sâmbătă, 24 iulie 2010

Cu ocazia viitoarelor alegeri locale, PSD Covasna cere reciprocitate din partea UDMR

Social democraţii vor solicita un post de vicepreședinte al CJ și viceprimari la Sfântu-Gheorghe și Covasna. De asemenea, se dorește și un prefect român

Președintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, susține că la viitoarele alegeri locale vor milita ca UDMR să acorde în județ un post de vicepreședinte la Consiliul Județean (CJ), un viceprimar la Sfântu-Gheorghe și un viceprimar la Covasna, subliniind că în orașele unde comunitatea maghiară reprezintă sub 20% din populație, UDMR beneficiază de aceste posturi, oferite de partidele românești.

Horia Grama a declarat că așa cum UDMR are viceprimari în Cluj, sau vicepreședinți în alte județe din Transilvania, tot așa și ei în Covasna ar trebui să acorde comunității românești un post de vicepreședinte la Consiliul Județean, un viceprimar la Sf.Gheorghe și viceprimar la Covasna, localitate unde românii depășesc 30%.

„UDMR ar trebui să ne ofere acest lucru pe principiul reciprocității, pentru că ei beneficiază acolo unde au 15 – 20% de aceste posturi, la nivel local, dar când e vorba invers, nu sunt capabili să facă asemenea lucruri. UDMR ar trebui să ofere aceste posturi românilor, dacă are considerație față de această comunitate care în județul Covasna este peste 25%. Nu înțelegem de ce aici unde sunt majoritari ei nu sunt capabili să acorde aceste drepturi minorității”, a declarat Horia Grama.

În opinia parlamentarului social-democrat, acest pas din partea UDMR ar îmbunătăți foarte mult și relațiile interetnice, și s-ar trece peste veșnicele discuții și conflicte pe această temă.

Grama și-a exprimat speranța că Uniunea se va mai democratiza și membrii ei vor realiza că se află în România, și că statul român prin legile adoptate a acordat numeroase drepturi minorităților, în special celei maghiare, la un nivel peste media europeană.

PSD militează pentru un prefect român

În altă ordine de idei, un alt obiectiv pe care și l-a propus organizația PSD Covasna este obținerea unui prefect român, pentru că, spune președintele Horia Grama, în acest fel s-ar mai echilibra o scenă politică dominată de UDMR la nivel de județ.

Totodată, deputatul Horia Grama intenționează să îi transmită ministrului Vasile Blaga o interpelare în care îi solicită să verifice modul își face treaba prefectul Gyorgy Ervin, iar dacă este cazul să îl sancționeze conform legii.

Horia Grama a declarat că actualul prefect Gyorgy Ervin nu și-ar face datoria, atâta vreme cât a dat undă verde unor hotărâri ale Consiliului Local Sfântu-Gheorghe privind schimbarea de denumiri de străzi deși exista precedentul lucrului judecat.

Restructurări cu tentă etnică?

În alt context, Grama critică faptul că nu există niște criterii clare stabilite după care se va face restructurarea de personal la nivelul instituțiilor, și spune că are marea temere în Covasna acest proces va avea o tentă etnică

„Pe ce criterii se vor face aceste disponibilizări, nu ne-a spus nimeni. Se va face pe niște criterii subiective, pe criterii politice și chiar etnice aici în Covasna. Am marea temere că aceste disponibilizări vor avea și o tentă etnică și românii vor fi epurați din instituțiile publice”, a declarat Grama.

Potrivit acestuia, din ultimele informații pe care le știa, procentul etnic la nivelul în instituțiilor publice din județ era cam de 80% – 20%, la nivel de angajați, nu de lideri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu