marți, 7 iunie 2011

Republica Moldova vrea să importe 30% din consumul de gaze din România prin viitoarea conductă Iaşi-Ungheni, pentru a reduce dependenţa de Rusia

Republica Moldova vrea să importe 30% din consumul de gaze din România prin viitoarea conductă Iaşi-Ungheni, pentru a reduce dependenţa de Rusia

5 iunie 2011, 16:42 | Autor: Florentina Bălăceanu | 120 afişări

Cuvinte cheie: Romania, Republica Moldova, investitori, gaze, ,

Republica Moldova vrea să-şi conecteze sistemul de gaze cu cel românesc, pentru a reduce dependenţa de Rusia

Republica Moldova vrea să-şi conecteze sistemul de gaze cu cel românesc, pentru a reduce dependenţa de Rusia

Energia, industria, agricultura şi serviciile financiare sunt doar câteva dintre domeniile unde investitorii români pot face profituri frumoase în Republica Moldova, susţine vicepremierul de la Chişinău.

Reticenţa oamenilor de afaceri din România pentru plasarea investiţiilor la est de Prut trebuie să ia sfârşit, susţine vicepremierul Republicii Moldova, Valeriu Lazăr, care este şi ministru al Economiei. Aceasta deoarece economia moldovenească are un potenţial incredibil în foarte multe domenii unde evoluţia este abia la început, iar ţara vecină se luptă să reducă dependenţa comercială de Rusia.

„De exemplu, în sectorul agricol, potenţialul este uriaş, iar ruşii ne iau tot de pe câmp, pentru că ei nu produc ce avem noi. Până acum, am avut în acest domeniu doar relaţii comerciale de nişă cu România, care ar trebui extinse", a spus Lazăr, prezent la Bucureşti la un forum pe tema relaţiilor economice dintre cele două ţări, organizat de Finmedia.
El a vorbit şi despre piaţa serviciilor financiare din Republica Moldova, care este abia la început, despre potenţialul surselor regenerabile de energie, dar şi despre noul trend din rândul companiilor industriale de a-şi reloca producţia aici.

Facilităţi fiscale

Potrivit Doinei Cebotari, consilier pe probleme economice al premierului de la Chişinău, salariul mediu în Republica Moldova este de 190 de euro pe lună, cel mai mic dintre statele europene. Cota de impozit pe profit este zero, urmând ca, din 2012, aceasta să fie de 12%. În zonele libere nu se plătesc TVA şi taxe vamale, iar investitorii sunt protejaţi timp de zece ani de schimbările legislative. De asemenea, investiţiile de peste 10 milioane de dolari sunt scutite trei ani de impozit pe venit, iar cele de peste 20 de milioane de dolari beneficiază de această facilitate timp de patru ani.
Investiţiile româneşti în Republica Moldova au atins 100 de milioane de dolari, adică 8% din totalul investiţiilor străine. "Această sumă este modestă, o nimica toată pe lângă ce s-ar putea realiza. Este un nivel comparabil cu investiţiile moldoveneşti în România", a punctat Lazăr.
Cele mai importante companii româneşti pe piaţa din Moldova sunt BCR, Raiffeisen Leasing şi BT Leasing, Petrom şi Rompetrol - cu o cotă importantă pe piaţa de distribuţie a carburanţilor, precum şi furnizorul de instalaţii Romstal.

Conductă de gaze peste Prut

În ceea ce priveşte domeniul energetic, Republica Moldova vrea să-şi conecteze reţelele de electricitate şi de gaze cu cele ale României, în condiţiile în care întregul consum de gaze al ţării provine din Rusia.
„Nu cred că vom scăpa vreodată de dependenţa de gazele ruseşti, cum de altfel nu va putea nici UE. Dar vrem să reducem această dependenţă şi să ne asigurăm 20-30% din consumul de gaze din România. Ne uităm atent la toate proiectele de gaze ale României, cum ar fi AGRI sau Nabucco, pentru că unica noastră posibilitate să diversificăm sursele energetice este interconectarea cu sistemul românesc", a mai spus Lazăr.

Cele două ţări şi-au propus construirea unui gazoduct între Iaşi şi Ungheni, proiect care se află în faza finală a studiului de fezabilitate şi ar putea obţine bani europeni pentru implementare. Din valoarea totală de 19 milioane de euro a proiectului, aproximativ 7,5 milioane de euro ar putea veni de la UE. Conform planului, conducta ar trebui să fie funcţională în 2014.
Moldovenii analizează şi posibilitatea de a-şi stoca rezervele de gaze în România, în viitorul depozit de la Roman-Mărgineni.

Sursa: http://www.adevarul.ro/moldova/economie/Republica_Moldova_vrea_sa_importe_30-_din_consumul_de_gaze_din_Romania_prin_viitoarea_conducta_Iasi-Ungheni-pentru_a_reduce_dependenta_de_Rusia_0_493750910.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu