Cătălin Ivan, liderul europarlamentarilor PSD / FOTO: PSD

”Vorbim zilnic în Parlamentul European despre construcţia europeană, despre solidaritate, despre unitate în diversitate, despre cultura comună europeană, despre ceea ce ne uneşte şi ne face să credem şi să luptăm pentru un viitor comun al tuturor celor 27 de popoare europene. În tot acest timp, un vicepreşedinte al aceluiaşi Parlament European ne vorbeşte, tot zilnic, despre segregare pe criterii etnice, despre ruperea unor teritorii aparţinând unui stat membru şi alipirea lor unui alt stat membru al aceleiaşi Uniuni, despre subminarea autorităţii unui stat în interiorul graniţelor sale. În nume personal dar şi în numele europarlamentarilor social-democraţi români, îi cer demisia din funcţia de vicepreşedinte a lui Laszlo Tokes!”, a declarat liderul delegaţiei PSD în plenul PE.

Protestul eurodeputatului român vine ca urmare a deciziei lui Tokes de a înfiinţa la Bruxelles o reprezentanţă a aşa-numitului ”Ţinut Secuiesc”, dar şi ca urmare a pretenţiilor autonomiste emise de-a lungul timpului de episcop în Parlamentul European. Europarlamentarul PSD a explicat că în cel mai scurt timp vor fi înaintate toate documentele necesare Conferinței Președinților, pentru a iniţia în regim de urgență procedura de demitere a lui Laszlo Tokes din funcţia de vicepreşedinte PE, cu speranţa că PDL va sprijini de această dată demersul.

Recent, la iniţiativa lui Cătălin Ivan, Grupul PSD din PE a iniţiat o scrisoare deschisă adresată preşedintelui acestui for, Jerzy Buzek, prin care toţi europarlamentarii români să ceară pe o singură voce nerecunoaşterea Biroului de Reprezentare a aşa-zisului ”Ţinut Secuiesc”. Singurii eurodeputaţi români care nu au semnat scrisoarea au fost cei din delegaţia PDL. ”Noi am vrut ca apelul nostru pentru nerecunoaşterea unei iniţiative sfidătoare, cu un puternic caracter şovin, anti-european şi profund anti-românesc, să fie unul cât mai ferm şi pe o singură voce. Cei de la PDL au sabotat acest demers prin care să dăm un semnal puternic în Parlamentul European. Iată, deci, cum înţeleg cei din partidul lui Băsescu, Boc şi Udrea să-i apere pe români”, declara atunci Ivan, subliniind că refuzul celor din PDL se explică prin faptul că aceștia l-au sprijinit pe Tokes să ocupe această înaltă funcție în PE.
Nu este pentru prima dată când Cătălin Ivan alege această formă inedită de protest în Parlamentul European. În luna octombrie din 2010, Ivan a purtat un tricou alb, pe care era inscripţionat un mesaj despre frauda "patronată" de Roberta Anastase la votul din Parlamentul României pe Legea Pensiilor.