joi, 19 august 2010

Aurelian Pavelescu cere Ungariei să restituie bunurile Fundaţiei Gojdu

Preşedintele PNŢCD, Aurelian Pavelescu, a anunţat, marţi, la Cluj, că partidul său repune în discuţie problema Fundaţiei Gojdu şi recuperarea bunurilor acesteia de la statul ungar.

Pavelescu a precizat că pentru demersurile sale va avea şi o întâlnire cu ÎPS Bartolomeu Anania, mitropolitului Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. “O întâlnire pe care o să o am astăzi cu ÎPS Bartolomeu Anania are drept scop informarea mitropolitului de la Cluj că PNŢCD va repune problema Fundaţiei Gojdu şi va relua demersurile pentru restituirea bunurilor aflate în Ungaria, dar şi pe teritoriul României”, a declarat Pavelescu. Liderul PNŢCD a lansat şi un apel către ministerul de Externe şi Preşedinţia României.

“Fac apel la ministrul de Externe, Teodor Baconschi, la preşedintele României, Traian Băsescu, să pună în operă tratatul din 1937 prin care Ungaria se obliga să cedeze către statul român, în vederea restituirii, bunurile fundaţiei de pe teritoriul statului ungar. Fac apel către ministrul de Externe să ceară Guvernului ungar să respecte tratatul din 1937 care a fost ratificat de parlamentele celor două ţări”, a subliniat Aurelian Pavelescu. Pavelescu susţine valoarea bunurilor Fundaţiei Gojdu se ridică la circa 6-7 miliarde de euro. El a mai spus că, de asemenea, îşi propune să recupereze simbolic şi politic memoria fostului lider ţărănist Ion Raţiu şi a familei sale, precum şi a altor lideri ţărănişti. El a avut o întâlnire şi cu Indrei Raţiu, fiul liderului ţărănist.
“Ion Raţiu a fost marginalizat pe nedrept şi a venit momentul ca memoria lui, a familei Ion Raţiu trebuie să fie recuperată, nu numai simbolic, ci şi politic, pentru că ceea ce a însemnat Raţiu după 1990 reprezintă un reper pentru linia politică a PNŢCD. Această linie politică Ion Raţiu va trebui recuperată pe mai departe. Am prezentat scuze familiei Raţiu, în calitate de preşedinte al PNŢCD, pentru nedreptăţile făcute lui Ion Raţiu de partid după 1990″, a spus Pavelescu. El a spus că în urma discuţiilor cu Indrei Raţiu, PNŢCD şi Fundaţia Ion Raţiu vor avea o serie de colaborări.

Aurelian Pavelescu (foto) s-a arătat nemulţumit şi de faptul că în Cluj-Napoca nu există busturi ale marilor înaintaşi ţărănişti. “Îmi exprim regretul şi protestul pentru faptul că în capitala Ardealului, la Cluj, nu există un bust al lui Iuliu Maniu, Corneliu Coposu sau Ion Raţiu. Este dovadă nerecunoştinţei celor care s-au perindat la putere în Cluj faţă de valorile românilor. Această încercare de a trimite în uitare mari personalităţi ale României, dar şi de talie europeană, este inacceptabilă pentru PNŢCD şi dovedeşte că la Cluj nu s-a făcut politică naţională, nu s-a făcut politică în interesul românilor”, a afirmat Aurelian Pavelescu.

Dan Ban

Sursa: Napocanews

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu