Partidul Ardelenilor vrea auto-administrarea Transilvaniei şi Banatului / FOTO: Grup RC

Dirijorul Emil Aluaş este iniţiatorul Partidului Ardelenilor (PA), printre ai cărui co-fondatori mai apar profesorul Liviu Zăpârţan şi jurnalistul Sabin Gherman. Aluaş spune că nu doreşte “destrămarea României”, ci doar independenţă financiară pentru Ardeal şi Banat, scrie Ziua de Cluj.

Nu dorim să destrămăm România, dorim doar ca ardelenii şi bănăţenii să se auto-administreze economic şi financiar. Administraţiei centrale de la Bucureşti i-am da 7%, să se ocupe de politica externă, de politica monetară, iar în rest, să ne lase să ne administrăm singuri. Sunt convins că ne-am descurca mult mai bine economic. Cu siguranţă că noi n-am fi luat 25% din salariile oamenilor. Am discutat cu foarte mulţi mari oameni de afaceri din Cluj şi mi-au spus că nu mai vor să plătească impozit Bucureştiului, pentru că Bucureştiul nu face nimic pentru ei, nu se vede nimic. Bucureştiul nu se va schimba nici peste 1.000 de ani”, a declarat Aluaş. El susţine că auto-administrarea Ardealului şi Banatului ar fi în avantajul României.

Dâncu despre Partidul Ardelenilor: Nu ştiu dacă i-a venit rândul acestui proiect. Oricine mizează pe ardelenism nu va reuşi

Vasile Dâncu, membru al celebrului Grup de la Cluj din PSD, a comentat iniţiava formării unui Partid al Ardelenilor. Dâncu a recunoscut că este nevoie de reprezentare regională, dar a menţionat că un asemenea proiect trebuie spijinit pe credibilitate.

"Sondajele arată că este nevoie de instituţii politice noi, chiar şi partide politice. De asemenea, este nevoie de reprezentare locală în politică. Partidul Ardelenilor este o idee mai veche, care acum a fost revigorată. Este un proiect complicat, nu ştiu dacă i-a venit rândul. Este criză, iar crizele nu sunt propice pentru astfel de proiecte", a afirmat profesorul clujean.