marți, 7 iunie 2011

Chinezii iau cu asalt sectorul energetic românesc


6 mai 2011, 08:37 | Autor: Florentina Bălăceanu | 2448 afişări

Cuvinte cheie: financiar, chinezi, sector energetic,

Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă vor fi construite cu ajutorul chinezilor

Foto: reuters

Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă vor fi construite cu ajutorul chinezilor

Mai multe companii de stat din China vor să investească în domeniul producţiei de energie din România, în proiecte de peste şase miliarde de euro. Chinezii se vor implica în proiecte nucleare, în construcţia de noi hidrocentrale şi termocentrale, precum şi în modernizarea minelor de cărbune.

În perioada 2006-2008, pe piaţa energetică locală aproape că nu exista trimestru în care o mare companie europeană să nu anunţe participarea într-un proiect uriaş în parteneriat cu statul sau iniţierea unuia nou, fie că era vorba de construcţia de termocentrale, de proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă sau de hidrocentrala de la Tarniţa-Lăpuşteşti.

Însă, din 2008 şi până în prezent, aceste proiecte au bătut pasul pe loc şi majoritatea investitorilor europeni s-au retras. Acest lucru a lăsat loc companiilor din China, atrase de mari proiecte în Uniunea Europeană şi încurajate de caracterul emergent al pieţei din România, unde estimările arată că, în următorii 20 de ani, consumul de energie va creşte cu peste 50%.

detaliihttp://www.adevarul.ro/financiar/Vin_chinezii_in_tot_sectorul_energetic_0_475153039.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu