Premierul din Capitală nu are cum cunoaşte mai bine problemele orădenilor decât primarul de Oradea. Aceeaşi situaţie e valabilă la nivel de judeţ şi apoi de regiune. Şi totuşi, alegătorii aşteaptă în continuare soluţii de la Bucureşti!
Un orădean spune că aceste speranţe deşarte ar trebui să înceteze şi are chiar soluţia. “Oamenii s-au lămurit că problemele locale nu pot avea decât soluţii locale. Acum, nimeni nu se mai îndoieşte de necesitatea înfiinţării Partidului Ardelenilor”, declară pentru BIHOREANUL. subinginerul Mircea Teaha, unul dintre iniţiatorii noii formaţiuni.
Jos România!
În septembrie 1998 când semna eseul “M-am săturat de România!”, jurnalistul Sabin Gherman a pus pe jar întreaga ţară. Ideea că un ardelean s-ar putea dezice de moravurile dâmboviţene marcate de peşcheşuri, cumetrii şi manelisme şi, în semn de protest, s-ar putea declara transilvănean în loc de român a incendiat clasa politică.
Pentru că promova împărţirea ţării pe regiuni după modelul european, acesta a fost acuzat de separatism şi trădare de ţară. Stinsă cu greu, vâlvătaia s-a reaprins patru ani mai târziu când, devenit politician, Gherman a pus bazele Ligii Transilvania Banat (LTB). Obsesia că ungurii vor lua Ardealul şi îl vor duce la Budapesta în sacoşe de Metro a tulburat până şi cele mai clare minţi, iar refuzul Curţii de Apel Bucureşti de a înregistra LTB ca primul partid politic regional i-a făcut pe mulţi aleşi să respire uşuraţi.
“Faptul că politicienii de la Bucureşti pierdeau teren, că foarte mulţi membri UDMR veneau spre noi iar Uniunea risca să nu mai prindă pragul de 5%, că oamenii priveau descentralizarea cu încredere pe motiv că problemele locale trebuie rezolvate în plan local a creat multă emoţie şi a culminat cu interzicerea înscrierii Ligii ca partid politic, la comandă politică”, povesteşte Mircea Teaha. Orădeanul a fost vicepreşedintele organizatoric al LTB, iar succesul de atunci îl face să creadă că un partid al ardelenilor, continuator al politicii de regionalizare, are şanse de succes.
Soluţie de criză
Subinginer de profesie, Mircea Teaha este unul dintre cei mai vechi oameni politici din Bihor. Fost deţinut politic, în perioada 1992-1998 a fost vicepreşedintele PNL Bihor. La scindarea partidului a trecut în Uniunea Forţelor de Dreapta (UFD), devenind membru în Consiliul Naţional, iar în perioada 2001-2003 a ocupat funcţia de vicepreşedinte organizatoric al LTB. După eşecul înscrierii Ligii ca partid politic a preferat să rămână o vreme în umbră dar, odată cu declanşarea crizei economice, a ajuns la părerea că ideea regionalizării trebuie reluată.
“Doar printr-o mai bună gospodărire în plan local vom reuşi să rezolvăm mai repede problemele economice. Toată lumea vorbeşte de criză, dar nimeni nu recunoaşte că banii adunaţi din taxe şi impozite sunt risipiţi. Spre exemplu, acum, când oamenii o duc atât de greu, e util să avem două instituţii, cea a Prefectului şi Consiliul Judeţean, care să se suprapună? Eu zic că nu!”, spune Teaha.
Convins că “banii ardelenilor trebuie să rămână în Ardeal”, bărbatul susţine că regionalizarea ar putea încuraja munca şi performanţa necesare pentru a putea crea bunăstarea economică.
continuarea în EBihoreanul
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu