sâmbătă, 21 august 2010

Un colţ din salina de la Praid a ajuns la Braşov FOTOGALERIE

  • Teodora Nicolae

Vizitele la salină vă scapă de afecţiunile respiratorii, foto:  Stelian Grăjdan

Vizitele la salină vă scapă de afecţiunile respiratorii, foto: Stelian Grăjdan

Sarea de la Salina din Bartolomeu este adusă de la Praid şi din Slănic Prahova. Braşoveni de toate vârstele se pot trata de afecţiunile respiratorii, exact ca la Praid. Prevăzută cu locuri de joacă pentru copii şi ceainărie pentru adulţi, salina Bucur este vizitată de tot mai mulţi braşoveni.

Chiar dacă, pe timp de vară, vizitele la mare sunt echivalente cu cele de la salină, braşovenii care nu-şi permit vacanţe pe litoral aleg să-şi trateze afecţiunile respiratorii la salinele artificiale. Salina este locul ideal pentru tratarea problemelor de respiraţie, dar şi pentru relaxare.

În Braşov există două astfel de saline: Salina Bucur şi Grota Salină. Cu un interior intim, salinele oferă nenumărate posibilităţi de petrecere a timpului acordat sedinţei terapeutice. De exemplu, la salina Bucur, copiii se pot juca în voie baschet, se pot da pe tobogan sau în leagăn.


Îmi place foarte mult aici, pentru că pot să mă dau în leagăn şi să mă joc. Nu mă plictisesc niciodată, iar buni spune că e bine pentru sănătatea mea să vin să mă joc aici", ne-a spus Ioana Mănăsturean, în vârstă de numai cinci ani.


Pentru ca părinţii şi bunicii care vin cu cei mici la tratament să nu se plictisească, în Salina Bucur a fost amenajată şi o ceainărie, care oferă o gamă largă de ceaiuri naturiste, dar şi ceaiuri de fructe pentru copii, cu preţuri între doi şi cinci lei.


Acesta este al doilea an când vin cu nepoţica mea aici, din cauza unor bronşite care se tot repetau de-a lungul anilor. În fiecare an merge la mare şi după aceea vine la salină şi pot spune că sedinţele chiar au dat rezultate. Cred că salina este binevenită în Braşov. Vin foarte mulţi oameni aici şi copii, şi tineri, dar şi oameni în vârstă" , a spus Ileana Bănică, o pensionară de 62 de ani.

Poate fi închiriată

Salina din Bratolomeu poate fi închiriată de doritori. Cu o capaciatea de 25 de adulţi şi 15 copii, cei care vin la salină au parte de beneficii nenumărate. „Foarte interesant este că toţi cei care vin aici, revin. A fost chiar şi o petrecre pentru copii. Salina a fost închiriată pentru două-trei ore şi copiii s-au distrat de minune", a spus Gigi Cârstea, administratorul salinei.


O şedinţă la Salina Bucur costă 10 lei, în intervalul orar 9.00 - 15.00, şi 12 lei, după ora 15.00. Un abonament de 15 şedinţe costă 80 de lei, între 9.00 şi 15.00, şi 110 lei, între 15.00 şi 21.00. „Salina este mult mai aglomerată pe timp de iarnă. Este dotată cu umidificator, iar căldura vine din pardoseală", a mai spus Gigi Cârstea.

Continuare: http://www.adevarul.ro/locale/brasov/Un_colt_din_salina_de_la_Praid_a_ajuns_la_Brasov_0_320968017.html

joi, 19 august 2010

"SA NE FACEM CA MUNCIM", deziva prefectului de Covasna, Gyorgy Ervin. In bataie de joc, Prefectura Covasna mi-a expediat de doua ori aceeasi adresa!






Prefectul judetului Covasna mi-a expediat de doua ori aceeasi adresa, mimand ca isi face datoria pentru care este platit atat de gras din fonduri publice


La sfarsitul lunii mai 2010 l-am sesizat pe reprezentantul Guvernului Romaniei in judetul Covasna, prefectul Gyorgy Ervin (fost membru UDMR si sustinut in aceasta functie de catre formatiune maghiara!) in legatura cu o noua situatie in care administratia publica locala din Covasna, de aceasta data Consiliul Judetean Covasna, condus de un alt UDMR-ist pe nume Tamas Sandor, utilizeaza in spatiul public inscriptii ilegale in care limba maghiara, limba minoritatii, apare inaintea limbii oficiale de stat in Romania, limba romana. De aceasta data este vorba de bannerul de promovare al "Anului artelor plastice in Covasna" instalat de CJ Covasna in centrul municipiului Sfantu Gheorghe (detalii aici).
Prin adresa nr. 7900/01.07.2010 reprezentatul Guvernului Emil Boc in judetul Covasna, prefectul Gyorgy Ervin, trimite petitia subsemnatului Consiliului Judetean Covasna, fara sa se pronunte asupra ilegalitatii sau a legalitatii situatiei si solicita CJ Covasna sa verifice cele semnalate de mine si sa dispuna masurile legale ce se impun. Frumos, nu?

Raspunsul CJ Covasna vine destul de repede, prin adresa nr. 6950/07.07.2010. Adresa semnata de catre presedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, face referire la HG nr. 1206/2001 si drepturile minoritatilor nationale si concluzioneaza ca in acest caz legea este respectata intrucat acel banner este inscriptionat atat in limba romana cat si in limba maghiara. Inutil sa mai adaug faptul ca eu nu reclamasem faptul ca acel banner nu ar fi fost inscriptionat si in limba romana ci am sesizat doar faptul ca, in mod ilegal, este inscriptionat mai intai in limba maghiara si abia mai apoi in limba romana, "detaliu" pe care Tamas Sandor se face ca nu il intelege. De remarcat faptul ca desi CJ Covasna a raspuns in data de 7.07.2010 Prefectura Covasna imi comunica raspunsul abia in data de 22.07.2010, adica dupa mai bine de doua saptamani!

Pentru cam refuzat sa inghit acest teatru de oligofreni in care ditamai prefectul, Gyorgy Ervin, se face sa aplica legea iar ditamai presedintele de consiliu judetean, Tamas Sandor, se face ca nu intelege ce anume am sesizat, am adresat Prefecturii Covasna o noua sesizare in care am cerut cat se poate de lipede sa mi se comunice ce anume va face Prefectura Covasna in urma raspunsului idiot al CJ Covasna, pentru ca legea sa fie respectata in acest caz. Stupefactie! Prin adresa nr. 11423/12.08.2010 Prefectura Covasna imi comunica, sec, pentru a doua oara consecutiv aceeasi adresa a CJ Covasna, nr. 6950/07.07.2010.

O institutie a statului, Prefectura judetului Covasna, isi bate joc pe fata de un cetatean care ii adreseaza o petitie si semnalaza o incalcare a legii. Un inalt functionar public, platit cu un salariu gras ca sa vegheze ca legile si Constitutia Romaniei sunt respectate, isi bate joc de un cetatean caruia Constitutia Romaniei ii garateaza dreptul la petitionare.
Sunt siderat! Se pare ca nesimtirea prefectului judetului Covasna, Gyrogy Ervin (foto), nu are limite. Sa aservesti o instutie a statului intereselor de grup ale liderilor UDMR din Covasna se numeste simplu constituire de grup mafiot. Sa nu iti dai seama ca esti doar un efemer functionar al unei institutii publice si ca nu poti sa tarasti o institutie in asemenea mizerii inseamna ca esti mai limitat intelectual decat un sobolan!

Vezi si http://tanasadan.blogspot.com/2008/11/prefectul-gyorgy-ervin-baronul-local.html

COVASNA. Sac fara fund pentru sensibilitatile maghiarilor. Primaria Moacsa cheltuie 15.000 de lei pentru inca o poarta secuiasca!

Conform ziare.com, Primăria Moacşa marchează intrarea din Pădureni cu o poartă secuiască

Autorităţile locale din Moacşa nu par a fi afectate de criză, acestea plănuind amplasarea unei porţi secuieşti la intrarea din zona turistică Pădureni. O poartă secuiască din lemn, cu dimensiuni de şapte metri înălţime şi patru metri lăţime, va fi postată la intrarea de la Pădureni, pentru a marca specificul secuiesc al localităţii. Potrivit secretarului comunei Moacşa, Fegyver Rózália, administraţia locală a scos din bugetul local 15.000 de lei pentru achiziţionarea porţii, urmând ca aceasta să fie inaugurată în data de 28 august în prezenţa mai multor reprezentanţi ai Consiliului Judeţean.

Primaria Sfantu Gheorghe mai cheltuie si ea 20.000 de lei tot pentru o poarta secuiasca, conform ziare.com.

Aurelian Pavelescu cere Ungariei să restituie bunurile Fundaţiei Gojdu

Preşedintele PNŢCD, Aurelian Pavelescu, a anunţat, marţi, la Cluj, că partidul său repune în discuţie problema Fundaţiei Gojdu şi recuperarea bunurilor acesteia de la statul ungar.

Pavelescu a precizat că pentru demersurile sale va avea şi o întâlnire cu ÎPS Bartolomeu Anania, mitropolitului Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. “O întâlnire pe care o să o am astăzi cu ÎPS Bartolomeu Anania are drept scop informarea mitropolitului de la Cluj că PNŢCD va repune problema Fundaţiei Gojdu şi va relua demersurile pentru restituirea bunurilor aflate în Ungaria, dar şi pe teritoriul României”, a declarat Pavelescu. Liderul PNŢCD a lansat şi un apel către ministerul de Externe şi Preşedinţia României.

“Fac apel la ministrul de Externe, Teodor Baconschi, la preşedintele României, Traian Băsescu, să pună în operă tratatul din 1937 prin care Ungaria se obliga să cedeze către statul român, în vederea restituirii, bunurile fundaţiei de pe teritoriul statului ungar. Fac apel către ministrul de Externe să ceară Guvernului ungar să respecte tratatul din 1937 care a fost ratificat de parlamentele celor două ţări”, a subliniat Aurelian Pavelescu. Pavelescu susţine valoarea bunurilor Fundaţiei Gojdu se ridică la circa 6-7 miliarde de euro. El a mai spus că, de asemenea, îşi propune să recupereze simbolic şi politic memoria fostului lider ţărănist Ion Raţiu şi a familei sale, precum şi a altor lideri ţărănişti. El a avut o întâlnire şi cu Indrei Raţiu, fiul liderului ţărănist.
“Ion Raţiu a fost marginalizat pe nedrept şi a venit momentul ca memoria lui, a familei Ion Raţiu trebuie să fie recuperată, nu numai simbolic, ci şi politic, pentru că ceea ce a însemnat Raţiu după 1990 reprezintă un reper pentru linia politică a PNŢCD. Această linie politică Ion Raţiu va trebui recuperată pe mai departe. Am prezentat scuze familiei Raţiu, în calitate de preşedinte al PNŢCD, pentru nedreptăţile făcute lui Ion Raţiu de partid după 1990″, a spus Pavelescu. El a spus că în urma discuţiilor cu Indrei Raţiu, PNŢCD şi Fundaţia Ion Raţiu vor avea o serie de colaborări.

Aurelian Pavelescu (foto) s-a arătat nemulţumit şi de faptul că în Cluj-Napoca nu există busturi ale marilor înaintaşi ţărănişti. “Îmi exprim regretul şi protestul pentru faptul că în capitala Ardealului, la Cluj, nu există un bust al lui Iuliu Maniu, Corneliu Coposu sau Ion Raţiu. Este dovadă nerecunoştinţei celor care s-au perindat la putere în Cluj faţă de valorile românilor. Această încercare de a trimite în uitare mari personalităţi ale României, dar şi de talie europeană, este inacceptabilă pentru PNŢCD şi dovedeşte că la Cluj nu s-a făcut politică naţională, nu s-a făcut politică în interesul românilor”, a afirmat Aurelian Pavelescu.

Dan Ban

Sursa: Napocanews

Inpolitics: PC: „Ministrul Cseke Attila e vinovat pentru moartea bebelusilor”

Articol din Inpolitics.ro

Ministrul Sanatatii Cseke Attila trebuie sa isi dea demisia deoarece este in mod direct vinovat pentru dezastrul de la Maternitatea Giulesti si pentru moartea micutilor nevinovati prin subfinantarea sistemului sanitar, sustine vicepresedintele PC, Bogdan Diaconu, intr-un comunicat de presa remis redactiei.

„Toti ministrii UDMR sunt incompetenti”

„Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, trebuie să-şi dea demisia pentru că este direct vinovat de dezastrul de la Maternitatea Giuleşti şi de moartea micuţilor nevinovaţi prin subfinanţarea sistemului sanitar. Cseke Attila este cel mai prost ministru al Sănătăţii pe care l-a avut România şi este o ameninţare la adresa sănătăţii publice.
De altfel, toţi miniştrii UDMR sunt incompetenţi şi inconştienţi. Ministrul Sănătăţii se ocupă cu autonomia şi cu defilările la Ziua Maghiarilor în loc să aibă grijă de sănătatea românilor. Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, se ocupă cu vânzarea urşilor din munţii României în loc să aibă grijă să nu mai fie defrişate pădurile şi să ia măsuri împotriva inundaţiilor. Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, lasă monumentele româneşti în paragină, dar are bani pentru manifestările secuilor, prezentate exclusiv în limba maghiară. Cât despre vicepremierul Marko Bela, care are responsabilităţi în educaţie, prima grijă a acestuia este să trimită scrisori în limba maghiară inspectoratelor şcolare şi să obţină predarea istoriei şi geografiei României în limba maghiară”, precizeaza Diaconu. (R.Gheorghe)

Slujba Shimbarii la Fata la romanii timoceni din Isacova


Isacova
In 18 august, la Isacova in Timocul sau Valea Timocului este o regiune situată în nordul peninsulei Balcanice (în estul Serbiei şi nord-vestul Bulgariei), de-a lungul văii râului Timoc şi în zonele montane adiacente acesteia. Este formată din judeţele sârbeşti Branicevo, Morava de Est, Bor şi Zaiecar, precum şi regiunea bulgară Vidin. În această regiune trăieşte o importantă populaţie românească, numită de către slavi drept "vlasi" (valahi, vlahi). 
', CAPTION, 'Timoc',BELOW,RIGHT, WIDTH, 300, FGCOLOR, '#CCCCFF', BGCOLOR, '#333399', TEXTCOLOR, '#000000', CAPCOLOR, '#FFFFFF', OFFSETX, 10, OFFSETY, 10);" onmouseout="return nd();">Timoc, in prezenta Episcopului Daniel Partosanu, Episcop al Romanilor din Serbia al parintelui Boian Alexandrovici, Protopop de Dacia Ripensis, al Ipodiaconului El Bobului si a inca trei preoti romani din Voivodina, alaturi de peste o suta de romani timoceni din zona, s-a slujit liturghia Schimbarii la Fata pe stil vechi, transmite
Romanian Global News.
PS Daniil cu micile ajutoare

Adunati in a doua biserica romaneasca din Timocul sau Valea Timocului este o regiune situată în nordul peninsulei Balcanice (în estul Serbiei şi nord-vestul Bulgariei), de-a lungul văii râului Timoc şi în zonele montane adiacente acesteia. Este formată din judeţele sârbeşti Branicevo, Morava de Est, Bor şi Zaiecar, precum şi regiunea bulgară Vidin. În această regiune trăieşte o importantă populaţie românească, numită de către slavi drept "vlasi" (valahi, vlahi). 
', CAPTION, 'Timoc',BELOW,RIGHT, WIDTH, 300, FGCOLOR, '#CCCCFF', BGCOLOR, '#333399', TEXTCOLOR, '#000000', CAPCOLOR, '#FFFFFF', OFFSETX, 10, OFFSETY, 10);" onmouseout="return nd();">Timoc, proaspat vopsita pe afara, dar inca nepictata, romanii timoceni au ascultat cu bucurie si piosenie slujba inaltului ierarh si a preotilor, tinuta in limba lor materna, limba romana.
Au fost prezenti lideri ai romanior timoceni printre care Dusan Parvulovic, Directorul Federatiei Romanilor din Serbia, Dragan Demici, Vicepresedinte al Partiei Democrate Romanilor din Serbia si Zavisa Jurj, presedinte al Asociatiei „Ariadnae Filum”. Au fost prezenti si reprezentanti ai diasporei romanilor timoceni din Elvetia, iar copiii lor care canta si in biserica romaneasca din Zurich, au cantat in biserica de acasa, din Isacova.
In 19 august aceeasi slujba a fost facuta in biserica romaneasca de la Malainita.

', CAPTION, 'Romanian Global News',BELOW,RIGHT, WIDTH, 300, FGCOLOR, '#CCCCFF', BGCOLOR, '#333399', TEXTCOLOR, '#000000', CAPCOLOR, '#FFFFFF', OFFSETX, 10, OFFSETY, 10);" onmouseout="return nd();">Romanian Global News reaminteste ca in Timocul sau Valea Timocului este o regiune situată în nordul peninsulei Balcanice (în estul Serbiei şi nord-vestul Bulgariei), de-a lungul văii râului Timoc şi în zonele montane adiacente acesteia. Este formată din judeţele sârbeşti Branicevo, Morava de Est, Bor şi Zaiecar, precum şi regiunea bulgară Vidin. În această regiune trăieşte o importantă populaţie românească, numită de către slavi drept "vlasi" (valahi, vlahi). 
', CAPTION, 'Timoc',BELOW,RIGHT, WIDTH, 300, FGCOLOR, '#CCCCFF', BGCOLOR, '#333399', TEXTCOLOR, '#000000', CAPCOLOR, '#FFFFFF', OFFSETX, 10, OFFSETY, 10);" onmouseout="return nd();">Timoc au fost peste 80 de biserici si 17 manastiri romanesti. Ele au fost distruse sau preluate de Biserica Ortodoxa Sarba de-a lungul ultimilor 180 de ani.

Lansare de carte la Negotin in Timoc: “O tara inconjurata de romani”

Nigotin, Timoc, Serbia/Romanian Global News/joi, 19 august 2010/ - Pe 20 august, orele 12:00, la Nigotin, Agenţia de presă TimocPress, Fundaţia SCRISUL ROMÂNESC, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional DOLJ şi TELE U Craiova vă asteapta la lansarea cărţii “O tara inconjurata de romani” – Reacţii jurnalistice la problematica românilor din jurul graniţelor a scriitorului şi jurnalistului craiovean Liviu Andrei. Evenimentul editorial va fi găzduit de sala de conferinţe a Comitetului pentru Drepturile Omului Nigotin.

Constituită într-un document obiectiv şi necesar, cartea conţine interviuri de marcă extrase din talk-show-ul Verba Volant şi din emisiunea informativă Reportajul Săptămânii, ambele difuzate la postul de televiziune Tele U Craiova.

Mai mult, prin publicarea acestor interviuri, „reacţiile” s-au transformat în luari de poziţie.Fiind, de altfel, şi prima realizare de gen, cartea tratează pe larg situaţia tuturor românilor din jurul graniţelor. Un loc aparte îl ocupă însă problematica vlahilor/românilor din Timocul sârbesc. De altfel, scriitorul şi jurnalistul Liviu Andrei cunoaşte prin deplasări în teren, realitatea concretă în care convieţuieşte minoritatea română din fosta Iugoslavie.

Aşadar, cartea oferă o imagine obiectivă asupra problematicii acestei minorităţi, cu obsevaţia că atitudinea autorităţilor belgrădene faţa de conaţionalii noştri din Voivodina (Banatul sârbesc) diferă totalmente faţă de românii din Timoc. Această carte este rezultatului jurnalismului fără compromisuri. Astfel, distinşii Tudor Nedelcea, Dan Lupescu, Valentin Băluţoiu, Sorin Fira, Duşan Pârvulovici, Milan Anghel Cosoveanu şi – nu în ultimul rând – Boian Alexandrovici sunt cei alături de care am aprins flacăra românismului, într-un mic platou de televiziune. Alături de autor, prezentarea cărţii va fi făcută de: DUŞAN PÂRVULOVICI – Director Federaţia Rumânilor din Serbia. Preşedinte Comitetul pentru Drepturile Omului Negotin. Director TimocPress. DAN LUPESCU – Director Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional DOLJ. BOIAN ALEXANDROVICI – preot paroh de Malainiţa şi Remesiana, protopop al Protopiatului Dacia Ripensis.

Romanian Global News

miercuri, 18 august 2010

UNGARIA MARE SI DROGURI in tabara extremistilor maghiari de la Gheorgheni finantata cu fonduri publice de CJ Harghita!

Agentia de presa Medifax transmite:

Doi participanţi la Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal, prinşi cu droguri pe care voiau să le vândă


Doi adolescenţi din Târgu Mureş, participanţi la Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal ("Erdely Magyar Ifiak" - EMI), desfăşurată săptămâna trecută în apropierea oraşului Gheorgheni, au fost prinşi cu droguri pe care intenţionau să le comercializeze.

Şeful Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate (SCCO) Harghita a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă organizată la sediul Poliţiei Judeţene din Miercurea Ciuc, că sâmbăta trecută s-a primit o sesizare de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, conform căreia în cadrul taberei EMI un tânăr a încercat să comercializeze fragmente vegetale, suspecte a fi droguri. Poliţiştii antidrog au mers în tabără şi, cu sprijinul poliţiştilor din Gheorgheni, au identificat doi tineri de 16 şi 17 ani, ambii din Târgu Mureş, care deţineau în vederea comercializării şi a consumului propriu cantitatea de 67,3 de grame de cannabis.
Sursa: Mediafax

Tabara extremistilor maghiari de la Gheorgheni a fost finantata de catre Consiliul Judetean Harghita, condus de catre UDMR-istul Borboly Csaba (foto), un mare promotor pe bani publici al revizionismului maghiar si al reinvierii Ungariei Mari.

Vezi si http://tanasadan.blogspot.com/2010/08/in-harghita-tabara-paramilitara.html

http://tanasadan.blogspot.com/2010/08/document-fonduri-publice-pentru.html

SEMNAL DE ALARMA. Singurul teatru romanesc din judetul Covasna risca sa fie inchis. Teatrul maghiar pe lista privilegiatilor!

Directorului Teatrului Andrei Muresanu din Sfantu Gheorghe, Horatiu Mihaiu (foto), trage un semnal de alarma cu privire la iminenta inchidere a singurului teatru romanesc din judetul Covasna

Teatrul Andrei Muresanu se afla in subordinea Consiliului Local Sfantu Gheorghe, controlat in totalitate de UDMR si PCM, si deci la discretia totala a comunitatii maghiare din oras care nu pare deloc interesata sa salveze de la inchidere singura institutie de acest gen din judetul Covasna.
Datorita reducerilor de costuri impuse administratiilor locale prin Ordonanta nr. 63/2010, TAM este nevoit sa reduca numarul de salariati de la 41 la 36.

Teatrul maghiar Tamasi Aron se afla pe lista privilegiatilor

Din nefericire TAM nu se regaseste pe lista celor 37 de institutii de cultura din toata tara care nu vor fi nevoite sa isi reduca cheltuielile. Potrivit acestei liste, o serie de institutii de acest gen din tara sunt ferite de efectele Ordonantei 63/2010m pe aceasta lista figurand si numele Teatrului Tamasi Aron, teatrul maghiar din Sfantu Gheorghe.

„Nu înţeleg logica acestei liste. Adică dacă un teatru e catastrofal, e scutit de reduceri de cheltuieli doar pentru că e înfiinţat înainte de 1989 şi nu prin Consiliul Local, iar un teatru cu rezultate excelente înfiinţat recent îl desfiinţăm doar pentru că aparţine de un Consiliu Local? Am înţeles mereu măsurile luate împotriva crizei, dar de data aceasta nu cred că e corect. Care e raţiunea acestei discriminări între teatre, asta aş vrea să se explice. Este un act eroic ce se întâmplă cu TAM, un teatru cu rezultate incredibile an de an, chiar dacă e într-o situaţie de avarie. TAM este competitiv cu teatre cu peste 100 de angajaţi din ţară, cu organigrame enorme. TAM este invitat la festivaluri, câştigă premii, dar nimeni nu s-a interesat pe plan local de acest lucru”, a explicat directorul TAM, Horaţiu Mihaiu, citat de cotidianul Observatorul de Covasna.

„Dacă această situaţie va persista – mai ales că la un moment dat ni s-a cerut să renunţăm la 12 angajaţi, adică să rămânem cu 12 angajaţi, nu văd altă soluţie decât cea a demisiei sau renegocierii contractului. Măsura desfiinţării TAM nu o voi lua eu şi nu ştiu dacă se mai doreşte fiinţarea acestui Teatru, căci deocamdată nu am văzut să se dorească salvarea sa, în acest moment fiind într-o situaţie asemănătoare unui bolnav ţinut în viaţă de aparatele din spital”, a mai spus Horaţiu Mihaiu, citat de cotidianul Observatorul de Covasna.

Vezi si http://www.tam.ro/

UDMR ANTIROMANIA. Pentru primarul Antal Arpad o hotarare judecatoreasca este nula de drept daca nu serveste intereselor revizioniste maghiare!

"...Deci, ce pazim noi aici, sau ce paziti dumneavoastra aici, daca, într-o chestiune care priveste exclusiv municipiul Sfântu Gheorghe, exclusiv locuitorii din acest oras, noi stam si ne uitam ce judecatori, ce decizie se ia la Constanta sau la Caracal vis-à-vis de hotarârea din Sfântu Gheorghe...Deci, haideti sa fim realisti, haideti sa fim cinstiti si sa spunem clar: domnule, ceea ce decidem noi aici, este o chestiune a orasului Sfântu Gheorghe. Daca cineva spune ca e ilegal acest lucru, atunci nu stiu ce facem noi aici."
Cuvintele ii apartin primarului din Sfantu Gheorghe, UDMR-istul Antal Arpad (foto), si au fost rostite in cadrul sedintei Consiliului Local Sfantu Gheorghe din data de 27 mai 2010. Antal incerca astfel sa argumenteze faptul ca prea putin conteaza ca o instanta din Romania a anulat deja ceea ce consilierii locali unguri din UDMR si CPM se pregateau sa voteze a treia oara in ultimii 20 de ani: schimbarea denumirii strazii 1 Decembrie 1981.
PNL-istul Madalin Guruianu, consiler local, ii atragea atentia lui Antal asupra fatului ca proiestul de hotarare de modificare a denumirii strazii 1 Decembrie 1918 a primit aviz negativ din partea Comisiei Juridice a Consiliului Local deoacere exista sentinte judecatoresti definitive si irevocabile pronuntate in legatura cu acest subiect.
Argumentarea lui Antal este cat se poate de stupefianta si pare ca vine din partea unui functionar bolsevic al fostei URSS decat din partea unui primar dintr-o tara aflata de 20 de ani de zile intr-o democratie. Antal desconsidera fara nici un fel de rusine sentintele judecatoresti pronuntate deja de instante din Romania doar pentru ca aceste sentinte nu convin "liderilor" maghiari si dezideratului UDMR de maghiarizare a judetelor Covasna si Harghita. "Statul sunt eu" pare a zice Antal Arpad si ceea ce pofteste el se face, indiferent cu ce costuri!

Principiu dupa care se ghideaza si de aceasta data administratia UDMR, ca de altfel de fiecare data in ultimii 20 de ani, este acela al "Las' ca vedem pe urma!" ce si cum. Prima data facem cum vrei noi si mai apoi daca ne opreste cineva bine, daca nu nu! Fara bun simt, fara minime cunostinte juridice, fara loialitate fata de statul roman, fara chestiuni constructive, totul pentru maghiari si impotriva romanilor! Aceasta este politica dupa care functioneaza toata administratia UDMR si PCM din cele doua judete din inima tarii!

Detalii aici.

FOTO. UDMR reinvie Ungaria Mare! Ministerul Administratiei si Internelor inchide ochii la ilegalitatile UDMR din Covasna si Harghita!

From: Dan Tanasa

To: Ministerul Administratiei si Internelor (petitii)
Cc: tanasa dan
Sent: Wed, August 18, 2010 10:56:10 AM
Subject: Petitie in baza Legii nr. 233/2002 - ilegalitati comuna Bodoc,
jud. Covasna (atasat)

Catre,

MINISTERUL ADMINISTRATIEI SI INTERNELOR
In atentia
Domnului Ministru Vasile BLAGA
Sediul: Piaţa Revolutiei, nr.
1 A, sector 1, Bucuresti

Obiect: sesizare privind refuzul Prefectului Judetului Covasna, domnul Gyorgy Ervin, de a aplica prevederile legale in vigoare in cazul ilegalitatilor comise de autoritatile publice locale din comuna Bodoc, judetul Covasna

Stimate domnule Ministru, In baza articolului 51 din Constituia Romaniei si in baza Legii nr. 233/2002 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor (publicata in Monitorul Oficial nr. 296 din 30 aprilie 2002) va inaintez prezenta petitie

In fapt,

Dupa cum v-am sesizat si cu alte ocazii, Institutia Prefectului Judetului Covasna, condusa de catre domnul Gyorgy Ervin, sprijinit in aceasta functie de catre Uniunea Democrata Maghiara din Romania (UDMR) al carui membru a si fost, refuza sa aplice prevederile legale in vigoare si tolereaza nenumarate incalcari ale legilor in vigoare precum si a prevederilor Constitutiei Romaniei comise de catre reprezentanti ai administratiei publice locale din judetul Covasna, membri ai Uniunii Democrate Maghiare din Romania (UDMR) si ai Partidului Civic Maghiar (PCM).

Acesta este si cazul autoritatilor publice locale din comuna Bodoc, judetul Covasna, care au initiat si pus in p
ractica o serie intreaga de ilegalitati menite a submina autoritatea statului roman in aceast judet si de a impune limba maghiara ca limba oficiala de facto in judetul Covasna.
Astfel, primaria comunei Bodoc a instalat la intrarea in comuna o placa indicatoare pe care a inscriptionat-o mai intai in limba maghiara si abia mai apoi in limba oficiala de stat in Romania, situatie profund ilegala dar tolerata de catre reprezentantul Guvernului Romaniei in judetul Covasna, domnul prefect Gyorgy Ervin.


Intrarea in sala de sport din comuna Bodoc este si ea marca de o placa indicatoare inscriptionata la fel, mai intai in limba maghiara si abia mai apoi in limba oficiala de stat in Romania, limba romana.

Pe domeniul public al comunei Bodoc, judetul Covasna, sunt montate multe alte indicatoare inscriptionate ilegal de catre autoritatile publice locale. Acesta este si cazul indicatorului din imagine care marcheaza un drum forestier si care, conform obiceiului local ilegal sustinut de catre UDMR si PCM si tolerat de catre prefectul Gyorgy Ervin, este inscriptionat mai intai in limba maghiara si abia mai apoi in limba oficiala de stat din Romania, limba romana.

Reamintesc de asemenea faptul ca domnul Gyorgy Ervin, actual prefect al judetului Covasna, a fost amendat de catre Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, in august anul trecut, cu suma de 5000 lei ca urmare a atribuirii nelegale a unui contract privind achizitionarea unui sistem video in Prefectura Covasna, in timpul primului sau mandat in functia de prefect al judetului Covasna.

Avand in vedere acesta stare de fapt va solicit sa solicitati Prefectului Judetului Covasna, domnul Gyorgy Ervin, sa isi faca treaba pentru care incaseaza un salariu atat de gras din fonduri publice, adica sa aplice legea. Daca nu se poate, atunci va solicit sa numiti in Covasna un prefect capabil sa aplice legea, pentru ca cetatenii judetului sa poata simti si ei cea anume inseamna conceptul de „Domnie a legii”!

In speranta unui raspuns prompt,

Dan Tanasa

18 august 2010

UDMR ANTIROMANIA. Judetul Covasna este la cheremul ilegalitatilor UDMR si a extremismului maghiar. Prefectul ungur, Gyorgy Ervin, tace complice!

From: Dan Tanasa
To: Ministerul Administratiei si Internelor (petitii)
Cc: tanasa dan
Sent: Wed, August 11, 2010 6:05:54 PM
Subject: Petitie in baza Legii nr. 233/2002 - lipsa aplicare lege Covasna (atasat)

Catre,
MINISTERUL ADMINISTRATIEI SI INTERNELOR
In atentia Domnului Ministru Vasile BLAGA
Sediul: Piaţa Revolutiei, nr. 1 A, sector 1, Bucuresti

Obiect: sesizare privind refuzul Prefectului Judetului Covasna, domnul Gyorgy Ervin, de a aplica prevederile legale in vigoare si de a pune capat ilegalitatilor comise de catre administratia publica locala din judetul Covasna, condusa de catre membri ai Uniunii Democrate Maghiare din Romania (UDMR) si ai Partidului Civic Maghiar (PCM)

Stimate domnule Ministru,

In baza articolului 51 din Constituia Romaniei si in baza Legii nr. 233/2002 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor (publicata in Monitorul Oficial nr. 296 din 30 aprilie 2002) va inaintez prezenta petitie

In fapt,

Dupa cum v-am sesizat si cu alte ocazii, Institutia Prefectului Judetului Covasna, condusa de catre domnul Gyorgy Ervin, sprijinit in aceasta functie de catre Uniunea Democrata Maghiara din Romania (UDMR) al carui membru a si fost, refuza sa aplice prevederile legale in vigoare si tolereaza nenumarate incalcari ale legilor in vigoare precum si a prevederilor Constitutiei Romaniei comise de catre reprezentanti ai administratiei publice locale din judetul Covasna, membri ai Uniunii Democrate Maghiare din Romania (UDMR) si ai Partidului Civic Maghiar (PCM).

La acest moment, pe fatada Primariei Sfantu Gheorghe este amplasata placuta indicatoare cu denumirea institutiei, in limbile romana si maghiara, respectandu-se astfel dreptul minoritatii maghiare de a beneficia de inscriptie in limba materna. Total ilegal insa, inscriptia in limba maghiara se afla deasupra inscriptiei in limba oficiala de stat, limba romana, fara ca Prefectul Judetului Covasna sa intreprinde ceva in acest sens. Mentionez ca aceasta situatie este mai veche, inca din timpul primului mandat al actualului prefect Gyrogy Ervin, din perioada anilor 2004-2008.
Un alt caz in care Prefectul Judetului Covasna, domnul Gyorgy Ervin, refuza ostentativ sa aplice legea este cel al automatelor de parcare instalate in municipiului Sfantu Gheorghe de catre Primaria Sfantu Gheorghe, chiar in timpul mandatului domniei sale de prefect. Tichetele de parcare emise de aceste automate sunt inscriptionate in trei limbi, limba maghiara, limba romana si limba engleza. Legea nu prevede obligativitatea inscriptionarii in limba engleza insa legea are prevederi clare si exacte cu privire la folosirea limbii maghiare, care in niciun caz nu se foloseste inaintea limbii oficiale de stat in Romania, limba romana.
De asemnea, Primaria Sfantu Gheorghe a montat in municipiul Sfantu Gheorghe indicatoare turistice inscriptionate mai intai in limba minoritatilor si abia mai apoi in limba romana, singura limba oficiala de stat in Romania. Desi mi-a eliberat in urma cu cateva luni o adresa prin care imi confirma ca aceste indicatoare sunt inscriptionate ilegal, Prefectul Judetului Covasna nu a intreprins pana la aceasta data nicio actiune pentru a aplica legea. Mai mult chiar, primarul municipiului Sfantu Gheorghe a declarat deja ca nu va schimba aceste indicatoare chiar daca va fi amendat. Din fericire pentru dansul, se pare ca nu are cine sa il amendeze pentru ilegalitatea comisa! Reamintesc de asemenea faptul ca domnul Gyorgy Ervin, actual prefect al judetului Covasna, a fost amendat de catre Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, in august anul trecut, cu suma de 5000 lei ca urmare a atribuirii nelegale a unui contract privind achizitionarea unui sistem video in Prefectura Covasna, in timpul primului sau mandat in functia de prefect al judetului Covasna. Avand in vedere acesta stare de fapt va solicit sa dispuneti de indata indepartarea din functie a Prefectului Judetului Covasna, domnul Gyorgy Ervin, sau sa ii solicitati acestui sa isi faca treaba, cea pentru care este platit atat de bine din fonduri publice. Daca nu se poate, atunci va solicit sa numiti in Covasna un prefect capabil sa aplice legea, pentru ca cetatenii judetului sa poata simti si ei cea anume inseamna conceptul de „Domnie a legii”!

In speranta unui raspuns prompt,

Dan Tanasa

11 august 2010

Scrisoare deschisa domnului Madalin Guruianu, presedinte PNL Sfantu Gheorghe

Scrisoare deschisa

Domnului Madalin Guruianu,

Presedinte al filialei Sfantu Gheorghe a Partidului National Liberal,
Presedinte al Comisiei de Tineret si Sport din cadrul Consiliului Local al Municipiului Sfantu Gheorghe

Domnule Guruianu,

Am aflat cu stupoare zilele trecute despre faptul ca pozitia dumneavoastra de consilier local in cadrul Consiliului Local Sfantu Gheorghe si prietenia stransa ce va leaga de domnul primar Antal Arpad v-au asigurat un loc caldut ca „PR Manager” in cadrul Clubului Sportiv Sepsi BC, finantat din bugetul public al consiliului local Sfantu Gheorghe cu sute de mii de lei in fiecare an. Recunosc ca nu am reusit inca sa inteleg ce anume v-a recomandat pentru acest post, in afara prieteniei cu primarul Antal Arpad, avand in vedere faptul ca ati urmat cursurile unei facultati de filosofie (!?) si nu sunteti posesorul unei diplome de licenta.

Banuiesc ca este doar o coincidenta faptul ca de cand ati fost numit in functia de „PR Manager”, in septembrie 2009, (nu am auzit de niciun concurs organizat in acest sens, de unde deduc ca ati fost singurul candidat si deci ati castigat! Felicitari!) in conturile Clubului Sportiv Sepsi BC au intrat nu mai putin de 650.000 lei, toti proveniti din fonduri publice ale Consiliului Local Sfantu Gheorghe.

Sunteti asadar, ca presedinte al Comisiei de Tineret si Sport din cadrul Consiliului Local Sfantu Gheorghe, aceeasi comisie care propune si avizeaza finantarea proiectelor sportive, in situatia de a propune, aviza si aproba fonduri substantiale din bugetul public al municipiului Sfantu Gheorghe catre clubul al carui angajat sunteti. Situatia in care sunteti este nu doar jenanta si imorala ci si profund ilegala prin prisma conflictului de interese in care va aflati de aproape un an de zile.

Intrucat nu sunt un alegator al domniei voastre si nici nu am autoritatea morala pentru a va cere ceva, va provoc domnule Guruianu la un gest de bun simt: sa va dati demisia din functia de consilier local (putin probabil avand in vedere afinitatile domniei voastre cu liderii UDMR in chestiunea autonomiei teritoriale pe criterii etnice a maghiarilor din Covasna si Harghita!) sau sa va dati demisia din functia de „PR Manager” al Clubului Sportiv Sepsi BC si sa restituiti totii banii incasati din aceasta functie (la fel de putin probabil!).
Aveti ocazia sa dovediti comunitatii ca mai aveti demnitate! Ce ziceti, incercati?

Dan Tanasa

17 august 2010

Madrid

DOCUMENT. Primarul UDMR-ist Antal Arpad se plange in sedinta de consiliu local de problema nr. 1 a "secuimii": Dan Tanasa si petitiile sale!

Primarul din Sfantu Gheorghe este vizibil iritat in timpul unei sedinte de consiliu local de exercitarea dreptului la accesul liber la informatiile de interes public al unui cetatean



Dupa doi ani de mandat, cateva flori plantate in oras si cateva banci instalate in parcul central in timpul mandatului sau, primarul UDMR-ist Antal Arpad a gasit vinovatul pentru saracia lucie in care se zbate "secuimea": cetateanul Dan Tanasa.

Primarul UDMR din Sfantu Gheorghe se plange chiar in timpul sedintei Consiliului Local Sfantu Gheorghe din 27 mai 2010 de faptul ca, chipurile, as abuza de dreptul conferit oricarui cetatean al acestei tari de Legea nr. 544/2001 si ca doi oameni sunt ocupati in Primaria Sfantu Gheorghe sa raspunda la cererile si petitiile mele.
Primarul Antal Arpad este vizibil iritat de faptul ca un cetatean al acestei tari solicita informatii cu privire la cheltuirea banului public. Da, si pe mine m-ar enerva Arpi draga daca as cheltui 10.000 de euro din fonduri publice sa imi renovez biroul de primar si ar veni un cetatean si ar face publica aceasta informatie, culmea, obtinuta de el chiar in baza Legii nr. 544/2001. Iti inteleg si eu iritarea!

Primarul Antal Arpad nu isi poate stapani pornirile de "mic dictator" local si lasa sa se inteleaga faptul ca legea care le da dreptul cetatenilor sa aiba acces la informatiile de interes public este una eronata, de care cu siguranta Antal Arpad s-ar lipsi. Inteleg ca, daca ar fi dupa Antal Arpad, acesta ar ingradi imediat accesul cetatenilor la modul in care este cheltuit banul public! Se vede ca pana la urma comunismul si-a lasat amprenta in modul de gandire al edilului cu viziuni autonomiste din Sfantu Gheorghe!

Afirmatiile primarului Antal Arpad imi confirma un zvon cat se poate de hilar si stupefiant in acelasi timp: liderii UDMR din Covasna si Harghita au solicitat colegilor UDMR-isti din Parlament amendarea Legii nr. 544/2001 astfel incat sa fie limitat numarul de cereri de informatii de interes public pe care un cetatean al Romaniei le poate adresa autoritatilor publice!

Procesul verbal al sedintei Consiliului Local Sfantu Gheorghe din data de 27 mai 2010 il gasiti aici.

Vezi si http://www.rgnpress.ro/content/view/44806/1/

DOCUMENT. Primarul UDMR-ist Antal Arpad se plange in sedinta de consiliu local de problema nr. 1 a “secuimii”: Dan Tanasa si petitiile sale!

DOCUMENT. Primarul UDMR-ist Antal Arpad se plange in sedinta de consiliu local de problema nr. 1 a “secuimii”: Dan Tanasa si petitiile sale!

Primarul din Sfantu Gheorghe este vizibil iritat in timpul unei sedinte de consiliu local de exercitarea dreptului la accesul liber la informatiile de interes public al unui cetatean

Dupa doi ani de mandat, cateva flori plantate in oras si cateva banci instalate in parcul central in timpul mandatului sau, primarul UDMR-ist Antal Arpad a gasit vinovatul pentru saracia lucie in care se zbate “secuimea”: cetateanul Dan Tanasa.

Primarul UDMR din Sfantu Gheorghe se plange chiar in timpul sedintei Consiliului Local Sfantu Gheorghe din 27 mai 2010 de faptul ca, chipurile, as abuza de dreptul conferit oricarui cetatean al acestei tari de Legea nr. 544/2001 si ca doi oameni sunt ocupati in Primaria Sfantu Gheorghe sa raspunda la cererile si petitiile mele.
Primarul Antal Arpad este vizibil iritat de faptul ca un cetatean al acestei tari solicita informatii cu privire la cheltuirea banului public. Da, si pe mine m-ar enerva Arpi draga daca as cheltui 10.000 de euro din fonduri publice sa imi renovez biroul de primar si ar veni un cetatean si ar face publica aceasta informatie, culmea, obtinuta de el chiar in baza Legii nr. 544/2001. Iti inteleg si eu iritarea!

Primarul Antal Arpad nu isi poate stapani pornirile de “mic dictator” local si lasa sa se inteleaga faptul ca legea care le da dreptul cetatenilor sa aiba acces la informatiile de interes public este una eronata, de care cu siguranta Antal Arpad s-ar lipsi. Inteleg ca, daca ar fi dupa Antal Arpad, acesta ar ingradi imediat accesul cetatenilor la modul in care este cheltuit banul public! Se vede ca pana la urma comunismul si-a lasat amprenta in modul de gandire al edilului cu viziuni autonomiste din Sfantu Gheorghe!

Afirmatiile primarului Antal Arpad imi confirma un zvon cat se poate de hilar si stupefiant in acelasi timp: liderii UDMR din Covasna si Harghita au solicitat colegilor UDMR-isti din Parlament amendarea Legii nr. 544/2001 astfel incat sa fie limitat numarul de cereri de informatii de interes public pe care un cetatean al Romaniei le poate adresa autoritatilor publice!

Dan Tanasa

Sursa: http://www.napocanews.ro/2010/08/document-primarul-udmr-ist-antal-arpad-se-plange-in-sedinta-de-consiliu-local-de-problema-nr-1-a-secuimii-dan-tanasa-si-petitiile-sale.html

miercuri, 11 august 2010

Vrei un ban in plus? Poti sa devii rezervist voluntar in armata


Oficialii din Ministerul Apararii au constatat cu ingrijorare ca tot mai putini oameni pot sa puna mana pe arma si stiu sa o si foloseasca. Partea buna si cea mai atractiva pentru tineri este ca pe timpul instructiei, dar si a misiunilor vor fi platiti.

Cat timp sunt in Armata Romana, nu pot fi dati afara de la serviciu. Propunerea i-ar putea incanta pe multi, mai ales ca reducerea salariilor a diminuat veniturile multor familii.

Rezervisti voluntari pot fi tinerii, femei si barbati, intre 18 si 45 de ani, indiferent daca au facut sau nu armata.

Programul poate parea obositor sau nu, depinde de fiecare. Instructia s-ar face doua zile pe luna in weekend si in alte cinci zile din tot anul. Un sistem similar au si tarile membre NATO.

Daca proiectul intra in vigoare, doritorii ar putea incheia un contract cu armata pe 3 ani, ar castiga in jur de 1.000 de lei lunar in perioada in care ar face instructie si 30% in rest. In plus, isi poate pastra slujba actuala, iar daca armata il trimite in vreo misiune nu isi pierde locul de la primarie.

La finalul instructiei rezervistii vor depune un juramant, la fel ca soldatii, iar la nevoie isi vor ajuta si tara.

Sursa: protv

FOTO. Harta Romaniei fara Transilvania este promovata si in Romania chiar de catre un angajat al Directiei Finantelor Publice Harghita!

Vad ca presa s-a sesizat abia azi in legatura cu promovarea, in mediile extremiste maghiare a unei harti a Romaniei fara Transilvania, cand portalul extremistilor maghiari din Jobbik din Ungaria a afisat harta Romaniei fara Transilvania pe internet. E bine si asa.
Reamintesc celor interesati dar si celor neinteresati faptul ca aceeasi harta este afisata si in Romania, de catre un cetatean roman, angajat al Directiei Finantelor Publice Harghita, platit deci din fonduri publice.


In stanga, cel cu tricoul in care este reprezentata harta Romaniei fata Transilvania este Csibi Barna, angajat al Directiei Finantelor Publice Harghita.


Peste 50 de percheziţii, efectuate de DIICOT într-o anchetă privind contrabanda cu ţigări (VIDEO)

Peste 50 de percheziţii au avut loc, vineri dimineaţă, în Capitală şi în 5 judeţe din ţară, în cadrul unei acţiuni a procurorilor de la Crimă Organizată. 55 de persoane sunt aduse pentru audieri, la sediul DIICOT Suceava.

Operaţiunea urmăreşte dezmembrarea unei grupări de infractori, care se ocupa cu traficul de ţigări de contrabandă, aduse în ţară din Republica Moldova şi Ucraina.

Ţigările erau introduse în ţară prin punctele de frontieră din Suceava şi Botoşani, apoi erau depozitate şi vândute pe piaţa neagră din Capitală şi din judeţele Constanţa, Neamţ şi Covasna.

Prejudiciul estimat de anchetatori depăşeşte un milion de euro.



Antena 3

Secţia de pediatrie a unui spital din Covasna închisă. Singurul medic e în concediu

Lipsa de personal medical duce la probleme

serioase în spitale. În oraşul Baraolt, din Covasna, copiii nu mai pot fi internaţi şi nici măcar consultaţi timp de zece zile. Singurul medic pediatru al spitalului Orăşenesc intră în concediu şi Secţia de Pediatrie se închide.

În cele zece zile, cât lipseşte mediul pediatru, copiii vor fi tratati în alte secţii, în funcţie de situaţie, iar cazurile mai grave vor fi trimise la Spitalul Judeţean din Sfântu-Gheorghe sau la Braşov.

Spitalul Orăşenesc Baraolt avea doi medici pediatri până anul trecut. În septembrie, unul dintre ei a ieşit la pensie iar celălalt, rămas singur, n-a avut nici măcar o singură zi liberă.

Mai multe spitale din Covasna se confruntă cu o lipsă acută de medici. La Sfantu-Gheorghe, din opt medici a rămas unul singur la Unitatea de Primire Urgenţe.

Antena 3: Hartă a României fără Transilvania, afişată de Barikad, ziarul partidului extremist maghiar Jobbik

Un articoldur la adresa europarlamentarului Bogdan Diaconu a fost ilustrat de Barikad, ziarul partidului extremist maghiar Jobbik, cu o hartă a României din 1914, când Transilvania era anexată Ungariei.

Europarlamentarul român este considerat extremist, şovin şianti-maghiar. Materialul apare după ce Bogdan Diaconu, vicepreşedintele Partidului Conservator, a cerut ca europarlamentarul Szegedi Csanad, din partea partidului Jobbik, să fie declarat persona non-grata în România, Csanad îndemnându-i pe etnicii maghiari să iasă în stradă pentru autonomie. "Instigarea la ieşirea în stradă a secuilor pentru autonomie, venită din partea eurodeputatului maghiar Jobbik Szegedi Csanad, creează un precedent periculos. Cine este acest partid Jobbik să vină să dea lecţii României ce are de făcut? Denumirea partidului Jobbik aminteşte de un personaj din Războiul Stelelor, Jabba, căruia i se aseamănă ca lăcomie. Dacă politicienii unguri vor o parte din România, trebuie să nu uite că, la fel ca şi în urmă cu secole, când au năvălit pe aceste meleaguri ca nişte barbari, acest pământ le aparţine românilor", se arată într-un comunicat al liderului PC, citat de Mediafax.

Bogdan Diaconu a ceurt apoi autorităţilor române "să nu mai asiste pasive la incitările la dezmembrarea României şi să-l declare pe europarlamentarul Jobbik Szegedi Csanad persona non-grata în România".
Sursa: Antena 3

Drepturile minorităţilor din România, comparativ cu drepturile românilor din afara frontierelor, dezbătute la Izvoru Mureşului

Izvoru Muresului, Romania/AGERPRES/miercuri, 11 august 2010/ - Participanţii la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului au făcut, miercuri, o analiză a drepturilor minorităţilor din România, comparativ cu drepturile pe care le au minorităţile româneşti din afara frontierelor.

Preşedintele executiv al Fundaţiei Naţionale pentru Românii de Pretutindeni, Eugen Popescu, a prezentat care sunt fondurile alocate în acest an de statul român minorităţilor naţionale şi a făcut o comparaţie cu ceea ce primesc românii din afara graniţelor de la ţările în care trăiesc.

Eugen Popescu a precizat că suma pe care o primesc minorităţile din România, în 2010, este de aproximativ 20 de milioane de euro, numai minorităţii maghiare fiindu-i alocate aproximativ patru milioane de euro. De asemenea, minoritatea bulgară, care numără doar 8.000 de membri, primeşte de la statul român circa 600.000 de euro, ucrainenilor, care sunt 61.000, le-a fost alocată o sumă de peste un milion de euro, în vreme ce sârbii, care numără 22.000 de persoane, primesc 700.000 de euro.

Pornind de la aceste sume, reprezentanţii comunităţii româneşti din Bulgaria au precizat că nu li s-a alocat niciun leu, afirmând că ‘Ţara Mamă nu are bani, iar Ţara Tată nu vrea să ne recunoască’. De asemenea, românii din Valea Timocului, care numără peste 300.000 de persoane au primit doar 60.000 de euro, în vreme ce în Ucraina, sprijinul acordat românilor este de zeci de ori mai mic.

Şeful Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, secretarul de stat Eugen Tomac, a afirmat că bugetul instituţiei pe care o conduce este mai mic şi decât fondurile alocate unor minorităţi din România, dar a precizat că statul român acordă bani şi prin alte programe, subliniind că are convingerea că, după ce criza va trece, situaţia se va schimba.

În legătură cu ceea ce se întâmplă cu românii din Balcani, cercetătorul Emil Ţârcovnicu, de la Institutul de Etnografie şi Folclor al Academiei Române, a declarat că situaţia lor ‘este tragică, dramatică’, întrucât nu beneficiază de drepturi şi nu sunt recunoscuţi decât în Macedonia şi Voivodina.

Prin comparaţie, prof. univ. dr. Radu Baltaziu, de la Institutul de Studii Etnice al Academiei Române, a vorbit despre drepturile şi ’supradrepturile’ pe care le are minoritatea maghiară din România.

‘Este o minoritate în România, minoritatea maghiară, care, în virtutea unor legiuiri succesive, a ajuns în situaţia paradoxală de a avea supradrepturi. Supradrepturile o pun într-o situaţie de separare faţă de restul societăţii, într-o situaţie care o rupe de circuitul economic şi social al României (…) Şi, din acest punct de vedere, construim un apartheid în centrul Europei, în care eşti angajat pe criterii etnice, nu pe criteriul competenţei, pe criteriul limbii - din fericire avem aceeaşi culoare a pielii - şi atunci nu ai acces la afaceri, la fonduri, la educaţie, la locuri de muncă decât în virtuatea faptului că te declari ca aparţinând unei anumite etnii’, a afirmat prof. univ. dr. Radu Baltaziu.

El a ţinut să precizeze că ‘legislaţia care conferă supradrepturi unei anumite minorităţi duce la pierderea iniţiativei statului român în propriul teritoriu, iar prin conferirea de supradrepturi statul român renunţă la o bună parte din atributele suveranităţii sale’.

În finalul dezbaterilor, preşedintele executiv al Fundaţiei Naţionale pentru Românii de Pretutindeni, Eugen Popescu, a propus o finanţare proporţională atât pentru românii care trăiesc în Harghita şi Covasna, cât şi pentru românii din afara frontierelor, comparativ cu finanţarea pe care statul român o acordă minorităţilor din România.

‘Nu putem să lăsăm o disproporţie atât de flagrantă între sumele alocate de statul român pentru minorităţile naţionale din România şi sumele pe care statul român le alocă pentru cei zece milioane de români din afara frontierelor. De asemenea, trebuie să înţelegem o dată pentru totdeauna că statul român trebuie să-şi asume finanţarea Forumului Civic al Românilor din Harghita, Covasna şi Mureş, organizaţie care reprezintă 400.000 de români din cele trei judeţe, români confruntaţi cu serioase probleme identitare’, Eugen Popescu.

La rândul său, directorul Centrului European de Studii Covasna-Harghita, Ion Lăcătuşu, a afirmat că trebuie să se facă o analiză a modului în care minorităţile cheltuie banii şi să se facă reduceri şi redistribuiri.

‘Nu avem nimic împotriva minorităţilor, dar, pe vreme de criză, este firesc să ne întrebăm pe ce se duc banii şi, ca şi în alte domenii, să se procedeze la reduceri şi redistribuiri’, a conchis Ion Lăcătuşu.

Gina Ştefan

România are o obligaţie enormă faţă de românii de pretutindeni

Izvoru Muresului, Romania/AGERPRES/miercuri, 11 august 2010/ - Şeful Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, secretarul de stat în MAE Eugen Tomac, a declarat miercuri, în deschiderea Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, că România are o obligaţie enormă faţă de românii din afara graniţelor şi a amintit paşii pe care Guvernul României i-a făcut în acest sens.

‘De foarte multe ori se pune această întrebare: dacă românii din afara graniţelor au vreo obligaţie faţă de România? Eu aş spune că nu au o obligaţie faţă de România, însă România are o obligaţie enormă faţă de ei. Românii din afara graniţelor şi cei din interior au, împreună, o obligaţie faţă de românitate, faţă de părinţii, bunicii, străbunicii lor, pentru că ei nu au cedat nicio secundă şi au luptat pentru a păstra viu graiul şi credinţa românească’, a afirmat Eugen Tomac.

De asemenea, secretarul de stat a spus că trebuie găsite soluţii pentru a merge mai departe şi fiecare trebuie să aibă curajul să privească realităţile în faţă.

‘Convingerea mea estea că avem o obligaţie împreună, să luptăm pentru a păstra vie amintirea celor care s-au jertfit pentru ca astăzi să se vorbească aşa cum se vorbeşte în Valea Timocului, aşa cum se vorbeşte, în şoaptă, în Bucovina, să avem curajul să privim realităţile aşa cum sunt şi să găsim soluţii să mergem mai deprate’, a spus Eugen Tomac.

El a făcut referire şi la românii din Harghita şi Covasna care trăiesc numeric inferiori în cele două judeţe, precizând să s-a născut, la rândul său, într-o comunitate unde asumarea identităţii reprezenta un act de curaj.

Şeful Departamentului pentru Românii de Pretutindeni a mai spus că trebui ca, în mod mod democratic şi civilizat, România să ceară statelor în care trăiesc comunităţi mari de români să le dea dreptul de studia în limba română şi să nu fie falsificat trecutul poporului român.

De asemenea, Eugen Tomac a precizat că statul român insistă ca ‘acolo unde românii vor să revină la biserica strămoşească să li se dea voie să facă acest lucru, amintind situaţia delicată înregistrată în Valea Timocului, în Serbia, unde părintele Boian Alexandrovici este supus la ‘încercări greu de înţeles în ziua de astăzi, întrucât a ridicat o biserică în care se slujeşte în limba română’.

Eugen Tomac a precizat că, în perioada imediat următoare, situaţia românilor de peste hotare devine ‘printre primele priorităţi ale statului român’, lucrul asumat şi de şeful statului şi inclus şi în strategia naţională de apărare. El a ţinut însă să adauge că ‘divizarea comunităţii, lipsa de contact în ultimii zeci ani între românii din România şi românii din afară a creat o neîncredere’, întrucât pentru statul totalitar românii din afară reprezentau o ameninţare.

‘Cred că suntem pe o linie constructivă, sunt foarte multe de recuperat, atât în interior, cât şi în sânul comunităţilor de peste hotare, pentru că, cu regret o spun, românii nu au putut să se coalizeze în jurul unui proiect comun, ceea ce este regretabil şi din acest punct de vedere DRP are un rol esenţial’, a mai spus Eugen Tomac.

Lucrările celei de-a zecea ediţii a Universităţii de Vară a Românilor de la Izvoru Mureşului au început cu o slujbă oficiată la mănăstirea ‘Adormirea Maicii Domnului’ de arhiepiscopul Harghitei şi Covasnei, IPS Ioan Selejan, şi episcopul Daniil al românilor din Serbia. În cursul zilei de miercuri se va discuta despre drepturile minorităţilor din România comparativ cu ale românilor din afara graniţelor.

Gina Ştefan

Timoc Press si AGERPRES

marți, 10 august 2010

porţi secuiești amplasate în Szeged, Ungaria, pe bani publici romanesti, in plina criza...

Consilierii locali au alocat saptamana trecuta, cu o singură abţinere, suma de 20.000 de lei pentru construirea unei porţi secuiești și amplasarea ei în Szeged, Ungaria

O poartă secuiască de aproximativ nouă metri va fi construită în Judetul Covasna pentru a fi apoi amplasată în orașul Szeged, din Ungaria, ca semn al solidarității maghiarilor de pretutindeni.

Pentru acest lucru, consilierii locali au votat ieri alocarea sumei de 20.000 de lei, bani care vor fi transferați Asociației pentru Dezvoltarea Turismului Covasna cu scopul de a materializa acest proiect.

luni, 9 august 2010

Minoră fugită de la Centrul de Plasament

O fată în vârstă de 15 ani, G. Gretana, de la Centrul de Plasament nr. 2 din Târgu-Secuiesc, a fugit vineri de aici și a fost solicitată urmărirea ei la nivel național.

Potrivit Inspectoratului Județean de Poliție (IJP), lipsa ei a fost anunțată de un educator de la Centru, care a semnalat că minora lipsește de joi seara, când a plecat voluntar și nu a mai revenit.

Fata plecase de mai multe ori și fusese readusă la Centru în data de 3 august, după ce plecase cu câteva zile înainte, ea fiind identificată cu ocazia unei acțiuni în sistem integrat în cartierul Orko, din Sfântu-Gheorghe.

UDMR ANTIROMANIA. Şi în comuna Bodoc, judeţul Covasna, limba maghiară este limbă oficială de stat. MAI si Prefectura Covasna se fac că nu văd !!!

UDMR ANTIROMANIA. Şi în comuna Bodoc, judeţul Covasna, limba maghiară este limbă oficială de stat. MAI si Prefectura Covasna se fac că nu văd !!!

Tot mai mulţi cetăţeni îmi trimit pentru publicare pe blog fotografii care dovedesc că utilizarea cu prioritate a limbii maghiare faţă de limba română de către primăriile din judeţele aflate sub control udemeristo – pecemist nu sunt simple accidente ci parte a unui plan consecvent, a unei strategii imagologice de maghiarizare a spaţiului public din centru teritoriului naţional al României, de impunere a limbii maghiare ca limbă oficială pe acest teritoriu pe care extrema dreapta maghiara, UDMR, PCM şi alte organizaţii segregaţioniste încearcă să îl impună sub pseudodenumirea de “Szekelyfold”, în traducere “Pământul Secuiesc”. Am primit zilele trecute trei noi fotografii realizate în comuna Bodoc, cu trei inscriptii amplasate de autorităţile publice din comuna Bodoc, judeţul Covasna. Inscripţiile publice sunt realizate după aceeaşi logică nelegală şi de înlocuire a limbii române oficiale cu limba maghiară.

CE SPUNE LEGEA ÎN CAZUL INSCRIPŢIONĂRII TĂBLIŢELOR DE LA INTRAREA ŞI IEŞIREA ÎN LOCALITATE ?

HG nr. 1206/2001, ARTICOLLUL 11:
(1) Inscriptionarea în limba maternă a denumirii unor localităţi în care cetăţenii aparţinând unei minorităţi au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor se face pe aceeaşi tablita indicatoare, sub denumirea în limba romana, folosindu-se aceleaşi caractere, marimi de litere şi culori, potrivit anexei nr. 2. Inscriptionarea se face atât pe indicatoarele rutiere de intrare, cat şi pe cele de ieşire din localitate.
(2) Confecţionarea tablitelor indicatoare se realizează prin grija primarilor, costul acestora fiind suportat din bugetele locale. Cum a găsit de cuvinţă primarul comunei Bodoc să inscripţioneze tăbliţele de intrare în localitate vedeţi în foto alaturat.

CE SPUNE LEGEA ÎN CAZUL INSCRIPŢIONĂRII TĂBLIŢELOR INSTITUŢIILOR DE SUB AUTORITATEA CONSILIILOR LOCALE ?

HG nr. 1206/2001, ARTICOLLUL 12: Inscriptionarea în limba maternă a denumirii instituţiilor publice de sub autoritatea consiliilor locale sau judeţene se face printr-o tablita similară ca dimensiune, caracter, mărime a literelor şi culori cu cea inscriptionata în limba romana. Tablita se va amplasa sub tablita care conţine denumirea oficială în limba romana.
Cum a găsit de cuvinţă primarul comunei Bodoc să inscripţioneze tăbliţa de la sala de sport vedeţi în foto alaturat. Nu doar că prin inversarea limbii române cu limba maghiară acordă acesteia din urmă statul de limbă oficială în comuna Bodoc dar, ca să fie sigur că lumea înţelege această situaţie fără dubii, a micşorat cât a putut caracterele inscripţiei în limba română. Dacă legiuitorul român a găsit de cuvinţă să respecte limba maghiară prevăzând că inscripţiile în această limbă se fac cu caractere egale cu cele în limba română,, executând ordinul şefilor de la UDMR, primarul comunei Bodoc a găsit de cuvinţă să nu acorde inscripţiei în limba română aceeaşi mărime ca inscripţiei în limba maghiară. Şi ca să îşi satisfacă pe deplin ura faţă de limba română, primarul comunei Bodoc a mai inscripţionat şi un drum forestier în aceiaşi logică a schimbării caracterului de limbă oficială între limba română şi limba maghiară.

ESTE CAZUL COMUNEI BODOC UN CAZ IZOLAT ? NU! AŞA CUM SE OBSERVĂ DIN FOTOGRAFIILE PUBLICATE DE-A LUNGUL TIMPULUI AVEM DE A FACE CU UN COMPLEX INTEGRAT DE MĂSURI APLICAT TOCMAI CU SCOPUL IMPUNERII DE FACTO A LIMBII MAGHIARE CA LIMBĂ OFICIALĂ !

CINE AR TREBUI SĂ I-A MĂSURI ?
HG nr. 1206/2001, ARTICOLUL 18 (1) Constituie contravenţii următoarele fapte, dacă nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, sa fie considerate infracţiuni: lit. g) inscriptionarea altor denumiri decât cele prevăzute în anexele nr. 1/1-1/23, precum şi inscriptionarea acestora în alta forma decât cea prevăzută în anexa nr. 2; (3) Constatarea contravenţiei şi aplicarea amenzii se fac de către persoane împuternicite de ministrul administraţiei publice, de către prefect sau împuterniciţii acestuia şi se aplica primarului, preşedintelui consiliului judeţean, secretarului, respectiv secretarului general al unităţii administrativ-teritoriale, după caz.

LEGEA nr. 340/2004 ARTICOLUL 19: (1) În calitate de reprezentant al Guvernului, prefectul îndeplineşte următoarele atribuţii principale: a) asigură, la nivelul judeţului sau, după caz, al municipiului Bucureşti, aplicarea şi respectarea Constituţiei, a legilor, a ordonanţelor şi a hotărârilor Guvernului, a celorlalte acte normative, precum şi a ordinii publice;

CINE SUNT PREFECŢII CARE AR TREBUI SĂ APLICE LEGEA ? DOI UDEMERIŞTI NUMIŢI ÎN FUNCŢIILE DE PREFECT TOCMAI PENTRU A PARALIZA ACTIVITATEA PREFECTURILOR COVASNA ŞI HARGHITA: GYORGY ERVIN SI LADANY ZSOLT?

Dan Tanasa

Sursa: http://www.napocanews.ro/2010/08/udmr-antiromania-si-in-comuna-bodoc-judetul-covasna-limba-maghiara-este-limba-oficiala-de-stat-mai-si-prefectura-covasna-se-fac-ca-nu-vad.html