miercuri, 13 octombrie 2010

Ministrul Laszlo Borbely ia partea Ungariei în cazul dezastrului ecologic: Unda de poluare a ajuns în România, dar nu există niciun pericol

Ministrul Laszlo Borbely ia partea Ungariei în cazul dezastrului ecologic: Unda de poluare a ajuns în România, dar nu există niciun pericol

Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a declarat marti ca unda de poluare provenita din Ungaria a ajuns in Romania, dar ca limitele de poluare sunt normale si ca apa este potabila.

“Unda a ajuns in Romania. Nu avem probleme. Tinem legatura cu oficialitatile din Ungaria. O echipa de experti de la Apele Romane si Agentia de mediu se va deplasa in Ungaria si timp de trei zile vor discuta la fata locului care este situatia”, a declarat ministrul la Realitatea TV, mentionand ca PH-ul este 7,73, iar valoarea maxima admisa este de 8,5.

Borbely a mai spus ca la Luxemburg va avea loc un Consiliu de mediu unde se va discuta despre Ungaria.

“La Luxembrug voi cere sa fie inclusa pe lista substantelor periculoase si aceasta substanta, am constatat ca nu este considerata periculoasa si sa fie un sistem de monitorizare si interventie mai rapida din partea UE”, a completat ministrul.

Ministrul a tinut sa precizeze ca atat el, cat si institutiile specializate au spus de la inceput ca romanii nu trebuie sa isi faca griji referitor la calitatea apei Dunarii.

În 8 octombrie, Borbely declara că poluarea nu va afecta România

“In momentul de fata, deja in partea ungara, cand a ajuns la Dunare, s-a redus ph-ul la o limita suportabila si cand ajunge in Romania nu va mai fi problema de contaminare”, a afirmat Borbely în data de 8 octombrie.

Cu toate acestea, Dunărea a fost serios poluată în Ungaria de către deversările cu metale grele. Imagini publicare de Daily Mail arată o Dunăre vizibil afectată de poluare, iar grupul environmentalist “World Wildlife Fund” a declarat astăzi că deţine dovezi asupra faptului că rezervorul de metale grele avea scurgeri toxice încă din luna iunie a acestui an.

Opt persoane au murit si peste 100 sunt ranite dupa accidentul ecologic din Ungaria.

Ziare.com, NapocaNews

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu