O analiză a cotidianului Ziua de Cluj pe marginea noii legi a educaţiei, care va fi asumată de guvernul Emil Boc, ne dezvăluie adevărata faţă a parlamentarilor ardeleni, mai ales a celor din PD-L. Noua lege, care va permite minorităţilor să studieze materiile istorie şi geografie în limba maternă, este susţinută de către deputaţii PD-L şi UDMR, şi respinsă de către cei de la PSD şi PNL.
Ce spun deputaţii portocalii, care pe de o parte se lovesc cu cărămida patriotismului în piept, iar pe de altă parte fac fără remuşcări jocul iredentiştilor maghiari:
Mihail Hărdău, senator (fost ministrul al Educaţiei)
Este de acord cu toate prevederile, cu excepţia modificărilor privind clasele şcolare, unde susţine că nu este specialist şi nu se pronunţă. Susţine manualele speciale de limba română doar la şcolile din comunităţile în care trăiesc exclusiv etnici minoritari. În celelalte cazuri consideră “excesivă şi chiar jignitoare” recurgerea la astfel de manuale. Este pentru limitarea puterii sau chiar desfiinţarea inspectoratelor şcolare. “Profesorii trebuie să stea în poziţie de drepţi în faţa consumatorului, a părintelui, a comunităţii şi nu în faţa inspectorului şcolar, numit politic, care îi dă calificative şi sporuri salariale”, a spus Hărdău. Susţine limitarea ocupării funcţiei de rector la un singur mandat. “Avem rectori matusalemici, care nu se mai dau duşi acasă, doar din interese pecuniare mărunte. Este o jignire la adresa comunităţii academice”, a afirmat Hărdău.
Şerban Rădulescu, senator (fondator al Fundatiei Crestin Democrate din PD-L, conduse de Ministrul de Externe şi agentul SIE Teodor Baconschi)
Este de acord cu toate prevederile proiectului de lege, deşi nu se pronunţă asupra modificărilor aduse ciclurilor de studii. “Nu contează în ce limbă se învaţă, important este să fie studiate cât mai bine toate materiile, indiferent de etnia elevului”, a apreciat Rădulescu. El condiţionează desfiinţarea şi comasarea şcolilor de asigurarea prealabilă a transportului pentru elevi.
Daniel Buda, deputat (ascensiunea politică i se datorează fostului primar Gheorghe Funar, care l-a angajat în primăria Cluj. Devenit avocat şi lider al PD-L Cluj, a semnat în iarna anului 2009 un pact electoral în extremiştii de la PCM şi Traian Băsescu. Fostul avocat al trustului de presă şantajist Gazeta)
Susţine toate prevederile legii, inclusiv cea privind rearanjarea anilor de studiu preuniversitari, problemă asupra căreia îşi declină competenţa, dar mizează pe priceperea ministrului Educaţiei. Acceptă dreptul ministrului Educaţiei de a revoca un rector, dar numai motivat de ieşiri din legalitate a ocupantului funcţiei. “Atâta vreme cât universitatea este o instituţie tutelată cu bani de la stat sau chiar dacă e privată, dar se supune reglementărilor impuse de stat, nu-i poţi răpi statului un minim instrument de control”, consideră Buda.
Petru Călian, deputat (fost deputat PRM, apropiat al lui Gheorghe Funar, patronul fabricii de mobilă Modena şi implicat într-un recent scandal de prostituţie. Deputatul Călian obişnuia să nu plătească serviciile prestate de fetele de la Nana Club)
Este de acord cu predarea istoriei şi geografiei în limba minorităţilor, dar nu se pronunţă asupra manualelor speciale de limba română. Este de acord cu desfiinţarea şi comasarea şcolilor, ca şi cu discriminarea pozitivă a şcolilor minorităţilor. “Când eram în clasele V-VIII, eu mergeam pe jos opt kilometri ca să învăţ în clase cu mai mulţi elevi”, s-a mândrit Călian. Nu se pronunţă asupra modificărilor ciclurilor de studii. Nu este de acord cu structura consiliilor de administraţie şi consideră că profesorii şi părinţii ar trebui să aibă pondere mai mare, altfel există riscul politizării şcolii. Tot riscul politizării îl determină pe Călian să respingă şi posibilitatea revocării rectorilor de către ministrul de resort. În ciuda amendamentelor personale, la nevoie, va susţine guvernul în adoptarea acestei legi.
Adrian Gurzău, deputat (absolvent de teologie, presedinte execultiv al Asociatiei Cultural Patriotice Avram Iancu!)
Nu se pronunţă asupra niciunei prevederi a proiectului noii legi. “Nu sunt specialist şi nu vorbesc unde nu mă pricep. Dar îmi susţin guvernul”, a fost singurul comentariu al lui Gurzău. (n.r.: Adrian Gurzău este deputat, nu membru al Guvernului. Această funcţie îl obligă să voteze legile acestei ţări. Daca nu e specialist în votatul de legi, îi sugerăm să se lase de politică şi să se ocupe de vopsit locomotive )
NapocaNews, Ziua de Cluj
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu