost timp de aproape 30 de ani primar al localitatii. Asa cum era de asteptat, Manolachescu si gasca lui nu au avut nici macar curajul de a organiza puciul pe fata, cum au facut la Sfantu Gheorghe, ci au mers iarasi pe reteta de mizerii patenta de primarul Brasovului, vicepresedintele PDL George Scripcaru, care l-a impus pe Manolaschescu direct pe functia de presedinte al PDL Sfantu Gheorghe.

”Alegerile” au avut loc la... ei bine, nu la sediul PDL din Intorsura Buzaului, cum ar fi fost normal, ci la... PECO!!! Da! Alegerile din organizatia PDL Intorsura Buzaului au avut loc la o benzinarie de la iesirea din Bradet, sat apartinator de Intorsura Buzaului. La simulacrul de alegeri au fost adusi si cei patru consilieri locali PDL din Intorsura Buzaului, care au ajuns la locul faptei fara a sti scopul intrunirii. Dat fiind faptul ca in mica statie peco nu erau decat cateva scaune, ocupate de Manolachescu si ai lui, cei prezenti au fost informati de faptul ca la Intorsura Buzaului exista o noua organizatie PDL, cu o noua conducere, ”care este”... Evident, cei care fac parte din ”noua conducere” au fost facuti membri pe loc, cu exceptia catorva oportunisti, carora, se pare, li s-au promis diverse avantaje. Presedinte al organizatiei din Intorsura a fost instalat, pardon, ales, un fost candidat fara sansa la primaria din localitate, caruia i s-ar fi promis sprijin pentru o viitoare candidatura la primaria din Intorsura. Momeala cu sustinerea pentru primaria Intorsurii a mai fost aruncata si muscata si de altii, printre pedelistii carora li s-a promis sustinere pentru aceeasi primarie numarandu-se si fostul padurar Ionascu Valentin, actualmente subprefect de Covasna. Alegerile clandestine din PDL Intorsura Buzaului nu sunt recunoscute de catre presedintele PDL Covasna, Gheorghe Baciu, care a si depus o contestatie la sediul partidului, prin care arata ca matrapazlacul este nestatutar si ilegitim, cerand anularea acestor false alegeri.

joi, 24 iunie 2010

„Iubirea lui Dumnezeu transcende diferenţele dintre oameni“ – interviu cu IPS Ioan al Covasnei si Harghitei



Episcopia Covasnei şi Harghitei a fost înfiinţată în anul 1994 din raţiuni de ordin pastoral-misionar, ca o necesitate de a răspunde nevoilor spirituale ale românilor ortodocşi din cele două judeţe, ajunşi, din cauza vicisitudinilor vremurilor, minoritari în propria lor ţară. Aici există patru confesiuni creştine importante: catolică, reformată, greco-catolică şi ortodoxă. Despre activitatea misionară a acestei eparhii în cei 16 ani de existenţă şi despre problemele cu care se confruntă, ne vorbeşte Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Ioan al Episcopiei Covasnei şi Harghitei în interviul care urmează.

Înalt Preasfinţia Voastră, Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei poate fi considerată o eparhie misionară. În ce constă specificul misiunii sale în această zonă a ţării?

Zona în care vieţuim în Carpaţii Orientali, delimitată administrativ astăzi în judeţele Covasna şi Harghita, se caracterizează prin faptul că, deşi trăim lângă inima României, noi, românii, suntem minoritari în acest teritoriu. Viaţa noastră aici, din perspectiva mea, este oarecum asemănătoare cu cea a credincioşilor români de la Ierusalim, unde, pentru o vreme, am fost hărăzit de Dumnezeu şi de Biserică să slujesc. Şi acolo, şi aici, românii sunt minoritari şi trăiesc printre oameni de alte confesiuni.

În afară de această dureroasă realitate, eparhia noastră nu are multe aspecte diferite faţă de viaţa celorlalte eparhii din Patriarhia Română, pentru că şi noi suntem mădular al acestei Sfinte Biserici şi propovăduim aceeaşi Evanghelie a lui Hristos. Prin participarea mea la lucrările şi hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, credincioşii ortodocşi din această parte de ţară sunt conectaţi la tot ceea ce apare nou în viaţa Bisericii noastre şi răspund la fel ca şi credincioşii celorlalte eparhii provocărilor acestor vremuri.

Cum a fost întâlnirea cu această realitate “de lângă inima României”?

Venirea mea în această zonă n-aş putea să spun că a fost un şoc. Eram obişnuit să convieţuiesc cu oameni de altă etnie şi de altă confesiune. Religia noastră creştină, prin definiţie, are ca bază iubirea de Dumnezeu, de semeni, de întreaga natură creată de Dumnezeu. Ziditorul ne-a aşezat în Raiul cel pământesc. De aceea, când am păşit în acest loc, nu am venit cu ideea preconcepută de a-i elimina din zonă pe cei de altă etnie şi de altă confesiune, de a învrăjbi, de a răzbuna sau de a redeschide nu puţinele răni istorice. Oricine ar cerceta viaţa românilor din acest perimetru, din punct de vedere social, religios sau economic, ar constata că este un spaţiu în care s-a suferit mult. Poate că tocmai de aceea izvorăsc atâtea râuri din munţii de aici, ele sunt rodul lacrimilor vărsate în acest pământ românesc definit sugestiv de cuvintele lui Eminescu: “De la Nistru pân la Tisa… şi din Hotin pânâ la mare”.

Românii de aici au trăit momente foarte grele în decursul istoriei. S-a încercat “tăierea” limbii pe care o vorbesc, smulgerea din sufletul lor a credinţei pe care o moştenesc de la Hristos Domnul, de la Apostolii săi şi de la atâţi şi atâţi misionari creştini, purtători de cuvânt şi de har dumnezeiesc, care au semănat aici, din mila lui Dumnezeu, sămânţă din ogorul lui Hristos, muncit de El cu apostolii Săi. În spaţiul nostru românesc nu a fost adusă sămânţă cu “mutaţii genetice”! Noi moştenim Logosul cel dintâi. Cuvântul cel dintâi al lui Dumnezeu. Acesta este motivul pentru care în spaţiul transilvan s-a încercat, şi uneori s-a reuşit, în anumite zone, ca parte din populaţie, forţată fiind, să treacă de la credinţa cea adevărată, primită cum arătam din fondul primar, la alte confesiuni. În zbuciumata istorie a Transilvaniei se poate urmări cum oameni de frunte, nobili, au fost forţaţi să treacă la altă confesiune. Din mila lui Dumnezeu însă, poporul cel drept credincios a rămas mai departe la umbra crucii lui Hristos.

Care sunt totuşi problemele neîntâlnite în alte părţi ale ţării, dar cu care se confruntă românii din Covasna şi Harghita?

Imaginaţi-vă o parohie din zonă unde un român vorbeşte cu Dumnezeu numai în sfinţitul grai românesc. Contextul a făcut însă să-şi piardă limba de comunicare curentă. Credinţa pătrunde în fiinţa omului şi prin intermediul limbii, ca mod de comunicare. Aşa se face că sunt parohii unde credinciosul vorbeşte în grai românesc cu Dumnezeu numai la biserică, seara şi dimineaţa la rugăciune, în restul timpului, chiar şi în casă cu ai săi, cu vecinii, vorbeşte în alt grai. Pe aceşti oameni, ca păstor, trebuie să-i înţelegi. Când merg în asemenea comunităţi, trebuie şi-i înţeleg de ce graiul le este alterat. De aceea, îmi rânduiesc de aşa manieră cuvintele în propoziţii, de cele mai multe ori doar cu subiect şi predicat, pentru a-i face să priceapă şi ei mesajul Evangheliei din sărbătoarea sau din duminica respectivă.

Într-o parohie de aici, sau din Transilvania în general, pot exista trei sau patru confesiuni. De aceea, preotul nostru trebuie să trăiască în bună pace şi înţelegere cu membrii celorlalte Biserici, să-şi îndemne credincioşii să respecte mărturisirile lor de credinţă. Apoi, sunt momentele comune ale satului, care trebuie petrecute împreună, pentru că nu peste tot se trăieşte o viaţă paralelă.

Ce se întâmplă în cazul familiilor mixte?

Pentru că avem familii mixte, avem şi probleme deosebite în ceea ce priveşte credinţa. În ce confesiune vor fi botezaţi copiii născuţi într-o asemenea familie? Încotro se duc? Spre Ortodoxie sau spre altă confesiune? Nu putem impune unui român, căsătorit cu cineva de o altă confesiune, să interzică partea de tradiţie a celuilalt, pentru că are şi acela o moştenire. Iată de ce în aceste cazuri avem o pastoraţie implicată până la nivel de familie. Eu le-am spus părinţilor că trebuie să fie nu numai preotul parohiei, ci trebuie să ajungă la starea de preot de familie, încât să se poată spune: “Acesta este preotul nostru. Preotul familiei noastre!”. Iată de ce pastoraţia capătă altă nuanţă în această eparhie, faţă de pastoraţia din alte eparhii. Nu-i totuna să păstoreşti o familie sau o comunitate pur ortodoxă, unde de dimineaţă s-a tras clopotul satului şi toată lumea îşi fixează ceasul liturgic după acesta. Aici, sunt sate unde se trag trei clopote în trei feluri. De aceea, repet, trebuie să trăieşti în bună înţelegere şi convieţuire cu toţi, pentru că, în primul rând, suntem toţi făpturi ale lui Dumnezeu şi fiecare, pe cărarea pe care şi-a ales-o, doreşte să meargă la El.

Suntem convinşi că şi păstorii etniei maghiare din zonă doresc să-şi ducă turma tot la Dumnezeu. Pe o altă cale. De aceea, Dumnezeu să ne ajute tuturora, şi aici, şi în Împărăţia Lui, să putem ajunge în pace la El, fiecare pe calea lui. Acum, prin iniţiativa Părintelui Patriarh Daniel de a se înfiinţa un centru media al Patriarhiei Române, Radio Trinitas, Televiziunea Trinitas, în zonele în care se recepţionează, şi “Ziarul Lumina” aduc încă un mesaj acestor credincioşi, un dialog, un element de recuperare a limbii române. Prin aceste mijloace, chiar şi oameni maturi învaţă, recuperează ceea ce au pierdut din graiul lor strămoşesc. De aceea, este salutară, pentru noi, românii de aici, această realizare şi mă gândesc că la fel este şi pentru românii din Voivodina, din Bucovina de Nord şi din Basarabia. Este important nu numai că se hrănesc românii cu învăţătura creştină în graiul lor, ci şi pentru că se recuperează astfel un element de importantă definire a specificului identităţii noastre naţionale, urmând să se adauge şi celelalte la vremea lor.

Implicarea Bisericii noastre în social este o realitate. Cum se realizează aceasta în eparhia pe care o păstoriţi?

În ceea ce priveşte implicarea în social a eparhiei noastre, problema comportă, şi de data aceasta, nuanţe faţă de alte zone ale ţării. În Covasna şi Harghita, aproapele tău nu este numai românul, ci şi cel de altă etnie. Care sunt atunci necazurile şi suferinţele? Cu toate că au fost divergenţe, tensiuni interetnice, probleme interreligioase, acum suntem, din mila lui Dumnezeu, într-o relativă stare de pace şi de linişte. Încercăm să vindecăm acele răni şi să înţelegem că ideea de aproapele, despre care vorbeşte Hristos, într-adevăr transcende etnia, aşa cum ne spune Mântuitorul în pilda cu samarineanul milostiv. Aşa se face că în activităţile noastre sociale nu urmărim a-i ajuta numai pe români, ci şi pe cei de alte confesiuni. Dacă doriţi, spre exemplu, puteţi vedea câte persoane vin la poarta noastră cu vasele să primească hrană de la episcopie pentru familiile lor. Şi să vedeţi dacă maicile de aici îi legitimează cu buletinul să afle care este român sau care este maghiar! Mântuitorul Iisus Hristos a venit în lume ca să ne arate că de la Greenwich, jur-împrejurul Pământului, trebuie să ne considerăm şi să ne raportăm unii la alţii ca la aproapele nostru.

Dacă în plan religios lumea se respectă, în plan social, şi acolo unde intervin elemente de natură politică, lucrurile sunt împărţite. Iar aproape impunerea limbii maghiare în administraţie creează probleme. Dacă vrei să te angajezi, prima întrebare care ţi se pune este dacă ştii limba maghiară, şi abia după aceea, dacă mai eşti întrebat, ce ştii să faci, ce pregătire ai, ce meserie cunoşti. Prin acest mod de abordare a problemelor de către autorităţile locale, şi de către unii agenţi economici particulari (sunt însă şi persoane care nu fac nici o distincţie între maghiari şi români), mulţi români de aici sau din alte regiuni ale ţării veniţi aici, ştiind că permanent deasupra capului lor stă o sabie care se numeşte limba maghiară, pleacă din zonă şi nu se mai întorc. Aşa se face că numărul oamenilor şcoliţi de aici este cu mult sub nivelul altor regiuni. Or, nu poţi să concepi dezvoltarea unui spaţiu geografic fără lume şcolită. Cartea a adus lumină în cel mai îndepărtat sat. Curentul electric a venit mult mai târziu. Cele peste 850 de şcoli întemeiate de Şaguna, acelea au adus lumină în lumea noastră românească.

Iată cum, fiind aceste neînţelegeri, ne tragem unul pe altul în jos: tinerii români şcoliţi pleacă, zona, uşor-uşor, se scufundă din punct de vedere economic. La fel fac şi tinerii maghiari, pentru că nici ei nu mai rămân în zonă, văzând că nu există o dezvoltare economică. Şi uite cum din cauza neînţelegerilor dintre cele două etnii, judeţele noastre, aflate pe cele mai înalte platouri ale Carpaţilor, sunt, din punct de vedere economic, sub nivelul altor judeţe. Apoi, tensiunile mari din 1989-1990 au lăsat asupra acestui spaţiu încă un nor, motiv pentru care cele două judeţe şi o parte din Mureş nu prea sunt văzute de investitorii străini. Deşi oamenii din această zonă sunt foarte harnici, atât maghiarii, cât şi românii. Dacă veţi trece prin localităţile de aici, veţi vedea casele lor, toate cu temelie de piatră, bine zidite. În Covasna şi Harghita nu veţi găsi case din chirpici, cum sunt atâtea în alte regiuni ale ţării noastre. De aceea, trebuie să facem tot ceea ce este posibil pentru alungarea acestui nor.

Cum percep totuşi credincioşii de rând, indiferent din ce confesiune fac parte, aceste tensiuni, induse de cele mai multe ori de indivizi sau de structuri politice?

Românul de aici nu trăieşte chiar în largul lui din cauza acestor bariere despre care vorbeam. Unul dintre factorii de apropiere şi de detensionare a unor relaţii interetnice apare acolo unde se munceşte. Acolo oamenii atenuează asperităţile. Pentru că niciodată nu veţi vedea un român certându-se cu un ungur sau invers, în timp ce-şi câştigă împreună pâinea, ci se ajută unul pe altul. De aceea, un factor de stabilitate ar fi dezvoltarea economică. Acolo unde este pâine, şi pe masa românului, şi pe masa ungurului, nu vor fi probleme. Greutăţile, sărăcia, necazurile vor conduce însă întotdeauna la tulburări sociale, nu numai pe linie interetnică.

N-am văzut o strategie de stat a vreunui guvern de la noi care, în colaborare cu partea maghiară, aceasta din urmă făcând parte aproape din toate guvernele, să-şi fi trimis specialiştii să analizeze situaţia, să elaboreze strategii pentru a rezolva problemele din zonă. Acestea nu sunt probleme locale. Sunt probleme de stat, ale României. De aceea statul trebuie să găsească soluţii de dezvoltare şi de stabilitate. Aici lucrăm într-un teren mai arid. Biserica s-a gândit să înfiinţeze în zonă o eparhie, în condiţii cu totul deosebite faţă de altă parte a ţării. Eu pot să spun că aici, când am venit şi mergeam pe la biserici, nu eram peste tot aşteptat de preot cu Evanghelia în mână, cu clopote trase. Au fost parohii în care am sărit gardul în curtea bisericii fără acoperiş, fără uşă, fără geamuri, şi

m-am hrănit cu mure din rugii care creşteau în Sfântul Altar, în loc de prescură. Ei, uite aşa, cu greutatea care a fost la început, am zis să încercăm şi noi să ne ţinem, să ne apropiem, din unele puncte de vedere, de nivelul teologic şi cultural al altor eparhii. Şi am reuşit. Când am venit aici, erau doar cinci preoţi locali din cei existenţi. Astăzi, 90 la sută din preoţi provin din această zonă. Nici unul dintre ei nu a venit să-mi ceară un transfer pentru o altă eparhie. Tot aşa cred că şi statul român ar putea să găsească soluţii de stabilitate şi de dezvoltare.

Care sunt, în acest context, proiectele de viitor ale Episcopiei Covasnei şi Harghitei?

Din mila lui Dumnezeu, în judeţul Harghita, la această dată, nu mai avem nici o biserică şi nici o mănăstire în construcţie. S-au refăcut biserici, s-au ridicat biserici şi mănăstiri noi. Avem, aş putea spune, pentru credincioşii noştri, îndestulătoare lăcaşuri de cult. Dumnezeu să ne rânduiască preoţi cu har care să păstorească comunităţile noastre ortodoxe româneşti din această zonă.

În judeţul Covasna, mai avem două biserici care sunt încă în lucru. Deci, ca plan imediat de viitor, urmărim să finalizăm aceste lucrări. Mai sunt în acest judeţ câteva biserici şi mănăstiri nou-ridicate la care mai lucrăm la pictură şi la alte amenajări. De aceea, pentru perioada care urmează, vom rămâne doar cu partea de întreţinere, de refacere şi reparaţii. În privinţa clerului, cu mila lui Dumnezeu, avem acoperite aproape toate parohiile. Avem preoţi jertfelnici care stau în parohii cu 40-50 de credincioşi. Suntem în faza de ridicare la un nivel tot mai înalt a pregătirii teologice a preoţilor. Apoi, avem planuri de implicare mai profundă în problemele sociale, mai ales în programul de evitare a abandonului şcolar. Orice copil care nu va avea acces la un minim de carte, în viitor va trage ţara în jos. Orice om cu carte va fi un vector de progres.

Cu toate aceste realizări, există, credem, şi alte vise pe care doriţi să le împliniţi…

Mă gândesc mereu ce mai trebuie făcut pentru a putea şcoli la un nivel înalt cât mai mulţi tineri. Vreau să vă spun că mulţi din cei peste 300 de tineri care au dobândit studii teologice, unii au devenit slujitori ai altarelor, alţii lucrează în alte domenii publice. Iată, deci, că episcopia noastră a devenit un furnizor de oameni calificaţi. Unii sunt profesori, alţii lucrează în domeniul de asistenţă socială, în muzee, în centre culturale sau în alte diferite activităţi publice. Avem tineri care au terminat teologia şi lucrează chiar în sistemul bancar. Şefii lor mi-au spus că au încredere în ei, pentru că sunt credincioşi lui Dumnezeu, dar şi cinstiţi şi loiali instituţiilor în care îşi desfăşoară activitatea.

Dacă Dumnezeu ne va ajuta să finalizăm lucrările la toate aşezămintele noastre, sper că vom putea să relansăm programul de construire de locuinţe pentru oameni săraci, să ridicăm cămine pentru bătrâni, să propovăduim în continuare Evanghelia lui Hristos şi să fim aproape şi de români, şi de unguri, pentru că iubirea lui Dumnezeu transcende patimile şi diferenţele dintre oameni.

sursa: Ziarul Lumina

FOTO DOCUMENT. Epurari etnice ale romanilor din Targu Secuiesc. Nicio stire in limba romana pe pagina de internet a Primaiei Targu Secuiesc!

Targu Secuiesc, judetul Covasna, Romania. Municipiul Targu Secuiesc se afla pe harta asa-zisului "tinut secuiesc" pentru a carui autonomie teritoriala pe criterii etnice lupta reprezentantii comunitatii maghiare din Romania.
Primaria si consiliul local din Targu Secuiesc sunt controlate in totalitate de comunitatea maghiara din oras. Cei aproximativ 1600 de romani care mai locuiesc inca acolo, conform ultimului recensamant, nu au niciun reprezentant in consiliul local, controlat in totalitate de cele doua formatiuni politice ale maghiarilor, UDMR si PCM. Fiind lasati in totalitate la discretia autoritatilor controlate de UDMR si PCM, romanii sunt supusi unui adevarat proces de epurare etnica de catre comunitatea maghiara din zona. Romanii nu au acces la fonduri publice, obiceiurile si traditiile lor nu sunt promovate. De ce? Simplu! Pentru autoritatile publice locale din Targu Secuiesc romanii nu exista! Iar cei care mai locuiesc inca acolo trebuie asimilati sau fortati sa plece!

Un exemplu in acest sens este si pagina oficiala de internet a Primariei Targu Secuiesc. Informatiile in limba romana sunt lacunare, desi primarul Racz Karoly (foto) a fost obligat , in 2008, de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii sa traduca pagina de internet a primariei si in limba romana, pentru ca pana la acea data aceasta functiona exclusiv in limba maghiara. Primarul s-a conformat insa, se poate vedea cu ochiul liber, ca a facut-o cat mai putin posibil!

Pagina de internet a Primariei Targu Secuiesc pare ca apartine mai degraba unei primarii din Ungaria, decat uneia din Romania, dupa limba in care este redactata aproape in totalitate. Meniurile "Pentru turisti" si "Pentru investitori" sunt redactate exclusiv in limba maghiara, chiar daca apar pe varianta in "limba romana" a paginii de internet.

In incercarea de a parea ca sunt europene, autoritatile publice locale din Targu Secuiesc au inzestrat pagina web a primariei si cu un meniu in limba engleza. Din pacate, varianta in limba engleza a paginii este redactata 100% in limba...maghiara!


Primaria Targu Secuiesc posteaza aceleasi stiri, exclusiv in limba maghiara, pe toate cele trei variante ale paginii web: romana, maghiara si engleza.

Puteti consulta pagina de internet a Primariei Targu Secuiesc aici.

DOCUMENTAR al Centrului European de Studii Covasna-Harghita: Revista presei maghiare din Romania 01.06-15.06.2010

Centrul European de Studii Covasna Harghita 2010 Revista Presei Maghiare 11

miercuri, 23 iunie 2010

În ultimele două săptămâni, în Covasna au fost înregistrate 8 cazuri de tentativă de suicid

Lipsurile și neputinţa de a face faţă crizei îi aduc pe tot mai mulţi covăsneni în pragul disperării și al sinuciderii, numărul tentativelor de suicid fiind tot mai mare în ultima perioadă în judeţul nostru.

„Fenomenul de înstrăinare este mai prezent în mediul urban decât la sat, unde oamenii sunt mai legaţi între ei, mai solidari, în plus și închiderea între patru pereţi de bloc, lipsa unui loc de muncă și a perspectivelor fac să apară mai ușor asemenea cazuri de disperare la oraș“, a mai explicat directorul Serviciului de Ambulanţă Covasna, Tiberiu Poștoacă.

Judeţele Covasna și Harghita s­au „remarcat” și în anii anteriori pe primele locuri în ţară la numărul de sinucideri. Acum doi ani, cele două judeţe au fost primele două la acest capitol, cu 28,8 și 24,9 sinucideri la 100.000 de locuitori, iar ulterior s-a estimat că numărul sinuciderilor va crește, pe fondul prăbușirii economice.

Metoda cea mai la îndemână pentru a-și pune capăt zilelor este în general spânzurătoarea – 75% din cazuri -, dar nu lipsesc nici intoxicările cu pastile sau diverse substanţe. Potrivit specialiștilor, sinuciderea privită ca o moarte prematură inutilă și nejustificată reprezintă expresia unei crize existenţiale și de conștiinţă determinată de o stare de disperare și de o mare tensiune afectivă și relaţională. Statisticile mai arată că tentativele de sinucidere sunt mult mai frecvente la femei, în proporţie de 67%, faţă de bărbaţi, 33%. Raportul femei – bărbaţi arată însă că bărbaţii duc la capăt tentativele în proporţie de 75%, în timp ce doar 25% dintre femei își iau, cu adevărat, viaţa.

La Sfântu Gheorghe s-a constituit primul cluster al energiilor regenerabile din România

Asociaţia întreprinzătorilor mici şi mijlocii din judeţul Covasna (ASIMCOV) şi Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) 7 Centru, alături de alte entităţi – universităţi, societăţi comerciale şi autorităţi locale din judeţele Regiunii, au constituit ieri, la Sfântu Gheorghe, primul cluster regional de cercetare în domeniul energiilor regenerabile din România. Clusterul a fost format în scopul sprijinirii şi dezvoltării acestui domeniu, astfel încât pe viitor să realizeze produse competiţionale nu doar pe piaţa internă cât şi pe cea externă.

Casă lovită de trăsnet la Reci, Covasna

În noaptea de luni spre marți, ISU Covasna a fost anunțat despre producerea unui incendiu la o casă situată la ieșirea din localitatea Reci în apropierea lacului.

În urma incendiului, ce a fost provocat de către un trăsnet, au ars 200 mp din acoperișul casei confecționat din lemn. În această perioadă caracterizată de instabilitate din punct de vedere meteorologic reamintim cetățenilor faptul că în cazul în care o furtună este iminentă trebuie să se întrerupă orice activitate în aer liber, iar ușile și ferestrele trebuiesc închise.

La Sfantu Gheorghe, vineri 25 iunie 2010, simpozion "70 de ani de la declanşarea Marelui Refugiu Românesc"


70 de ani de la declanşarea Marelui Refugiu Românesc


În cadrul ediţiei a XVIII-a a Zilelor Andrei Şaguna, în organizarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, Arhivelor Naţionale Covasna şi a Centrului de Cultură Arcuş, vineri, 25 iunie 2010, ora 11, la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, din Sf. Gheorghe, va avea loc simpozionul cu tema 70 de ani de la declanşarea Marelui Refugiu Românesc.

Simpozionul, cu participare naţională, este consacrat comemorării a şapte decenii de la drama prin care a trecut poporul român în vara anului 1940, prin cedarea sub imperiul forţei statelor revizioniste a Basarabiei, Bucovinei de Nord, Ţinutului Herţa, Ardealului de Nord-Est şi Cadrilaterului.

La simpozion şi-au anunţat participarea peste 30 de cercetători, cadre didactice universitare, arhivişti, profesori, ziarişti şi conducători ai unor asociaţii ale refugiaţilor, expulzaţilor şi deportaţilor din teritoriile româneşti cedate în anul 1940, din ţară şi din Republica Moldova.

Lucrările simpozionului vor fi moderate de către IPS Ioan Selejan şi Dr. Alexandru Porţeanu din Bucureşti. Dintre comunicările prezentate în cadrul simpozionului menţionăm: Marele Refugiu Românesc(1940-1947) Caracterul unitar şi specificul ipostazelor sale. Situaţia refugiaţilor de atunci până azi, Dr. Alexandru Porţeanu, preşedinte, Asociaţia Foştilor Refugiaţi (1940-1947), Bucureşti; Aspecte generale şi specifice privind refugiaţii din teritoriile româneşti cedate în anul 1940, Prof. univ. Dr. Ion Giurca, Drd. Daniel Bar, Bucureşti; Confruntarea sovieto-germană pentru controlul spaţiului românesc în anii 1938-1940, Prof. univ. Dr. Gavril Preda, Universitatea de Petrol şi Gaze, Ploieşti; Acţiuni ale trupelor de jandarmi pe timpul evacuării bunurilor materiale şi culturale, a unor instituţii şi autorităţi din teritoriul cedat Ungariei, în urma Dictatului de la Viena, General de brigadă Dr. Eugen Pop, inspector şef, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Braşov; Documente de arhivă referitoare la retragerea din Basarabia din iulie 1940, Prof. univ. Dr. Petre Ţurlea, Universitatea „Dimitrie Cantemir”, Bucureşti; Fondurile arhivistice clujene referitoare la refugiaţii din Transilvania şi Basarabia, Drd. Vasile Lechinţan, Arhivele Naţionale Cluj; Informaţii privind refugiaţii din Basarabia şi Ardealul de Nord aflate în fondurile arhivistice mureşene, Dr. Liviu Boar, Arhivele Naţionale Mureş; Refugiaţi din Basarabia şi Transilvania de Nord-Est în judeţul Bacău – anul 1940, Prof. Vilică Munteanu, Arhivele Naţionale Bacău; Aspecte privind refugiul românilor din zona Dejului, în perioada 1940-1944, Prof. univ. Dr. Gelu Neamţu, Institutul de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române, Cluj-Napoca; Revista „Pro Memoria 1940-1945” – O oglindă fidelă a refugiului românesc, Prof. univ. Dr. Barbu I. Bălan, preşedinte executiv al Federaţiei Naţionale a Românilor Persecutaţi Etnic „Pro Memora 1940-1945”, Cluj-Napoca; 70 de ani de la semnarea Dictatului de la Viena din 30 august 1940, Prof. univ. Dr. Ioan Bojan, vice preşedinte al Federaţiei Naţionale a Românilor Persecutaţi Etnic „Pro Memora 1940-1945”, Cluj-Napoca; Dictatul de la Viena şi consecinţele sale în judeţul Satu Mare, Prof. univ. Dr. Ioan Corneanu, Universitatea „Spiru Haret”, preşedinte, Asociaţia Judeţeană Satu Mare a Românilor Refugiaţi, Expulzaţi şi Deportaţi în urma Dictatului de la Viena din 30 august 1940; Golgota Ardealului de Nord în 22 de documente inedite, Av. Vasile Moiş, preşedinte, Asociaţia Holocaustului din Ardealul de Nord 1940-1945, Satu Mare; Muzeul Naţional al Refugiaţilor – Centrul Naţional de Studierea Istoriei Refugiului Românesc (prezentare Power Point), Vasile I. Bunea, secretar general al Federaţiei Naţionale a Românilor Persecutaţi Etnic „Pro Memora 1940-1945”, Cluj-Napoca; Manifestările populaţiei şi atitudinea autorităţilor arădene şi maghiare faţă de refugiaţii basarabeni, bucovineni şi ardeleni în anul 1940, Anca Dorina Băiţoiu, Arhivele Naţionale Arad; Aspecte din activitatea Căminului refugiaţilor ardeleni Avram Iancu din Bucureşti, 1941-1944, Prof. Nicolae Balint, Tg. Mureş; Însemnările unui martor ocular, preotul militar Pompei Oniga, cu privire la perioada 27 august – 6 septembrie 1940, Dr. Dumitru Stavarache, Bucureşti; Calvarul evacuării Basarabiei şi Bucovinei de Nord sub presiunea intrării imediate a trupelor sovietice, Prof. Vasile Stancu, Sf. Gheorghe; Expulzaţi şi refugiaţi români din fostele judeţe Ciuc, Odorhei şi Treiscaune, în urma Dictatului de la Viena din 30 august 1940, Dr. Ioan Lăcătuşu, Arhivele Naţionale Covasna; Deportaţi şi refugiaţi din comuna Vâlcele (jud. Covasna) în urma Dictatului de la Viena, Pr. Ioan Tămaş, parohia Ortodoxă Vâlcele, Prof. Nicolae Moldovan, Sf. Gheorghe; Provincia Basarabia în toamna anului 1942 oglindită într-un document de arhivă, Drd. Eugeniu Criste, Arhivele Naţionale Arad; Din activitatea Asociaţiei Refugiaţilor de Război din Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţei, Nicolai Ureche, preşedintele asociaţiei; România şi războaiele de imagine, Dorin Suciu, ziarist.

Cu această ocazie vor fi lansate volumele: Istoria serviciilor de informaţii/contrainformaţii româneşti în perioada 1919-1945, de Dr. Alin Spânu, Casa Editorială Demiurg, Bucureşti, 2010; România trădată, de Constantin Mustaţă, Edit. Eurocarpatica, Sf. Gheorghe, 2010; Coriolan Băran. Reprivire asupra vieţii – Memorii, Editura Vasile Goldiş, Arad, 2010, ediţie îngrijită de Eugen Criste şi Vasile Popeneagă; Ţara de sub inimă, de Anton Lixăndroiu, Editura Danubius, Bucureşti, 2008, prezintă Ilie Trăian, directorul editurii; România sat fără câini?, de Anton Lixăndroiu, Editura Danubius, Bucureşti, 2009, prezintă Ilie Trăian, directorul editurii.

Biroul de presă al Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”

Bogdan Diaconu: Vicepremierul Ungariei nu are dreptul să vorbească de autonomie la Bucureşti

Vicepreşedintele PC, Bogdan Diaconu, a făcut o declaraţie de presă referitoare la vizita lui Semen Zsolt la Bucureşti.

Pezentăm documentul: "Vicepremierul Ungariei Semen Zsolt nu are dreptul să vorbească de autonomie la Bucureşti, iar o discuţie pe această temă la Cotroceni ar fi trebuit să dureze 10 secunde, încheindu-se cu un refuz scurt şi răspicat. În ce tratate de drept internaţional există prevederea ca un vicepremier al unei ţări străine să vină în capitala României şi să provoace discuţii despre autonomie şi dubla cetăţenie? Nu întâmplător, această vizită a lui Semen Zsolt la Bucureşti are loc imediat după moţiunea de cenzură, fiind aranjamentul UDMR prin care Guvernul Boc şi-a vândut sufletul pentru câteva voturi. La următoarea moţiune de cenzură, pentru cele câteva voturi ale UDMR, Guvernul Ungariei va veni la Bucureşti şi va proclama autonomia unei părţi din România.

Politica pe care o practică UDMR cu ajutorul Ungariei poartă numele de trădare şi este pedepsită cu închisoarea. Politica pe care o duce Ungaria în schimb se numeşte încălcare a normelor internaţionale şi amestec în treburile interne, fiind o provocare deschisă la adresa statului român. Prin acest gen de politică, Ungaria se dovedeşte moştenitoarea imperiului de tristă amintire care a subjugat popoarele din Balcani cu forţa, făcându-se vinovat de crime odioase, dar şi urmaşa hunilor care au năvălit în Europa ca nişte barbari ce erau, călcând totul în picioare".

Sursa: Amosnews

sâmbătă, 19 iunie 2010

Vicepremierul Ungariei: Ne gândim la autonomia Ţinutului Secuiesc

Vicepremierul Ungariei: Ne gândim la autonomia Ţinutului Secuiesc

Vicepremierul ungur, Semjen Zsolt, a declarat vineri la Sfantu Gheorghe ca Ungaria sprijina dezideratul privind autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc.

Semjen se afla intr-o vizita oficiala in Romania, in cursul careia a precizat ca Guvernul Ungariei pledeaza pentru autonomia culturala si teritoriala, in masura in care este acceptata si in Uniunea Europeana, informeaza Evenimentul Zilei.

“Niciodata nu am dorit mai mult decat ceea ce exista in multe tari din Europa”, a spus Semjen.

“Din punctul de vedere al Tinutului Secuiesc ne gandim la autonomia teritoriala, iar daca va avea loc regionalizarea atunci pentru noi este acceptabil ca judetele Covasna, Harghita si Mures sa formeze o regiune comuna”, a mai spus el.

Marko Bela: vicepremierul ungar se afla la Bucuresti in prima vizita oficiala in “Ungaria”

Liderul UDMR, vicepremierul Marko Bela, a declarat vineri, in urma intalnirii cu omologul sau ungar, Semjen Zsolt, ca acesta se afla la Bucuresti in cadrul primei sale vizite oficiale in “Ungaria”, fara ca liderul UDMR sa isi dea seama de greseala comisa si sa se corecteze ulterior.

“Doamnelor, domnisoarelor si domnilor, buna ziua! Permiteti-mi sa-l salut pe domnul Semjen Zsolt, vicepremierul Republicii Ungaria, cat si pe membrii delegatiei domniei sale. E prima vizita oficiala a domnului viceprim-ministru in Ungaria, la invitatia mea!”, a spus Marko Bela la inceputul conferintei de presa ce a urmat intrevederii.

Planul UDMR de a susţine PD-L la guvernare contra cost, adică acceptarea autonomiei Ţinutului Secuiesc, cu oblăduirea preşedintelui Traian Băsescu, e pe cale de a se realiza.

Napocanews

Agenţii Marian Roşu şi Marian Logofătu au primit ieri mandat de arestare pentru 29 de zile după ce au fost prinşi în flagrant luând mită

Doi agenţi de circulaţie din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere al Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Covasna au primit ieri mandat de arestare preventivă de 29 de zile din partea Tribunalului Covasna, pentru luare de mită.

Pe numele agenţilor de circulaţie Marian Roşu şi Marian Logofătu a fost deschis un dosar penal pentru infracţiunea de luare de mită, faptă prevăzută de art. 254. alin 1 si 2 Cod Penal, raportat la art. 7, alin 1 din Legea numărul 78/2000 privind investigarea şi combaterea faptelor de corupţie.

În seara zilei de marţi, 15 iunie, cei doi agenţi efectuau verificări în circulaţia rutieră de pe DN11 pe traseul Târgu Secuiesc – Breţcu, iar atunci când un şofer a efectuat o depăşire pe linia continuă, agenţii nu au luat măsurile legale faţă de acesta. Ei l-au oprit în trafic pe conducătorul auto, însă i-au propus acestuia să înscrie în acte o contravenţie mult mai uşoară, care nu implică ridicarea permisului de conducere.

Propunerea agenţilor de circulaţie a fost însoţită şi de sugestia ca şoferul să dea o sumă de bani contra evitării urmărilor legale ale faptei sale, suma stabilită fiind de 300 de lei.

Ceea ce nu au ştiut agenţii de poliţie a fost însă faptul că erau supuşi unui flagrant, şoferul oprit în trafic fiind un investigator din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) Covasna. În urma sesizărilor primite de la mai mulţi cetăţeni, înregistrate în perioada 2009-2010 şi potrivit cărora pe traseul Târgu Secuiesc – Breţcu echipajele de poliţie rutieră obişnuiesc să pretindă de la şoferi diverse sume de bani pentru a nu dispune măsurile impuse de lege, s-a organizat flagrantul.

sâmbătă, 12 iunie 2010

Crin Antonescu in conflict cu filiala PNL Sfantu Gheorghe. PNL nu il sprijina pe Laszlo Tokes pentru postul de vicepresedinte al PE!

Dupa ce liderul PNL Sfantu Gheorghe, consilierul local Madalin Guruianu (foto), a votat cot la cot cu UDMR si PCM drapelul secuiesc ca drapel al orasului Sfantu Gheorghe dupa cum am aratat aici, seful sau de partid, Crin Antonescu, ia o atitudine demna (diametral opusa fata de cea a lui Guruianu) si anunta public ca PNL nu va sprjini candidatura lui Laszlo Tokes pentru postul de vicepresedinte al Parlamentului European.

DOCUMENT. Cade al doilea panou revizionist instalat de UDMR in mai 2008 la Aita Mare, in Covasna!

Prefectura Covasna mi-a comunicat faptul ca a solicitat, in data de 13 mai 2010, Consiliului Local Aita Mare sa puna in aplicare sentinta Curtii de Apel Brasov din dosarul nr. 1128/119/2009 care stipuleaza faptul ca panoul "publicitar" instalat in mai 2008 de UDMR cu fonduri publice, la Aita Mare, este amplasat ilegal si drept urmare trebuie indepartat.



PS: ATENTIE MARE: actiunea in instanta impotriva acestui panou, amplasat ilegal, a fost deschisa de fostul prefect al judetului Covasna, Codrin Munteanu, NU de actualul prefect Gyorgy Ervin.

vineri, 11 iunie 2010

DOCUMENT. Dupa ce si-au tras 16.000 de lei prime de instalare, subprefectii de Covasna incaseaza fiecare cate 200 de euro pentru decontarea chiriei!

Dupa ce si-au tras prime de instalare de cate 16.000 de lei, neimpozabili, dupa cum am aratat aici, preluat de Hotnews aici, subprefectii de Covasna, PDL-istii Valentin Ionascu si Benedek Gabor, deconteaza lunar, din fonduri publice, cate 200 de euro pentru chirie. Din informatiile mele, cei doi au incheiate contracte fictive si fac naveta insa nu am dovezi in acest sens si nici nu e treaba mea sa cercetez. Sunt destui procurori la Parchetul de pe langa Tribunalul Covasna sau la Directia Nationala Anticoruptie care ar trebui sa cerceteze daca baietii astia incaseaza legal sumele astea...

joi, 10 iunie 2010

Sora Andreei Vass, campioana nationala la consultanta pentru achizitii publice

Sora Andreei Vass, campioana nationala la consultanta pentru achizitii publice

Potrivit unui anunț oficial făcut azi, firma de avocatură VASS Lawyers a cîștigat premiul Corporate Intl Magazine Global Award 2010 pentru Firma de Avocatură a Anului în Achiziții Publice.

Pentru cei care nu știu, firma în cauză, care oferă consultanță companiilor naționale în domeniul achizițiilor publice, aparține Iuliei Vass, nimeni alta decît sora consilierului primului ministru, Andreea Vass. De altfel, Andreea Vass s-a grăbit să salute, chiar ea, pe blogul propriu, înființarea firmei surorii sale, la doar cîteva zile după anunțul oficial. Interesant de remarcat, Iulia Vass a anunțat public înființarea firmei în cauză pe 6 ianuarie 2009, dar aceasta începuse să activeze, efectiv, încă din decembrie 2008, adică exact în perioada cînd PDL, partidul surorii sale, a venit la putere, după ultimele alegeri. A fost momentul în care tînăra Iulia Vass, angajată pînă atunci a puternicei și respectatei case de avocatură Boștină & Asociații, a decis să își ia soarta în propriile mîini, lansînd firma în cauză, care, iată, a obținut un succes fulgerător, ajungînd la vîrf, în domeniul respectiv. Reamintim, de asemenea, că, pe 11 decembrie 2008, Theodor Stolojan fusese desemnat premier, iar numele Andreei Vass era vehiculat ca posibil membru al noului cabinet, numai că fostul liberal, cum se știe, a renunțat la mandat pe 15 decembrie, iar Andreea Vass a trebuit să se mulțumească doar cu postul de consilier guvernamental. (Bogdan Tiberiu Iacob)

Sursa: http://www.inpolitics.ro/sora-andreei-vass-campioana-nationala-la-consultanta-pentru-achizitii-publice-art58939.aspx

Hanul de la Reci va fi redat turiștilor la mijlocul lunii iunie

Hanul de la Reci va fi redat turiștilor la mijlocul lunii, după o serie de investiţii făcute de un investitor privat, Gheorghe Simon.

Dupa ce Hanul a fost închis câțiva ani Gheorghe Simion a investit in complex aproximativ 100.000 de lei.

Potrivit primarului comunei Reci, Dalnoki Lajos, lucrurile încep astfel să se miște din punct de vedere turistic și în zona lacului. În primă fază, proprietarii au deschis barul, urmând ca în scurt timp să deschidă porțile și la Motel și Restaurant.

Familia Simon a demarat investiția de la Reci în luna mai, după ce a închiriat complexul de la Federalcoop pentru o perioadă de cinci ani.

Vestea că Hanul se redeschide a adus și primele rezervări pentru nunți, iar investitorii speră că turiștii vor veni în număr cât mai mare în ciuda crizei. Oferta restaurantului va fi axată în special pe mâncare tradițională, bio, produsă chiar în ferma proprie a familiei, în timp ce angajații au fost cooptați majoritatea din rândul localnicilor.

„Sperăm să atragem cât mai mulți turiști, cu prețuri avantajoase, cu surprize, cu condiții bune. Încercăm să reluăm legăturile și cu Bucureștiul, cu sportivii care vin în cantonamente, tabere. Important este să fie mulțumită toată lumea”, spune Gheorghe Simon. Motelul de la Reci oferă 45 de locuri de cazare în 22 de camere, la prețul de 35 de lei patul, în timp ce la Restaurant pot fi organizate nunți, botezuri sau petreceri, rezervările începând deja să apară.

Pe viitor, în funcție de cum vor evolua lucrurile, familia Simon se gândește chiar să dezvolte aici un proiect de dezvoltare rurală pentru modernizarea totală a complexului și transformarea lui într-o locație cu adevărat modernă.

În ceea ce privește scăldatul în lac, potrivit familiei Simon turiștii pot intra în apă pe o suprafață de 50 de ari de la plajă, cu acordul Primăriei, în timp ce restul se utilizează pentru pescuit.

Sursa: http://covasnaturism.blogspot.com/2010/06/hanul-de-la-reci-va-fi-redat-turistilor.html

Vicepresedintele PDL Covasna, Dan Manolachescu: Presedintele Traian Basescu, "victima vedetismului"!

Dupa cum v-am promis, fac din nou apel la arhiva si va propun un editorial semnat de Dan Manolachescu, vicepresedinte al PDL Covasna, de pe vremea cand acesta era mare "jurnalist" la ziarul patronat de el, Observatorul de Covasna, si se pricepea de minune la aruncat cu rahati in PDL si Traian Basescu. Sa nu cumva sa uite colegii din PDL de el si sa voteze cu altul...


PS: Nu plecati! Mai urmeaza...

Sursa: Dan Tanasa Blog

DOCUMENT. Visul autonomiei maghiare alimentat cu fonduri publice. La Sfantu Gheorghe, ceardasul secuiesc finantat anual cu sute de mii de euro!

Sub pretextul programelor culturale, 1,7 milioane de euro din fonduri publice, doar pentru un ansamblu de dansuri


Uniunea Democrata Maghiara din Romania (UDMR) este singura formatiune politica din Romania care este finantata anual, cu sute de mii de euro, atat in baza Legii nr. 43/2003 a finantarii activitatii partidelor politice cat si ca ONG reprezentativ al comunitatii maghiare din Romania. La aceste fonduri se mai adauga alte cateva milioane de euro din bugetele locale ale consiliilor judetene si ale primariilor din Covasna, Harghita si Mures, controlate de catre UDMR sau Partidul Civic Maghiar, indreptate discretionar catre organizatiile civice maghiare care alimenteaza in permanenta visul autonomiei teritoriale pe criterii etnice si al Ungariei Mari.

Acesta este si cazul Ansamblului de Dansuri "Haromszek - Trei Scaune" (Trei Scaune este denumirea judetului Covasna din timpul Imperiului Austro-Ungar!), cu sediul in Sfantu Gheorghe, judetul Covasna, un ansamblu popular "populat" exclusiv de catre maghiari si care promoveaza exclusiv portul popular maghiar si traditiile maghiarilor din zona.
In perioada anilor 2000-2009, programele culturale al Ansamblului de Dansuri "Haromszek - Trei Scaune", care au promovat exclusiv cultura maghiarilor din zona, au fost finantate de catre Consiliul Local Sfantu Gheorghe cu peste 7,2 milioane lei (aproximativ 1,7 milioane euro). In 2009, in plina criza economica, inainte ca ansamblul sa treaca in subordinea Consiliului Judetean Covasna, prin Hotararea Consiliului Local Sfantu Gheorghe nr. 58/2009, Primaria Sfantu Gheorghe varsase deja 690.000 de lei (peste 164.000 euro) in conturile ansamblul de dansuri populare maghiare. Iar acesta este un simplu exemplu care ilustreaza cat se "asuprita" si "lipsita de drepturi" este comunitatea maghiara din Romania.
Fonduri Ansamblul de Dansuri Trei Scaune
De amintit faptul ca programele culturale ale romanilor din Covasna sunt finantate cu cateva mii de lei in fiecare an de catre Primaria si Consiliul Local Sfantu Gheorghe sau Consiliul Judetean Covasna si ca Primaria Sfantu Gheorghe nu a finantat niciodata, dupa cunostinta mea, vreun ansamblu folcloric de genul celui maghiar.

Manolachescu, vicepresedintele PDL Covasna, stie deja rezultatul alegerilor din 30 iunie: s-a autoproclamat deja, pe blog, presedinte al PDL Covasna!

Dan Manolachescu, fost presedinte al organizatiei PDL Sfantu Gheorghe si actual vicepresedinte al PDL Covasna, a anuntat in urma cu doua zile ca va candida, pe 30 iunie, pentru postul de presedinte al PDL Covasna, la alegerile interne din partid. Cum era de asteptat, Manolachescu este singurul candidat. Probabil ca asta e motivul pentru care Manolachescu s-a autointitulat deja pe blogul sau "Presedinte al PDL Covasna". Curat murdat, coane Manolachescule!

Jurnalul National: Tokes – simbolul Ungariei Mari şi al "mijloacelor specifice" Securităţii şi AVO

de Lavinia Betea


Până la conflictele etnice din martie 1989, Laszlo Tokes acumulase capital imens de simpatie. Declaraţiile naţionaliste ale noului episcop al Eparhiei Reformate de la Oradea şi copreşedinte al Sinodului Bisericii Reformate din România i-au minat însă prestigiul de erou al "revoluţiei române".
Invers proporţional cu pierderea simpatiei românilor, i-a crescut cota popularităţii în Ungaria. Aflăm astfel dintr-o cronică apărută în Liberation (10 iulie 1990) despre Festivalul de vară de la Budapesta, că pastorul transilvănean a fost în centrul evenimentului. "Laszlo Tokes este una dintre vedetele neaşteptate ale Festivalului de vară de la Budapesta", a scris Yves Michel Riols. Numele pastorului român de origine maghiară care a pus focul în pulberea revoluţiei din decembrie nu figurează, totuşi, pe nici un program oficial. Dar acest Tokes, omul-simbol al rezistenţei maghiare din Transilvania, este indirect centrul ultimei producţii ungare: "L opera rock: Timişoara 1514". Urmează o scurtă descriere a spectacolului, cu concluzia că mesajul transmis spectatorilor a fost "Dozsa-Tokes - acelaşi luptător".

Gabor Koltay, directorul superproducţiei muzicale rock "Timişoara 1514", şi-a pregătit doi ani spectacolul, gândindu-se la "toate". Şi la împlinirea a 70 de ani de la Tratatul de la Trianon, care-a desfiinţat Ungaria Mare, şi la rezervarea de locuri pentru refugiaţii români. În biroul său, a consemnat jurnalistul francez, se află harta Ungariei dinaintea lui 1920 (când "Clemenceau destramă Ungaria şi dă Transilvania românilor").

Integral in Jurnalul National

DOCUMENTAR al Centrului European de Studii Covasna-Harghita: Revista presei maghiare din Romania 15.05-31.05.2010

Centrul European de Studii Covasna Harghita 2010 Revista Presei Maghiare 10

Europarlamentar cu demnitate nationala. Corina Cretu: Susţinerea lui Tokes de PDL pentru funcţia de la PE e condamnabilă

Creţu: Susţinerea lui Tokes de PDL pentru funcţia de la PE e condamnabilă


Eurodeputatul PSD Corina Creţu se declară surprinsă că Laszlo Tokes este desemnat să ocupe funcţia de vicepreşedinte al PE, ea opinând că mesajul "revizionist" al acestuia contravine valorilor UE , iar susţinerea pe care a primit-o din partea grupului PDL este "condamnabilă".


"Am aflat cu îngrijorare propunerea grupului Popularilor Europeni pentru postul de vicepreşedinte al Parlamentului European, în urma alegerii fostului titular, dl. Pal Schmitt, ca preşedinte al Parlamentului Ungariei. Desemnarea d-lui Tokes Laszlo pentru a ocupa funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului European este surprinzătoare, având în vedere consecvenţa cu care acesta promovează un discurs iredentist şi şovin, atât prin declaraţiile susţinute în plenul acestui for, cât şi prin declaraţiile publice şi conferinţele organizate la Bruxelles, pentru promovarea unui mesaj revizionist şi separatist care contravine valorilor Europei Unite.

Nu cred că Parlamentul European are nevoie de un vicepreşedinte care atacă actualul sistem de graniţe din Uniunea Europeană, cerând anularea Tratatului de la Trianon, şi care susţine revendicările de separare teritorială pe criterii etnice ale unor formaţiuni extremiste", declară Creţu, într-un comunicat de presă remis miercuri NewsIn. Corina Creţu critică susţinerea pe care grupul eurodeputaţilor PDL i-a oferit-o lui Tokes pentru funcţia de vicepreşedinte PE şi spune că validarea fostul episcop reformat pe această funcţie poate fi interpretată ca un semnal de sprijin al curentului extremist.

"În aceste condiţii, este condamnabilă susţinerea de către delegaţia PD-L din Parlamentul European a acestei candidaturi. PD-L arată astfel că este dispus să plăteasca pentru asocierea la guvernare cu UDMR orice preţ, oricât ar fi de periculos pentru cetăţenii români şi pentru spiritul european. Consider că propunerea Popularilor Europeni, ce urmează să fie votată marţi, 15 iunie, la Strasbourg, este cu atât mai regretabilă, cu cât vine în sprijinul unui curent extremist deja consistent reprezentat în Parlamentul European şi care se află în plină ofensivă în numeroase state ale UE", mai susţine europarlamentarul PSD. "România este un model la nivel european pentru modul în care, în ultimele două decenii mai ales, a soluţionat problemele minorităţilor naţionale, asigurându-le o consistentă reprezentare, atât la nivelul administraţiilor locale, cât şi din punct de vedere parlamentar şi guvernamental. Cea mai elocventă ilustrare în acest sens este prezenţa constantă a Uniunii Democrate a Maghiarilor din România în Parlamentul României, din 1990 încoace, şi în coaliţiile guvernamentale, începând din 1996 şi până în prezent. Cu toate acestea, dl Tokes Laszlo, fost preşedinte de onoare al UDMR, vehiculează cu obstinaţie o viziune deformată asupra realităţilor din societatea românească, încercând să învenineze climatul de armonie interetnică şi incitând la segregare şi separatism", mai subliniază Corina Creţu.

Eurodeputatul Laszlo Tokes a fost propus de grupul PPE să ocupe funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului European, în locul lui Pál Schmitt, care a devenit recent preşedinte al Parlamentului de la Budapesta.

Sursa: Amosnews

UDMR ANTIROMANIA. Director maghiar la Garda de Mediu Covasna. Prima masura? Placute bilingve pe birouri si institutie...

Administratia publica duduie de tampiti!

Garda de Mediu Covasna are un nou director, in persoana inginerului chimist Kovacs Istvan (foto), sustinut, cum altfel, de UDMR, transmite ziare.com.
Deloc surprinzator, Tamas Sandor, presedintele CJ Covasna si presedinte al UDMR Covasna, a anuntat ca printre primele masuri luate de Kovacs Istvan se numara amplasarea in perioada urmatoare a unor placute bilingve pe birouri si institutie, in limba romana si maghiara (sau invers!).
E clar, baietii astia chiar sunt preocupati de criza economica si de reducerile salariale!

Foto: Covasnamedia

Vicepresedintele PDL Covasna, Dan Manolachescu: PDL este "o multime de necunoscuti lingai" si "avalansa de nulitati"!

Vicepresedintele PDL Covasna, Dan Manolachescu: PDL este "o multime de necunoscuti lingai" si "avalansa de nulitati"!

Pe vremea cand era "jurnalist" la Observatorul de Covasna, Manolachescu arunca frecvent cu rahat in "partidul lui Basescu"! Acum are amnezie...

Pentru ca vicepresedintele PDL Covasna, veterinarul Dan Manolachescu (foto), si-a anuntat ieri candidatura pentru postul de presedinte al filialei covasnene a PDL, la alegerile din 30 iunie (dupa cum anunta ziare.com), m-am gandit sa il ajut cumva pe acest tanar politician care promite multe (!?).
Astfel, mi-am permis ca fac apel la istoria recenta si am scos din arhiva (multumesc baieti!) un editorial semnat de Dan Manolachescu pe vremea cand era mare jurnalist deontolog la ziarul pe care il patrona cu numele (acum il patroneaza din umbra!) Observatorul de Covasna, in urma cu cativa ani.
Care erau opiniile actualului vicepresedinte al PDL Covasna fata de partidul al carui membru este acum? Lucram cu materialul clientului:
Opinia lui Manolachescu despre seful sau de partid: "Boc are sanse sa piarda statutul de lider al partidului pentru ca, oricum, pe cel de om puternic nu l-a avut niciodata".
Opinia lui Manolachescu despre PDL: "o multime de necunoscuti lingai", "avalansa de nulitati", "Imaginea PD de teleguta a lui Basescu ce poate fi tarata in toate mocirlele...".


Foto: Covasnamedia


PS: Tine-ti aproape! Mos Gerila a venit mai repede anul asta pentru Dan Manolachescu. Mai urmeaza si alte materiale superbe de pe vremea cand acesta arunca cu rahat in Partidul Democrat, actualul Partid Democrat Liberal, in Elena Udrea sau Traian Basescu! Asta da om politic de caracter! Acum linge unde a scuipat!

Parlamentar roman cu demnitate nationala: Senatorul PDL Iulian Urban, impotriva predarii Istoriei si Geografiei Romaniei in limba maghiara!Parlamentar

Parlamentar roman cu demnitate nationala: Senatorul PDL Iulian Urban, impotriva predarii Istoriei si Geografiei Romaniei in limba maghiara!

Senatorul PDL Iulian Urban anunta pe blogul sau...

Declar raspicat: NU voi vota pentru ca Istoria si Geografia sa se predea in maghiara; Comisia Juridica din Senat a eliminat privilegiile platite din bani publici pentru invatamantul privat


Senatul este Camera Decizionala la proiectul de lege L344/2010 - Proiect de lege - Legea educaţiei naţionale .
Si vreau sa fiu extrem de transant pentru ca eu nu ma dau dupa gard.
Nu sunt de acord ca maghiarii sa invete in limba materna Istoria si Geografia Romaniei.
Astazi 08 iunie 2010 la Comisia Juridica din Senat s-a dezbatut acest proiect de lege http://webapp.senat.ro/sergiusenat.proiect.asp?cod=15061&pos=0&NR=L344&AN=2010
La dezbateri au venit din partea Ministerului Educatiei, un secretar de stat ...ungur....! Complet nepregatit si care era fix paralel cu textul legii.
Marturisesc ca am sustinut amendamentele formulate de senatorul Grebla pentru ca erau de bun simt; si ma refer la cele care vizeaza eliminarea subventionarii de catre statul roman a invatamantului particular superior; De ce sa platim noi din buzunar bunastarea facultatilor particulare gen Spiru Haret ?
L-am intrebat de exemplu pe secretarul de stat UDMR de ce trebuie ca Primaria Voluntari sa subventioneze cu 50 % pretul abonamentului pe transportul public local pentru cei care isi dau copii la invatamant privat la Scoala Americana ?
Adica un cetatean care gaseste 20000 de dolari pe an ca sa isi scolarizeze copii la Scoala Americana, are pretentia ca Primaria Voluntari sa inteleaga ca nu are 40 ron pentru plata unui abonament lunar ? Sa va mai spun ca dl. secretar de stat UDMR habar nu avea cat costa un abonament RATB, dar asta este alta poveste.
Ca atare am ras toate aceste chestiuni din lege; Cine vrea sa investeasca in invatamant privat, nu are de ce sa cerseasca bani de la statul roman adica de la contribuabili. Nu le putem finanta la infinit bunastarea.Nu avem bani sa bagam in scolile de stat care se prabusesc pentru copiii nostri insa avem bani sa le dam lor ?
Legat de invatamantul in limba maghiara, si pentru dorinta UDMR sa se invete Istoria si Geografia Romaniei in maghiara.
L-am intrebat pe secretarul de stat Kiraly, de ce pot sa invete de exemplu Biologia in maghiara si nu pot sa invete Istoria Romaniei ? Nu mi-a dat un raspuns elocvent ci doar bajbaieli cu drepturile lor ca minoritate...Asa ca am votat alaturi de senatorii care au propus eliminarea din proiectul legii educatiei nationale a invatarii Istoriei si Geografiei Romaniei in limba materna a minoritatii maghiare.
Adica sa ne intelegem bine.
Pe de o parte asa cum scriam aici http://www.urbaniulian.ro/2010/06/08/si-au-batut-joc-de-munca-noastra-la-codul-de-procedura-civila-m-am-abtinut-sa-votez-aceasta-forma-a-cpc/, parlamentarii UDMR nu rateaza nici un moment sa saboteze nu neaparat aceasta guvernare, insa voteaza chiar impotriva interesului romanilor, asa cum s-a intamplat in cazul faptului ca nu mai poti face recurs daca nu platesti sume uriase de bani catre avocati [ ca doar dl. deputat Mate sau dl. senator Frunda sunt avocati de succes... ] ; Nu doar ca ungurii de la CNCD [ Haller Istvan , Gergely Dezideriu.. ] ma condamna pentru ca discriminez minoritatile pentru ca le-am oferit locuri de munca [ vezi aici http://www.urbaniulian.ro/2010/06/02/tiganii-m-au-biruit-tapalaga-a-devenit-idolul-tiganilor-dupa-ce-maghiarii-si-pedelistii-din-cncd-au-hotarat-ca-senatorul-gagiu-nesimtit-urban-i-a-discriminat-pe-tigani-avand-un-discurs-anti-tigane/ ] , insa noi ce sa facem ?
Sa ne calcam pe constiinta pentru ce ? Pentru cine ? Pentru unii care atunci cand este vorba de interesul lor, tipa ca darama Guvernul [ si abia-i astept sa deschida scandalul aici!! ] iar cand este vorba de sustinere, isi bat joc de noi ?
Mai vreti si alte exemple ale "loialitatii" UDMR ? Iata :

DOCUMENT. Interpelare a deputatului PSD de Covasna, Horia Grama, in chestiunea hotararii de guvern privind stema comunei Ilieni

Singurul om politic roman din Covasna si Harghita care mai ia atitudine impotriva revizionismului maghiar

Deputatul PSD de Covasna, Horia Grama, a adresat la inceputul acestei luni o interpelare Primului Ministru Emil Boc in chestiunea hotararii de guvern privind adoptarea stemei comunei Ilieni.

i1844B
Sursa interpelarii o gasiti aici.

marți, 1 iunie 2010

FOTO DOCUMENT. Limba oficiala de stat in Covasna e maghiara! Limba romana are acelasi statut cu limba engleza!

Sfantu Gheorghe, judetul Covasna, Romania. Luna aprilie, anul de gratie 2010.
Primaria Sfantu Gheorghe afiseaza pe domeniul public acest banner, in mai multe locuri din oras, pentru a promova zilele orasului. Mai intai in limba maghiara si abia mai apoi in limba romana si limba engleza.
Inca o dovada a faptului ca in judetele Covasna si Harghita, ungurii au facut ca limba romana, limba oficiala a statului, sa aiba acelasi statut ca si limba engleza. Adica romanii traitori inca in cele doua judete au acelasi statut ca si turistii veniti in zona, iar autoritatile publice locale, controlate de organizatiile civice si politice maghiare, fac tot ce pot pentru a le comunica romanilor ca nu sunt doriti in zona si ca judetele Covasna si Harghita sunt "acasa" doar pentru unguri!